Educació

El govern espanyol i les autonomies acorden mantenir els grups bombolla i la mascareta el proper curs

Es buscarà ampliar la presencialitat a totes les etapes educatives

Sanitat estudia vacunar els adolescents abans que arrenqui el curs

El govern espa­nyol i les comu­ni­tats autònomes han acor­dat aquest dime­cres man­te­nir el curs vinent els reforços edu­ca­tius que s’han adop­tat aquest any, mar­cat per la pandèmia de la Covid-19. També es man­tin­dran els grups bom­bo­lla i les mas­ca­re­tes, segons el pro­to­col acor­dat avui, que és “viu” i que pot variar d’aquí al setem­bre en funció de l’evo­lució de la pandèmia.

Així ho ha anun­ciat la minis­tra espa­nyola d’Edu­cació, Isa­bel Celáa, després de la reunió con­junta de la Con­ferència Sec­to­rial d’Edu­cació i del Con­sell Inter­ter­ri­to­rial de Sani­tat. Celaá ha expli­cat ha subrat­llat que l’eix cen­tral del pro­to­col és man­te­nir i ampliar la pre­sen­ci­a­li­tat a les aules, que es vol que arribi a totes les eta­pes edu­ca­ti­ves. Es pre­veu una inversió de 23.400 mili­ons per finançar els recur­sos extra­or­di­na­ris.

Aquesta inversió, divi­dida en 13.400 mili­ons que Hisenda “posa a dis­po­sició de les Comu­ni­tats” i en 10.000 del pla euro­peu React (8.000 per a aquest any i 2.000 per al vinent), ha de per­me­tre, entre d’altres, man­te­nir els 40.000 docents de més que s’ha con­trac­tat aquest any de pandèmia, en una aposta de l’exe­cu­tiu esta­tal i de les Comu­ni­tats Autònomes de millo­rar la qua­li­tat de l’edu­cació.

Celáa no ha dub­tat a qua­li­fi­car aquest “esforç” addi­ci­o­nal de “colos­sal” i ha dema­nat a les comu­ni­tats autònomes que s’hi “cores­pon­sa­bi­lit­zin”.


Grups bom­bo­lla, distància i mas­ca­re­tes
La minis­tra de Sani­tat, Caro­lina Darias, ha expli­cat al cos­tat de Celáa que el pro­to­col que s’ha esti­pu­lat inclou diver­sos paquets de mesu­res, un de sanitàries que inclou el man­te­ni­ment de la distància física (tot i que es rebaixa d’1,5 a 1,2 metres) i dels grups esta­bles de con­vivència, els ano­me­nats grups bom­bo­lla.

Un segon paquet de mesu­res són de caire per­so­nal, i aquí s’inclou la mas­ca­reta, el ren­tat de mans o la vacu­nació. En aquest sen­tit Darias ha recor­dat que “tres quar­tes parts” dels docents ha rebut almenys una dosi, i no ha des­car­tat que abans de començar el curs vinent es pugui vac­ci­nar també el col·lec­tiu de 12 a 16 anys. Un ter­cer paquet inclou la neteja i la ven­ti­lació cre­uada.

Tot el pro­to­col es mou en dos esce­na­ris, un en què la pandèmia esti­gui en els nivells més bai­xos, l’1 i el 2, i un altre en què esti­gui en els més alts, el 3 i el 4. Només en aquest segon cas es plan­te­ja­ria la semi­pre­sen­ci­a­li­tat a les aules.

Vacuna abans de setembre

Agències

A la mateixa compareixença, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha avançat que analitzen la possibilitat de vacunar el col·lectiu de joves entre 12 i 16 anys abans que comenci el proper curs escolar.

Darias ha matisat que primer caldrà que l’Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) es pronunciï sobre la vacunació d’aquest grup d’edat i després caldrà que el Consell Interterritorial de Salut aprovi incloure aquesta opció a l’estratègia de vacunació. L'EMA va començar a avaluar a principis de maig la petició de Pfizer d'incloure els adolescents en les vacunacions.

Celaá ha assegurat que rep “amb els braços oberts aquesta possibilitat” pel que suposa de “moviment i avenç important”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.