Política

Israel llança míssils contra refugiats i periodistes

Els bombardejos apunten a la població civil i destrueixen les oficines de mitjans de premsa a Gaza

Clergues musulmans criden els seus seguidors a amagar símbols que els delatin per evitar atacs

Les Nacions Unides i altres esforços internacionals impulsats per avançar en la pau al món perden bona part de la seva credibilitat a la Palestina històrica, on les autoritats israelianes se senten impunes a l’hora de cometre crims de guerra encara que siguin retransmesos per televisió a plena llum del dia. El primer ministre Benjamin Netanyahu, el ministre de Defensa Benny Gantz i la resta de la cúpula política i militar israeliana van continuar ahir el seu bombardeig contra la població civil de la Franja de Gaza per sisè dia consecutiu, deixant caure míssils sobre el camp de refugiats d’Al-Shati, al nord del territori assetjat, o enderrocant l’edifici que allotjava els principals mitjans de comunicació a la zona.

Els supervivents expliquen que l’edifici de quatre pisos on s’allotjava la família Abu Hatab, que vivia refugiada a al-Shati, no va deixar de rebre míssils fins a ser enderrocat. Deu persones de la família van morir, vuit d’ells infants. Són part de les noves desenes de morts que els míssils israelians han provocat en les darreres 24 hores, que fan pujar la xifra de víctimes mortals a la Franja a 140. Una dia més, milers de famílies sortien ahir dels edificis on es trobaven sense saber on anar, enmig d’una sensació de terror que s’escampa a cada racó del territori. Moltes van dirigir-se a les escoles de l’ONU, però aquestes també han estat colpejades pels míssils.

El propietari de l’edifici des d’on treballaven mitjans de comunicació globals, com Al Jazeera i Associated Press, van rebre al migdia una trucada de l’exèrcit israelià. L’advertien que el bombardeig de l’immoble era imminent i que tenien una hora per desallotjar-lo. Els periodistes van demanar 30 minuts més per rescatar material de les oficines, però l’interlocutor militar els va dir que el bombardeig arribaria amb puntualitat i que més valia que ningú hi entrés si no volia perdre la vida. “Ara el món en sabrà menys, sobre el que passa a Gaza”, deia el cap d’Associated Press, Gary Pruitt. Molts periodistes van optar per parapetar-se en hospitals sota la creença que serien els llocs menys insegurs del territori.

A Israel, on ahir un coet de Hamàs a Ramat Gan –al centre del país– va matar la novena persona des de dilluns, la població musulmana intenta invisibilitzar-se. A Jaffa, clergues musulmans suggerien als ciutadans que retiressin símbols que els identifiquessin com a musulmans després que la matinada de dissabte es llancessin còctels molotov contra residències de població àrab, que van deixar un noi de dotze anys en estat greu, ara en coma induït. També intenten passar desapercebuts a Haifa, on s’han vist grups de joves pintant de color vermell les entrades de les llars palestines. A les xarxes, hi ha crides a boicotejar els negocis regentats per palestins.

“La policia israeliana participa de la violència contra els palestins, unint-se als colons que ataquen les nostres cases”, diu Karm Khalaf, un jove palestí d’un poble proper a Haifa. “Estem intentant ser tan visibles internacionalment com ho són ells, i senten que el seu privilegi és atacat. Per això tot el règim, incloent-hi policia, exèrcit i govern, està unint-se a la violència dels colons israelians contra nosaltres”, explica.

A Cisjordània, l’exèrcit israelià va continuar reprimint amb duresa les protestes en solidaritat amb Gaza. La munició real que disparen contra manifestants en aquest territori han deixat almenys 13 morts durant les darreres 48 hores. Gantz, ministre de Defensa, ha anunciat als residents de Cisjordània que “l’estat d’Israel no té interès en una escalada en aquest territori”, i els ha recordat que “a Gaza estan patint pel lideratge de Hamàs”, però que els palestins de Cisjordània “poden gaudir de la tranquil·litat i d’una economia estable”. Milers de palestins es manifestaven per l’aniversari de la Nakba, el que consideren la neteja ètnica de la seva terra a càrrec de milícies sionistes abans de la creació d’Israel, el 1948. Molts dels qui aleshores van fugir de les seves cases van refugiar-se a Gaza, on avui pateixen sota les bombes.

LES FRASES

La policia israeliana s’uneix als colons que ataquen les nostres cases
Karm
veí palestí de Haifa

LES XIFRES

60
minuts
va donar l’exèrcit israelià als mitjans de comunicació per abandonar l’edifici que els allotjava a Gaza
8
infants
d’una mateixa família van ser assassinats ahir per un míssil
L’estat d’Israel no té interès en una escalada a Cisjordània
Benny Gantz
Ministre de Defensa israelià

Onada de manifestacions de rebuig a la violència

Milers de persones van sortir ahir als carrers en diverses ciutats europees com Berlín, Londres o París per expressar el seu rebuig als bombardejos sobre la Fran ja de Gaza i la repressió de l’exèrcit israelià contra els palestins a Cisjordània. A Brussel·les van secundar la convocatòria unes tres mil persones, mentre que la manifestació a la capital britànica en va reunir unes deu mil, segons els convocants. Els manifestants es van concentrar a Hyde Park de Londres per exigir al govern britànic que intervengui per aturar la violència contra el poble palestí. La manifestació va culminar davant l’ambaixada israeliana a Londres entre crits de “Palestina lliure”. A Alemanya també hi va haver mobilitzacions, les principals concentracions van tenir lloc a Berlín i Hamburg, les quals van transcórrer de forma pacífica en compliment de les normes sanitàries per la pandèmia. Molt diferent va ser la manifestació de París. L’acte, que va reunir centenars de persones, havia estat prohibit per la justícia i va ser dispersada de forma sistemàtica amb gasos lacrimògens i canons d’aigua. La justícia havia prohibit la protesta a petició del ministre de l’Interior, Gérald Darmanin, pel risc d’aldarulls.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.