Política

La desescalada alemanya fa recuperar terreny al conservador Laschet

El retorn d’una certa normalitat afavoreix, segons els sondejos, el successor natural de Merkel

Els verds perden empenta i la ultradreta esmola les armes

La incidència del coronavirus ha baixat de manera continuada i s’acosta als 35 casos setmanals per 100.000 habitants, el nivell a partir del qual es passarà a la següent fase de la desescalada. Han reobert piscines, terrasses, museus i patis de concerts a l’aire lliure. Per tenir-hi accés només cal presentar un test d’antígens, que s’ofereixen gratuïtament en tot tipus de locals, subvencionats i sorgits com bolets en qüestió de poques setmanes. Els alemanys tornen a anar de vacances o, si més no, planificar-les. I la vacunació s’accelera en tots els grups d’edat.

Es respira la nova normalitat, entre tocs d’alerta de la prudent cancellera Angela Merkel i dels experts que recorden que, un any enrere, la desescalada de l’estiu va precipitar el nou i dur tancament abans d’arribar a la tardor.

No és la normalitat l’únic que es recupera: també ho fa el candidat del bloc conservador de Merkel, el centrista Armin Laschet. De figura poc carismàtica, ha passat a liderar la intenció de vot de cara a les generals del proper 26 de setembre. Ja no va al darrere de la líder dels verds, Annalena Baerbock, sinó que té un puntet d’avantatge sobre la seva principal rival. És una situació encara fràgil, que no descarta Baerbock com a propera cancellera. A Laschet se li pronostica ara un 26 %, davant el 25 % de la candidata ecologista. Però és el primer missatge afavoridor per a Laschet des que va aconseguir imposar-se als corrents més dretans fins a ser elegit president de la Unió Cristianodemòcrata (CDU) i el candidat del seu bloc a la cancelleria.

Laschet confia ara en un petit cop d’efecte el primer diumenge de juny. Hi ha eleccions regionals a Saxònia Anhalt, un land de l’est. I malgrat l’embranzida en aquella part del país de la ultradreta tot fa pensar que la CDU serà partit més votat. L’actual govern regional és un tripartit entre els conservadors, els verds i els socialdemòcrates. La banda més radical d’Alternativa per Alemanya (AfD) empeny per situar-se en primera posició. Però els sondejos més consolidats situen els ultradretans sis punts per sota dels conservadors.

Les regionals de diumenge vinent seran les últimes eleccions abans de les generals que han de posar punt final als setze anys al poder de Merkel. Si ara un 42% de la població ha rebut com a mínim la primera dosi de la vacuna, fins aleshores probablement s’haurà pogut immunitzar tots els adults que ho desitgin.

Segurament ja no faran falta tots aquests locals on s’ofereixen gratis els tests d’antígens. La majoria són espais reciclats on abans es feien tatuatges, hi havia sales de videojocs, esglésies o clubs nocturns, el sector més castigat per la pandèmia, ja que fa catorze mesos que estan tancats. De moment, reben 18 euros per cada test que fan. Tenen uns equipaments mínims i un personal amb una formació exprés i que sovint és format per estudiants, actors sense feina i altres autònoms. Hi ha unes quantes investigacions obertes per irregularitats, perquè no hi ha un control efectiu sobre la seva activitat. Tot funciona una mica segons la dita de “qui dia passa, any empeny”.

LA XIFRA

1,8
milions
d’electors estan convocats a les regionals de l’est diumenge que ve, últim test electoral fins a les generals


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.