Sánchez rep Aragonès per Sant Pere i n’espera gestos
La cita de dimarts, a La Moncloa, obre la nova etapa entre els ideòlegs de la mesa
Insta ERC i Junts a posar-se d’acord abans de reactivar el diàleg
Rufián i Nogueras exigeixen amnistia i obeir Europa
El dia de Sant Pere és el que han pactat els presidents Pedro Sánchez i Pere Aragonès per obrir la nova etapa institucional com a ideòlegs de la mesa de diàleg, reunida el 26 de febrer del 2020 i mai més. Després de posar en comú les agendes, La Moncloa era la que anunciava que Sánchez rebrà Aragonès com a nou president dimarts a les cinc de la tarda, i ho va fer en un comunicat en què va barrejar la cita també pendent amb la madrilenya Isabel Díaz Ayuso (el 9 de juliol) per diluir tot bri de bilateralitat i relatant les cites com “un intercanvi necessari sobre les principals necessitats i aspiracions dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya i Madrid”. Després del “pas de les Termòpiles” (Carmen Calvo dixit) dels indults, Sánchez espera ara d’Aragonès i d’ERC gestos de contrapartida –“els toca a ells”, és l’avís unívoc– i que es posin d’acord amb Junts sobre l’actitud i les propostes a defensar si volen que es reactivi la taula de diàleg, que es pot demorar fins al setembre. La rèplica d’ERC i Junts va ser firmar amb el PDeCAT i la CUP una petició de compareixença perquè el president expliqui al Congrés com pensa materialitzar les demandes de l’informe de l’assemblea parlamentària del Consell d’Europa sobre el perdó als presos i la retirada de les ordres d’extradició als exiliats.
Com en els plens solemnes, ahir els diputats del PSOE van tributar una ovació a les nou del matí al president quan irrompia a l’hemicicle per ocupar l’escó només 24 hores després d’aprovar els indults. Que Sánchez assumeix que se l’ha jugat amb una moneda impopular i que ara espera el retorn, ho va evidenciar aviat davant de Gabriel Rufián (ERC). “Quins plans té ERC i el govern de la Generalitat després de la mesura de gràcia presa pel govern?”, exigia Sánchez tot invertint la naturalesa de la sessió de control, en què és ell qui respon. Rufián va “agrair” a Sánchez “la valentia davant la jauría”, amb un matís: “Pregunta: és valentia o necessitat?” “Només els demano que defensin el pacte constitucional, la legalitat democràtica i l’Estatut”, rebatia Sánchez. “Hem votat una moció de censura i una investidura i un pressupost tenint presos i exiliats”, rebat ERC per negar que li degui res.
El màrtir ja no és a la presó
Fonts de La Moncloa apunten que Aragonès i ERC s’han de ressituar ara. “El màrtir abans era a la presó i ara ja no; ara el màrtir és el de fora”, diuen sobre la nova tensió entre l’alliberat Oriol Junqueras i l’exiliat Carles Puigdemont. La portaveu de Junts, Míriam Nogueras, desafia Sánchez a acreditar el seu “us estimem” dit al Liceu, i va aprofitar per llegir-li la part del poema de Miquel Martí i Pol que dilluns “no va llegir” perquè es va quedar en el vers “i som on som” i no va arribar al “Posem-nos dempeus altra vegada” i que acaba amb “i via fora! / Que tot està per fer i tot és possible”. “Si realment estima els catalans i el que diu no és propaganda, estarà disposat a aprovar la llei d’amnistia, acceptar el retorn dels exiliats i posar fi a la repressió”, etzibava Nogueras. “Comprensió i magnanimitat”, exigia Sánchez. Si Pablo Casado (PP) veu el president “políticament mort” i li exigeix eleccions després del “pacte Dràcula amb els separatistes”, la vicepresidenta Calvo era rotunda: “Senyors del PP, en el passat han fet independentistes per minuts; el govern està lligant Catalunya a Espanya.”