Salut

La reobertura es consolida per “l’improbable risc de rebrot”

El govern ampliarà l’aforament de la cultura i el comerç a partir del dia 24

La restauració podrà obrir més d’hora al matí

Recaptats més de 3 milions d’euros en multes per les restriccions

El govern aferma el camí cap a la recuperació d’una certa normalitat i ja ha anunciat que en la pròxima revisió de les mesures, que entraran en vigor el dia 24, permetrà un augment de l’aforament a sectors com ara la cultura, el comerç i l’esport. També continuarà ampliant l’horari de la restauració, que podrà tornar a obrir a les sis del matí. Tot plegat es deu a un canvi de paradigma en què l’acceleració de la vacunació ha jugat un paper molt important.

“Podem mantenir el control de l’epidèmia malgrat la reactivació i l’obertura”, assegura el secretari general de Salut, Marc Ramentol. El govern admet que encara no s’han pogut percebre els efectes de la recuperació de la mobilitat un cop acabat l’estat d’alarma, però asseguren que la tendència és bona i confia a sostenir la desescalada gràcies a tres factors: la vacunació, el sistema de rastreig i la corresponsabilitat ciutadana.

La consellera de Salut, Alba Vergés, és especialment optimista, perquè assegura: “Tenim xifres de contagis que no vèiem des de l’estiu, i els valors d’ingressos no estaven així des de l’octubre.” “Si seguim així, un nou rebrot és improbable”, defensa.

Per això l’aforament de la cultura passarà del 50 al 70%, i el de comerços i universitats, del 30 al 50%. En el cas dels actes religiosos, l’aforament es mantindrà al 50%, però se n’ampliaran els límits: fins a 1.000 persones en interiors i 3.000 en exteriors o si hi ha ventilació reforçada. La cultura i l’esport també tindran aquests topalls màxims. A més, es reprendran els congressos i les convencions sense que calgui l’aval del Procicat.

Millora als hospitals

La xifra de persones ingressades per Covid continua baixant. Avui hi ha 1.139 pacients, 88 menys que ahir, dels quals 399 són a l’UCI, la millor xifra des del 27 de març. Segons les dades dels darrers set dies, actualment es detecten gairebé un miler de casos al dia, de manera que la pandèmia torna a uns paràmetres en què el sistema de rastreig hauria de permetre traçar la cadena de contagis i contenir millor el virus.

D’altra banda, el govern diu que ha cobrat més de 3 milions d’euros en multes per incompliment de la normativa Covid. És una part de les 445.445 actes aixecades, moltes de les quals encara estan pendents de ser cobrades.

LA FRASE

Anem pel bon camí i el govern continuarà obrint sectors perquè és el que toca, però no abaixem la guàrdia
Alba Vergés
consellera de cultura

Les cèl·lules T protegeixen qui no té anticossos

Entre el 2 i el 17% de les persones que passen la Covid no generen anticossos, però poden combatre el virus gràcies a la immunitat conferida per les cèl·lules T del sistema immunitari. Aquestes cèl·lules tenen una resposta molt efectiva i ràpida que evita esgotar el sistema immunitari i provocar una inflamació excessiva, segons han demostrat a l’IrsiCaixa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.