Obren una investigació oficial sobre la reforma del pis de Boris Johnson
La comissió electoral creu que hi ha indicis d’infraccions en la remodelació
El ‘premier’ ho nega però no aclareix si va acceptar donacions inicialment
En una jornada negra per al primer ministre, la comissió electoral britànica va obrir ahir una investigació pel suposat finançament il·legal de la luxosa reforma de l’apartament de Boris Johnson a Downing Street. Un portaveu de la comissió va declarar que “hi ha indicis suficients per sospitar que es poden haver produït una o més infraccions” de les normes de finançament de les obres per remodelar el pis. L’anunci va tenir lloc just abans de la sessió de control al Parlament en què l’oposició va atacar durament Johnson i li va demanar explicacions.
Fins a tres vegades el líder laborista, Sir Keir Starmer, va preguntar a un primer ministre nerviós i incòmode si “inicialment” va acceptar donacions per pagar la reforma. “Vaig pagar la reforma de la meva butxaca”, es limitava a dir Johnson. Però no responia a la pregunta, que era si va acceptar donacions al començament, o sigui, suggerint que Johnson va recaptar diners de mecenes al principi i que només la va pagar de la seva butxaca quan va esclatar l’escàndol.
S’apunta que hauria gastat 200.000 euros a renovar el pis. Els primers ministres disposen d’un fons públic de 35.000 euros per poder redecorar la residència oficial al seu gust. S’ha filtrat als mitjans que Lord Brownslow, membre conservador de la cambra alta i una de les persones més riques del país, hauria donat 67.000 euros per a la reforma. Lord Brownslow va confirmar que havia realitzat el pagament mitjançant un correu electrònic enviat al copresident conservador, Ben Elliot, i al cap de recaptació de fons del partit, Mike Chattey, l’octubre passat. Johnson no hauria informat d’aquestes donacions.
L’exministre de finances laborista, Alistair Darling, va explicar que li havia ofert dirigir una organització benèfica per canalitzar les donacions però que va rebutjar el càrrec per considerar que no era ètic perquè tota donació implica tornar favors més tard. “Contractes dubtosos, llocs de treball per als seus amics i diners en efectiu per accedir-hi i qui hi ha al darrere de tot això?, el primer ministre, el Comandant Sòrdid assegut allà”, li va dir Starmer, responent així a Johnson, que havia anomenat Starmer “Capità a posteriori” perquè, segons ell, sempre criticava les decisions després d’anunciar-les Johnson, però mai abans. Ahir li va tornar la jugada.
Però ahir no era el dia de Johnson. L’oposició també va fer referència a unes paraules que la BBC, la televisió pública, i el canal ITV atribueixen a Johnson de finals d’octubre, segons una nova filtració dins del seu govern. “Prefereixo que s’amunteguin els cadàvers per la Covid abans que ordenar un nou confinament”. Johnson va negar haver dit aquestes paraules i va desautoritzar la BBC i ITV perquè no citaven la font.
També ahir fins a sis partits britànics de l’oposició, entre els quals hi havia els nacionalistes escocesos i gal·lesos i els liberaldemòcrates i no els laboristes, van expressar per carta al president del Parlament, Sir Lindsay Hoyle, la seva “profunda preocupació” per la reiterada falta de veracitat del primer ministre, que creuen que està danyant la reputació de la cambra. Exigeixen que s’obligui el primer ministre a rectificar davant la sala cap cop que digui una mentida.