Política

El G7 es conjura a Carbis Bay per posar fi a la pandèmia

Donaran 1.000 milions de vacunes als països més pobres, n’acceleraran la fabricació però no alliberaran les patents

Al final de la cimera envien un missatge contundent a Rússia i la Xina per la violació de drets humans

Els països del G7 es van comprometre ahir a donar 1.000 milions de vacunes als països més necessitats durant l’any que ve amb l’objectiu de posar fi a la pandèmia abans que acabi el 2022. “Crearem els marcs adequats per enfortir les nostres defenses col·lectives contra amenaces a la salut global incrementant i coordinant a escala mundial la capacitat de fabricació a tots els continents”, van dir en el comunicat final de la cimera que s’ha celebrat durant tot el cap de setmana a Carbis Bay, a la punta sud-oest d’Anglaterra.

També es van comprometre a accelerar la fabricació de vacunes per sota dels 100 dies. Però van decidir no alliberar les patents perquè tots els països hi tinguin accés. Biden hi estava a favor i la Unió Europea (UE), en contra. Només es comprometen a vendre-les més barates als països amb menys recursos. Un altre tema important era el canvi climàtic. En aquest sentit van prometre arribar a les zero emissions abans del 2050, reduint les emissions a la meitat d’aquí al 2030 i redirigint les finances globals a la prevenció del canvi climàtic.

També van enviar un missatge molt contundent a Rússia i la Xina. Aquesta era una de les obsessions de Biden. Van condemnar la Xina per la violació dels drets humans i dels drets fonamentals de les persones i per la seva actuació a Hong Kong. Pel que fa a Rússia, van criticar que empari pirates informàtics i els ciberatacs de les últimes setmanes a empreses estatunidenques que l’FBI va afirmar que provenien de grups russos. “Reafirmem la nostra crida a Rússia perquè aturi el seu comportament desestabilitzador, inclosa la ingerència en els sistemes democràtics d’altres països”, van dir en el comunicat.

A més, van presentar un projecte per invertir trilions d’euros en infraestructures en ponts, carreteres i tecnologia en països en vies de desenvolupament. Competeixen amb el que va posar en marxa la Xina que emula la ruta de la seda i que involucra més de 70 països des d’Àsia fins a Àfrica passant pel Pròxim Orient. Així Biden vol reduir la influència cada cop més gran que té la Xina.

També destaquen l’acord al qual van arribar els ministres de finances la setmana anterior per imposar l’impost global del 15% a les empreses més grans, incloses les tecnològiques, per intentar posar fi als paradisos fiscals. L’harmonia i la sincronia de la reunió es van veure alterades només per les tensions i les amenaces entre Boris Johnson i els representants de la UE per la situació a Irlanda del Nord, on Johnson vol estendre de manera unilateral el període de gràcia. “Farem tot el que calgui per protegir la integritat del nostre territori”, va dir Johnson. “Després del Brexit vam establir certes regles, un acord protocol·lari i també un tractat comercial. Només volem que es respectin”, li va replicar el president francès.

LES FRASES

Farem tot el que calgui per protegir la integritat del nostre territori
Boris Johnson
primer ministre britànic
Vam establir un tractat comercial i volem que es respecti
Emmanuel Macron
president francès

Biden, el catalitzador de l’acord

El gran catalitzador d’aquesta cimera ha estat Joe Biden. La seva arribada al poder va suposar un canvi en el clima polític global en relació amb el seu predecessor, Donald Trump. Potser qui millor va resumir el sentiment dels països del G7 va ser el president Macron, que, després de la seva reunió amb Biden dissabte, va dir: “Els Estats Units han tornat.” Biden s’ha presentat com un element clau en la lluita contra el canvi climàtic, contra la Covid. Després de la cimera d’ahir, Joe i Jill Biden es van desplaçar al castell de Windsor, on van ser rebuts per la reina d’Anglaterra, que va organitzar una desfilada de la guàrdia reial en el seu honor i després els va invitar a prendre el te, com també va fer amb Trump el 2018. Fonts comunitàries van compartir les paraules de Macron i van explicar que la UE ha celebrat “la tornada dels Estats Units a la taula de negociacions i el seu alineament en valors comuns i la cooperació internacional. La relació va ser tensa durant els últims anys i ara sembla revitalitzada”. Biden, de fortes arrels irlandeses, també podria jugar un paper decisiu en la situació a Irlanda del Nord i les tensions entre la UE i Johnson. Va mostrar una gran sintonia amb Johnson, que espera tancar un important acord comercial amb els Estats Units. Biden li demana moderació a la regió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.