Successos

Un alumne d’ESO castigat apunyala una professora

El noi, de 15 anys, que tornava a l’institut de Vidreres després de tres dies expulsat, va entrar a l’aula amb un ganivet i va ferir la docent al coll

La víctima va ser duta a l’hospital i evoluciona bé

Un alumne de 15 anys que fa quart d’ESO a l’institut de Vidreres va atacar a ganivetades ahir una professora en plena classe. L’alumne hi tornava després d’una expulsió i va actuar amb sang freda i aparentment amb premeditació. La docent va rebre una ferida al coll, que per sort no va acabar essent greu com es temia al principi per la gran quantitat de sang, i va ser traslladada a l’hospital Josep Trueta.

Els fets van passar pels volts de la una del migdia, després de la darrera estona de pati. La professora estava preparant unes diapositives per començar la classe quan l’alumne, que anava armat amb un ganivet, el va llançar a distància contra ella. Li va tocar el cap però no se li va clavar. Llavors l’agressor va anar a recollir l’arma i va anar a atacar la docent, a qui va fer caure a terra. Va intentar clavar-li el ganivet al costat, no va poder i finalment li va fer un tall al coll. Mentre perpetrava l’atac, l’alumne va desafiar els seus companys de classe dient-los que sortissin, que el seu objectiu era la professora. Després de l’atac, l’alumne agressor va sortir amb tranquil·litat cap al pati, on alguns professors i policies locals el van agafar. Va quedar detingut per un delicte de temptativa d’homicidi.

El SEM, mossos, policies i personal de l’institut van córrer a auxiliar la professora ferida, que tenia un tall al coll que sagnava molt i que va necessitar punts de sutura. Després d’estabilitzar-la la van traslladar a l’hospital Josep Trueta. La seva evolució era bona tant en l’aspecte físic com en el psicològic. Va tenir sort i el ganivet no li va seccionar cap vena principal.

Mentrestant, els mossos de Santa Coloma de Farners es van fer càrrec de l’alumne detingut, que serà posat a disposició de la fiscalia de menors, tal com pertoca en tenir només 15 anys. Els agents van anar a l’institut per recollir la versió dels testimonis i indicis, com ara el ganivet que va fer servir per a l’agressió, i intentar aclarir els motius que van portar un estudiant d’ESO a atacar d’aquesta manera la professora. D’entrada, s’estudia si l’atac està relacionat amb el càstig, una expulsió de cinc dies, que se li havia posat a l’alumne, i si l’expulsió va ser instada per la professora atacada.

L’alumne havia estat expulsat cinc dies, una sanció que podia complir de manera partida. Aquesta setmana ja havia estat tres dies fora de l’institut i els altres dos dies els havia de complir la setmana vinent. Per això ahir, dijous, l’alumne, considerat “problemàtic” entre el professorat, podia assistir a classe amb normalitat. Hi va anar. Armat. I va atacar la professora.

L’agressor, que actualment no residia a Vidreres, no havia cursat l’ensenyament primari a l’escola de Vidreres. Davant la gravetat dels fets, l’Ajuntament de Vidreres va emetre un comunicat públic en què lamentava els fets i informava que els mossos s’ocupaven d’investigar-los.

L’alcalde de Vidreres, Jordi Camps, es va mostrar sorprès i colpit per l’agressió, un tipus d’atac, va remarcar, que només imaginava en països llunyans. Tant l’Ajuntament com la Diputació, a través del Dipsalut, han activat els seus protocols per donar atenció psicològica als alumnes de l’institut en cas que ho requereixin, sobretot els que van ser testimonis de l’atac.

Precedent mortal

El 20 d’abril del 2015, un nen de 13 anys alumne de segon d’ESO va matar un professor de l’institut Joan Fuster del barri de la Sagrera de Barcelona i va ferir dues professores més del centre educatiu i dos companys de curs. Els fets van passar entre les nou i dos quarts de deu del matí a l’institut Joan Fuster. El nen va arribar al centre una hora més tard de l’entrada oficial i portava una bossa amb una ballesta i un ganivet, armes que va fer servir contra les víctimes. L’assassinat del professor, Abel Martínez, va quedar impune, perquè l’agressor tenia menys de 14 anys i no se li podien exigir responsabilitats penals, ni a través de la llei del menor.

LA XIFRA

5
dies
d’expulsió se li havien posat a l’alumne per una falta molt greu.
3
dies
ja havia complert aquesta setmana i els dos pendents els havia de complir la vinent.

“Hi ha poques denúncies per evitar la mala imatge”

R.M.B

”La majoria d’agressions a docents no són denunciades per estalviar-se problemes externs.” Així ho va assegurar ahir David Rabadà, portaveu del sindicat Professors de Secundària, que va alertar que hi ha agressions als docents dels instituts des de fa anys, però que poques vegades transcendeixen perquè les direccions no volen que es denunciïn per no donar mala imatge als centres educatius. Les denúncies davant la policia es fan a títol individual, però molts professors prefereixen evitar-les per no tenir problemes amb la direcció de l’institut, va afirmar. Rabadà va manifestar sentir-se consternat però no pas sorprès perquè “és un problema candent que ja es veia fa temps que podia passar”. El sindicat considera que “la indisciplina i la laxitud” en afrontar la violència pot comportar que l’alumnat i les seves famílies es vegin impunes “i s’encoratgin”. Rabadà creu que hi ha un problema social a l’hora d’abordar la disciplina perquè es vincula amb èpoques predemocràtiques, i demana un debat serè protagonitzat pels professionals que treballen cada dia dins les aules.

El Departament d’Educació va aprovar al març un pla per posar fi a la violència a les escoles que parteix de la base que no es pot tractar la violència com un problema de convivència. El departament té un protocol d’intervenció en cas de conflicte greu, anterior al pla contra la violència. El protocol, d’aplicació en el cas de Vidreres, pot acabar amb la intervenció de la fiscalia en cas de presumpte delicte o falta penal, o amb l’obertura d’un expedient per part del centre que inclogui mesures provisionals i excepcionals. Es fa també un treball educatiu de reparació emocional amb l’estudiant expedientat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.