Salut

El Govern reforça la seguretat de la campanya de la fruita amb la mirada posada a la Covid-19

L’executiu ha donat el vistiplau a dos documents: un Pla de Treball en 14 eixos i un text sobre recomanacions sanitàries

El Govern reforçarà la coor­di­nació i la segu­re­tat d’una cam­pa­nya de la fruita mar­cada de nou per la pandèmia de Covid-19.

El Con­sell Exe­cu­tiu ha ana­lit­zat i ha donat el vis­ti­plau a dos docu­ments adreçats a con­so­li­dar la pre­venció i la màxima entesa entre els muni­ci­pis, empre­ses, agents soci­als i admi­nis­tra­ci­ons impli­ca­des en la cam­pa­nya agrària 2021.

Es tracta del Pla de Tre­ball, estruc­tu­rat en 14 eixos, i un text de reco­ma­na­ci­ons sanitàries d’actu­ació davant el risc de la Covid-19 en acti­vi­tats i empre­ses agràries. Segons la Gene­ra­li­tat, l’objec­tiu és garan­tir la pro­tecció de la salut de totes les per­so­nes que inter­ve­nen en el sis­tema de pro­ducció, mani­pu­lació i trans­port de la fruita, i de la població en gene­ral dels muni­ci­pis pro­duc­tius.

El Pla de Tre­ball, encara pro­vi­si­o­nal, s’ha dis­se­nyat des d’una pers­pec­tiva pre­ven­tiva, mul­ti­di­men­si­o­nal, i col·labo­ra­tiva entre el con­junt d’admi­nis­tra­ci­ons impli­ca­des i el mateix sec­tor agro­a­li­men­tari amb l’objec­tiu d’enfor­tir la infor­mació i la for­mació, la pre­venció, el tre­ball amb xarxa, la con­tri­bució de tots els actors, la rapi­desa en l’abor­datge de casos i també les estratègies de cri­bratge i vacu­nació.

El docu­ment s’estruc­tura en 14 eixos, entre els quals hi ha reco­ma­na­ci­ons de salut i con­trol de la pandèmia; reco­ma­na­ci­ons a empre­ses frui­te­res, cen­trals i coo­pe­ra­ti­ves; con­trac­tació de per­so­nes amb plans d’ocu­pació del SOC; incen­tiu a la con­trac­tació de pro­xi­mi­tat; o vigilància i segui­ment epi­de­miològic.

Per altra banda, el docu­ment de reco­ma­na­ci­ons d’actu­ació davant del risc del coro­na­vi­rus SARS-Cov2 en acti­vi­tats i empre­ses agràries és un com­pendi del con­junt de bones actu­a­ci­ons en l’àmbit pre­ven­tiu, reac­tiu i de con­tingència en les dife­rents bau­les de la cadena agro­a­li­mentària que inter­ve­nen en la cam­pa­nya per tal de garan­tir-ne les con­di­ci­ons de segu­re­tat i salut. Així, fa un abor­datge inte­gral des del con­junt de reco­ma­na­ci­ons en el trans­port, allot­ja­ment de per­so­nes que par­ti­ci­pen en la cam­pa­nya agrària, fins a les pri­me­res actu­a­ci­ons davant dels símpto­mes, pas­sant per la for­mació i pre­venció de mesu­res pre­ven­ti­ves dels dife­rents ser­veis de pre­venció de ris­cos labo­rals de les empre­ses, coo­pe­ra­ti­ves i cen­trals fructícoles.

La cam­pa­nya agrària d’estiu té com a prin­ci­pal epi­cen­tre la zona del Pla de Lleida i, en segon lloc, les Ter­res de l’Ebre. En el cas de Lleida, es tracta de 35.446 hectàrees con­cen­tra­des en 4.047 explo­ta­ci­ons que supo­sen, apro­xi­ma­da­ment cada any, 776.000 tones. En con­di­ci­ons mit­ja­nes, calen apro­xi­ma­da­ment unes 600.000 jor­na­des de tre­ball a dis­tri­buir al llarg dels mesos d’abril a novem­bre.

Per la seva banda, la superfície cor­res­po­nent a les Ter­res de l’Ebre és de 2.736 hectàrees con­cen­tra­des pràcti­ca­ment a la Ribera d’Ebre, que supo­sen, apro­xi­ma­da­ment cada any, uns 30 mili­ons de qui­los. La mà d’obra necessària per a la cam­pa­nya de reco­llida suposa, en unes con­di­ci­ons mit­ja­nes, unes 59.000 jor­na­des de tre­ball a dis­tri­buir al llarg dels mesos d’abril a setem­bre.

El Baix Segre i el Baix Cinca exigeixen vacunar la població dels municipis fructícoles per evitar nous confinaments

El Baix Segre i el Baix Cinca exigeixen vacunar tota la població de municipis amb indústries agroalimentàries. Ho demanen alcaldes i regidors de municipis fructícoles del Baix Segre com Alcarràs, Soses, Aitona, Massalcoreig, la Granja d’Escarp i Seròs i també d’Almudàfar (Baix Cinca) després de la reunió mantinguda aquest dimarts a Alcarràs (Segrià).

Durant la trobada s’han consensuat estratègies conjuntes que seran traslladades al Departament de Salut de la Generalitat i al Departament de Sanitat de la Diputació d’Aragó perquè demanin al govern espanyol que s’implementin mesures per reduir “al màxim” nous confinaments perimetrals com els que es van viure al Segrià l’estiu del 2020 i el que viu ara mateix a Fraga.

A la reunió d’aquest dimarts també han assistit el president del Consell Comarcal del Segrià, David Masot, i el president de la Comarca del Baix Cinca, Marco Antonio Ibarz, que comparteixen la demanda dels municipis afectats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.