La recerca en renovables no creix a bon ritme
Un informe d’EPO i IEA revela que el volum de patents en tecnologies d’energia verda creix ara un 3,3% anual, quan fa pocs anys creixia al 12,5%
El volum de patents d’invencions vinculades amb les tecnologies de l’energia neta van créixer un 3,3% de mitjana anual entre els anys 2017 i 2019, molt per sota del 12,5% del període 2000-2013, així que és urgent reforçar la inversió en aquesta línia de recerca, tal com demanen l’Oficina Europea de Patents (EPO) i l’Agència Internacional de l’Energia (IEA), per tal de complir amb els objectius de descarbonització.
Segons l’imforme Patents and the energy transition: global trends in clean energy technology, patrocinat per l’EPO i la IEA, és clar que cal una acció política concertada i més innovació en energia de de baixes emissions de carboni, per accelerar la disponibilitat de tecnologies i reduir els costos. Algunes d’aquestes tecnologies, des de la producció d’energia fins a la transmissió, l’emmagatzematge i les aplicacions d’ús final, ja s’exploten a escala industrial, mentre que d’altres es troben encara en una etapa inicial de desenvolupament o implementació. Com diu el director executiu de la IEA, Fatih Birol, “gairebé la meitat de les reduccions d’emissions per arribar a zero emissions l’any 2050 hauran de provenir de tecnologies que encara no estan al mercat, i això exigeix grans avenços en la innovació.”
Els principals sectors d’ús final de les patents mundials d’energia neta entre el 2000 i el 2019 van ser el transport (116.000 patents) i l’eficiència energètica per a producció industrial (86.000). Segons l’informe, les tecnologies habilitadores transversals (bateries, hidrogen, xarxes intel·ligents, captura de carboni) han estat experimentant un fort creixement des de l’any 2017, fins al punt que la seva participació va augmentar del 27% de totes les patents d’energia baixa en carboni l’any 2000 al 34% el 2019.
Val a dir que Espanya és a hores d’ara un contribuent important en tecnologies d’energia neta, tot ocupant la novena posició a Europa i quinzena a tot el món quant al nombre de patents internacionals, durant el període 2010-2019.
En observar les tendències regionals d’innovació, les empreses i instituts de recerca europeus han liderat el nombre de patents, amb el 28% (12% només per a Alemanya), seguits pels sol·licitants japonesos (25%), dels EUA (20%), sud-coreans (10%) i xinesos (8%). Si bé Europa ocupa el primer en la majoria dels camps d’energia renovable, i és particularment forta en sector d’ús final com el ferrocarril i l’aviació, el Japó és líder en tecnologia de vehicles elèctrics, bateries i hidrogen, i els EUA compten amb un avantatge tecnològic en aviació, biocombustibles i captura de carboni.