Un 11% de la cistella de la compra va a les escombraries
La fundació Rezero denuncia que l’alimentació i les begudes generen actualment a Catalunya entre el 80% i el 90% dels residus d’envasos
L’hegemonia del model de producció i distribució d’envasos de plàstic d’un sol ús determina que fins a un 11% del pes de la compra estàndard hagi d’anar directament a les escombraries, segons un estudi de la fundació Rezero.
Aquesta dada s’ha calculat amb els deu productes més consumits (pollastre, pernil dolç, formatge, lluç, llet, aigua, refresc de cola, tomàquets, patates i taronges). L’alimentació i les begudes representen actualment a Catalunya la generació d’entre el 80 i el 90% de residus d’envasos.
Com assenyala Rezero, a Catalunya només un 40% dels envasos que es posen al mercat s’acaben reciclant, és a dir, que tornen a ser introduïts al sistema productiu.
Amb motiu de la celebració del Dia de la Reutilització, demà dia 16 de juny, Rezero exigeix eradicar la producció d’envasos d’un sol ús totalment innecessaris, i demana la transició cap a un model en què es posin en marxa circuits de neteja i reutilització d’envasos d’alimentació i begudes descentralitzats; fiscalitzar els envasos d’un sol ús i donar facilitats als ciutadans per comprar a l’engròs amb els seus propis envasos o incentivar la devolució dels envasos a partir del dipòsit.
En concret, Rezero demana, en la perspectiva de la pròxima aprovació de la llei de residus catalana, que a partir del 2023, els comerços minoristes d’alimentació amb una superfície igual o més gran a 400 metres quadrats destinin almenys un 20% de la seva àrea de vendes a l’oferta de productes presentats sense embalatge primari, tot incloent-hi la venda a granel en envasos primaris. També a partir d’aquesta data, els distribuïdors i minoristes posin els envasos primaris no reutilitzables a disposició d’un mercat d’envasos primaris reutilitzables. Així mateix, el 2030, el canal HORECA hauria d’arribar a un objectiu de reutilització d’envasos de cervesa i begudes refrescants del 80%; 60% en el cas d’aigües envasades i el 50% en vins i caves.