Política

Els nord-americans més rics paguen uns impostos ínfims

Un estudi revela que les taxes de multimilionaris com Bezos, Buffet i Musk són del 3,4%, lluny de la mitjana del 14%

Els més privilegiats tenen eines d’estalvi fiscal legal fora de l’abast de la resta

Els 25 nord-americans més rics, com Jeff Bezos, Warren Buffett, Elon Musk i Michael Bloomberg, van pagar un “tipus impositiu real” de només el 3,4% entre el 2014 i el 2018, segons una investigació de ProPublica, tot i que el valor dels seus negocis va augmentar més de 400.000 milions de dòlars durant aquell període.

L’informe de l’organització de notícies sense ànim de lucre ha causat un gran rebombori perquè deixa en evidència el decalatge entre riquesa i contribució a les arques públiques del sistema fiscal dels Estats Units.

ProPublica va utilitzar dades del Servei Intern d’Ingressos dels EUA (IRS) per esbrinar els impostos que van pagar algunes de les persones més riques del país i van trobar, per exemple, que Jeff Bezos, el fundador d’Amazon, la persona més rica del món segons la llista de Forbes, no va pagar impostos el 2007. El 2011, quan tenia un valor net de 108 milions de dòlars, tampoc va pagar impostos federals, i fins i tot va rebre un crèdit de 4.000 dòlars.

Per fer l’informe, ProPublica va crear un “tipus d’impost veritable” per als 25 nord-americans més rics en què comparava l’impost sobre la renda federal pagat entre el 2014 i el 2018 amb l’augment del seu patrimoni en el mateix període segons la llista Forbes.

“Els resultats són contundents”, diu ProPublica. “Segons Forbes, el valor d’aquestes 25 persones va augmentar un 401.000 milions de dòlars entre el 2014 i el 2018” i “van pagar un total de 13,6 milions de dòlars en impostos federals per ingressos en aquests cinc anys [...] És una suma que equival a un tipus impositiu real de només un 3,4%”.

Una llar nord-americana, en canvi, paga un 14% de mitjana en impostos federals. Per a les rendes superiors a 523.600 dòlars el percentatge és del 37%, una xifra que l’anterior president nord-americà, Donald Trump, va reduir del 39,6% que hi havia.

Tot i que els més rics dels EUA no infringeixen cap llei en pagar aquest percentatge d’impostos, l’informe demostra que els multimilionaris “es beneficien d’estratègies d’evasió d’impostos fora de l’abast de la gent normal”.

El govern ha demanat que s’investigui la revelació dels registres d’impostos que ProPublica no ha volgut explicar com ha obtingut. La portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki, recorda que “qualsevol revelació no autoritzada d’informació confidencial del govern” és il·legal i el Departament d’Hisenda ha portat el cas a l’FBI.

L’informe arriba en un moment en què el president dels EUA, Joe Biden, s’ha proposat augmentar els impostos als més rics per finançar els seus plans de despesa pública per revifar l’economia després de la pandèmia.

LA XIFRA

37
per cent
d’impostos paguen les rendes superiors als 523.600 dòlars als Estats Units.

Inversió per competir amb la Xina

El Senat dels Estats Units va aprovar dimarts un projecte de llei amb una despesa prevista pròxima als 250.000 milions de dòlars en recerca tecnològica i producció que té com a objectiu augmentar la competitivitat davant el poder industrial i militar de la Xina. El projecte es va aprovar per 68 vots a favor i 32 en contra amb suports de senadors dels dos partits.

El punt més destacat del projecte és una partida de 50.000 milions de dòlars perquè el Departament de Comerç financi el desenvolupament i la fabricació de xips semiconductors per a dispositius civils i militars, ja que els darrers anys la dependència global i dels Estats Units cap a la Xina per a la compra de semiconductors ha augmentat exponencialment.

El president nord-americà, Joe Biden, va celebrar l’aprovació del projecte al Senat i va demanar a la Cambra de Representants que faci el mateix.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.