Societat

Les víctimes del 17-A estudien presentar un recurs a la sentència de l’Audiència Nacional

Mohamed Houli Chemlal i Driss Oukabir “han de respondre dels assassinats”, diu l’advocat Antonio García

L’advo­cat de l’Asso­ci­ació 11M Afec­tats del Ter­ro­risme, Anto­nio García, ha mani­fes­tat que les vícti­mes del 17-A estan valo­rant pre­sen­tar un recurs a la sentència de l’Audiència Naci­o­nal. “És aviat per deci­dir què farem i ho hem expo­sat a les vícti­mes i pren­drem una decisió aviat”, ha dit García després d’una reunió que han man­tin­gut. L’Audiència Naci­o­nal va con­dem­nar a 53 anys i mig de presó a Moha­med Houli Chem­lal i a 46 i mig a Driss Ouka­bir pels atemp­tats ter­ro­ris­tes del 17 d’agost a Bar­ce­lona i Cam­brils. García ha cele­brat que s’hagi ampliat el nom­bre de vícti­mes, però ha mani­fes­tat que Moha­med Houli Chem­lal i Driss Ouka­bir “han de res­pon­dre dels assas­si­nats”, ha dit García.

L’Audiència Naci­o­nal va con­dem­nar a 53 anys i mig de presó a Moha­med Houli Chem­lal i a 46 i mig a Driss Ouka­bir pels atemp­tats ter­ro­ris­tes, i va con­dem­nar a vuit anys de presó a Said ben Iazza per col·labo­ració amb orga­nit­zació ter­ro­rista. El tri­bu­nal els va con­dem­nar per per­ti­nença a orga­nit­zació ter­ro­rista, fabri­cació i dipòsit d’explo­sius de caràcter ter­ro­rista i intent d’estralls de caràcter ter­ro­rista, a més de 29 delic­tes de lesi­ons per imprudència greu. En canvi, no els va con­si­de­rar cul­pa­bles direc­tes dels morts a Bar­ce­lona i Cam­brils com dema­na­ven algu­nes acu­sa­ci­ons.

García ha dit que van ser envi­ats a la presó en un pri­mer moment pel delicte d’assas­si­nat, però després, ha afe­git, això va des­a­parèixer. “Aques­tes dues per­so­nes (Moha­med Houli Chem­lal i Driss Ouka­bir) han de res­pon­dre dels assas­si­nats”, ha remar­cat.

Per con­tra, l’advo­cat ha dit que s’han de feli­ci­tar perquè les vícti­mes de Bar­ce­lona i de Cam­brils estan inclo­ses a la sentència i s’han ampliat inclo­ent per­so­nes que fins ara no esta­ven reco­ne­gu­des. “Això obre la pos­si­bi­li­tat que cap víctima es quedi fora i sense el reco­nei­xe­ment que es mereix”, ha decla­rat García. Entre d’altres, ha cele­brat que s’hagi reco­ne­gut “el mal­trac­ta­ment sis­temàtic a les vícti­mes”.

UAVAT

Per la seva part, la pre­si­denta de la Uni­tat d’Atenció i Valo­ració d’Afec­tats pel Ter­ro­risme (UAVAT), Sara Bosch, ha dema­nat a les ins­ti­tu­ci­ons que tre­ba­llin més. “S’han de resol­dre coses i ho venim dient des de fa molts anys”. Ha mani­fes­tat que l’UAVAT és la veu de les vícti­mes. “No tenim cap objec­tiu que donar la veu i demos­trar els errors sem­pre amb l’ànim que es faci autocrítica i es millori”. Bosch con­si­dera que “la sentència posa en evidència unes con­tra­dic­ci­ons admi­nis­tra­ti­ves greus, una manca de col·labo­ració i de feina greu”.

El regi­dor de Drets de Ciu­ta­da­nia de l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona, Marc Serra, ha des­ta­cat que tenen una sen­sació agre­dolça amb la sentència. “Agre perquè com ajun­ta­ment volíem que hi hagués un judici per assas­si­nat i els dèficits en la ins­trucció ens ho han impe­dit”. Serra també ha decla­rat que totes les expec­ta­ti­ves que es tenien no han pogut ser cor­res­pos­tes.

315 vícti­mes

Per altra banda, també ha res­sal­tat que hi ha “una sen­sació satis­factòria” perquè en la sentència de més de 1.000 pàgines es reco­nei­xen 315 vícti­mes i és “un punt d’inflexió” i “obre pos­si­bi­li­tats de repa­ració per aques­tes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.