Salut

I al juny, els de 40 a 49 anys

L’arribada de més vaccins permetrà afrontar el mes vinent la vacunació del tram més nombrós de població

Dilluns s’ampliarà l’horari del comerç i la cultura

El TSJC valora la restricció de reunions i culte

El Departament de Salut confia que començarà a vacunar la població en la franja d’entre 40 i 49 anys al mes de juny, coincidint amb un nou increment en l’arribada de vaccins. Aquest grup d’edat, el més nombrós de la piràmide poblacional, podria ser el darrer que s’immunitzi seguint els paràmetres actuals de franges d’edat. Després, Salut es planteja que ja no se’n creïn més i que la resta dels catalans passin a rebre la vacuna en el marc d’un procés de vacunació encara més massiu i indiscriminat.

Actualment, la sanitat pública està accelerant el ritme per completar la vaccinació dels gairebé dos milions de catalans que superen els 60 anys. Els de més edat tenen una cobertura molt alta i els de 60-65 encara van per un 62% de primeres dosis i un 6% de pautes completades. En els pròxims dies, en paral·lel a la focalització en aquest grup, també es començarà a citar els catalans en la cinquantena. De fet, en alguns CAP que tenen la vacunació força avançada, com ara a les Borges Blanques, les inoculacions ja van començar ahir, avançant-se a l’atenció general a aquesta franja, prevista a partir de dilluns.

Segons dades de l’Idescat, a Catalunya hi ha 2.381.512 ciutadans entre 40 i 59 anys, de manera que per avançar en la seva protecció caldrà un gran volum de vacunes o que el ministeri accedeixi a endarrerir l’administració de les segones dosis com proposa dia rere dia la Generalitat.

“Si la Unió Europea compleix els compromisos de lliurament que ha acordat amb les farmacèutiques, és probable arribar al 70% de la població vacunada a l’agost”, pronostica Alba Vergés. La consellera de Salut, que per primer cop ha mostrat en públic l’interès per mantenir el càrrec en el nou govern, critica el sistema establert per l’Estat per garantir que els territoris puguin gestionar la pandèmia quan ja no hi hagi l’aval de l’estat d’alarma: “Que puguem anar al Suprem em sembla treure’s la responsabilitat de sobre; hem de poder prendre les decisions aquí”, assenyala.

El govern va lliurar ahir al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) les restriccions que preveu aplicar la setmana vinent per tal que les validi, atès que un cop decaigui l’estat d’alarma serà obligatori que les mesures tinguin l’aval de la justícia.

Nous horaris

A partir de diumenge, quan es recuperi la mobilitat nocturna, la restauració també podrà servir sopars fins a les 23 h, mentre que l’oci nocturn continuarà tancat i sense data prevista per poder reobrir. Amb les noves restriccions també es proposa ampliar una hora més l’horari comercial (de les 21 a les 22 h) i també l’activitat a les instal·lacions esportives i culturals fins a les 23 h. Segons fonts jurídiques i sanitàries consultades per aquest diari, l’aprovació d’aquestes mesures no hauria de representar cap problema, ja que no topen amb cap dret fonamental. En canvi, sí que podrien aixecar polseguera dues mesures més que la Generalitat vol implementar per intentar compensar l’augment de la mobilitat. D’una banda, la limitació a sis persones del dret de reunió, tant en espais públics com en àmbits privats. De l’altra, controlar l’aforament de les activitats religioses (actualment es permet un 50%) podria interferir amb la llibertat de culte, de manera que aquest és un dels punts que la fiscalia està mirant més atentament.

En tot cas, des del govern s’assegura que no hi ha un excessiu patiment pel que pugui passar a partir de diumenge. “La fi de l’estat d’alarma, al final, no deixa de ser una bona notícia, perquè vol dir que es posa fi a una etapa de restriccions molt fortes; vol dir que podem seguir tirant endavant, serà també un canvi emocional important”, apunta Vergés, que tot i això fa una crida a anar avançant “pas a pas” i anar consolidant els canvis. En aquest sentit, el vicepresident en funcions, Pere Aragonès, remarca que “la ciutadania sempre ha respost amb una responsabilitat molt clara” i confia que en aquesta ocasió serà també així.

Davallada de morts

Un estudi del grup d’investigació en biologia computacional i sistemes complexos de la UPC (Biocomsc) preveu que la vacunació entre els majors de 60 anys es tradueixi en una baixada general de les defuncions per la Covid-19, després que ja ho hagi fet de manera espectacular en els de més de 80. En declaracions a l’ACN, l’investigador Daniel López Codina pronostica que les morts decaiguin un 80,5% d’aquí a tres setmanes, quan hauran fet efecte les vacunes distribuïdes fins al 2 de maig, en comparació al que hauria passat en un context en què no s’hagués vacunat. López Codina constata que l’evolució de la pandèmia avança “en la bona direcció” però alerta que les incidències continuen sent molt altes i que, tot i la vacunació, es podrien descontrolar si les mesures es relaxen massa. Segons les seves dades, el grup d’edat entre 10 i 19 anys és el que ara mateix té la incidència més alta.

Una jornada més, els marcadors continuen mostrant un descens de la corba epidemiològica, perquè la velocitat de propagació del coronavirus segueix per sota de l’1 i en tendència decreixent (Rt de 0,94). El nombre de malalts de Covid hospitalitzats també decreix i en són 1.531, 41 menys que ahir. D’aquests, n’hi ha 473 en condició greu i ingressats a les UCI. Són sis menys que en la vigília i un 30% del total. Els últims set dies s’han confirmat amb proves PCR o test d’antígens un total de 9.850 positius, xifra que baixa de la barrera dels 10.000 i que suposa una mitjana de 1.407 infectats diaris, el millor registre des de principis d’abril.

Certificat virtual

L’aerolínia Vueling inicia demà una prova pilot amb una aplicació mòbil que permet guardar certificats de proves de la Covid-19 i de vacunació i presentar-les per agilitar la recuperació dels desplaçaments i el turisme. L’app es diu IATA Travel Pass i Vueling serà “la primera aerolínia de baix cost del món a realitzar una prova pilot per implementar-la”, concretament en la ruta Barcelona-Zuric. La companyia vol “facilitar l’experiència de viatge dels passatgers i afavorir la mobilitat entre països amb solucions tecnològiques pioneres” mentre el sector treballa en la implementació dels passaports sanitaris que permetrien reactivar l’economia.

LA XIFRA

2.935
expedients
sancionadors s’han iniciat per haver incomplert el toc de queda des que es va activar, el 25 d’octubre.

El Maresme ja disposa del primer CUAP

Ja ha entrat en funcionament el nou centre d’urgències d’atenció primària (CUAP) del Maresme. Situat a Mataró, dona servei als 270.000 ciutadans que viuen en els quinze municipis entre Premià i Arenys per atendre, les 24 hores del dia, urgències de complexitat mitjana i baixa de totes les edats. En 550 m², a tocar del CAP Maresme, hi ha set punts de consulta polivalents, vuit d’observació i un de reanimació cardiopulmonar. A més, disposa de suport vital avançat amb estabilització fins a l’arribada del SEM i recursos diagnòstics com radiologia o servei d’analítica urgent. Salut entén el CUAP com el primer pas cap a la regularització de la precària situació assistencial de la zona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.