Política

Els 40 perseguits pel Tribunal de Comptes

Dos presidents, un vicepresident, cinc consellers, nou directors generals, sis interventors i setze delegats a l’estranger són els principals investigats

Dimarts se’ls informarà dels milions que han d’abonar per l’acció exterior

El govern respon que els càrrecs han exercit la llibertat d’expressió
Catalunya no té competències per a la promoció sobiranista, sosté

Coin­cidències bus­ca­des o no, la pri­mera reunió del pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat amb el seu homòleg espa­nyol a La Mon­cloa, dimarts vinent, serà el mateix dia que el Tri­bu­nal de Comp­tes reve­larà els mili­ons d’euros que reclama a 40 diri­gents del govern català com a res­pon­sa­bles comp­ta­bles per l’acció exte­rior del 2011 al 2017, amb un pres­su­post con­junt de 416,8 mili­ons d’euros. Un “mal­ba­ra­ta­ment” força qüesti­o­nat perquè se cen­tra en cen­su­rar acti­vi­tats de pro­moció de Cata­lu­nya i el seu dret a deci­dir, amb el 9-N i l’1-O, a través de con­ferències arreu del món, i sobre­tot en països euro­peus.

L’ex-secre­tari gene­ral del Diplo­cat, Albert Royo, va esti­mar que li recla­ma­rien uns 4,5 mili­ons d’euros per l’acció exte­rior, ja que qüesti­o­nen tota la feina d’aquest con­sorci publi­co­pri­vat. S’ha publi­cat que la fac­tura final podria ser d’entre cinc i deu mili­ons, i el Tri­bu­nal de Comp­tes va indi­car a aquest diari que fins dimarts no dirien res.

La ins­truc­tora dele­gada de les actu­a­ci­ons prèvies 80/2019, Espe­ranza García Moreno, ha citat a tots els 40, o els seus advo­cats, el 29 de juny, a par­tir de dos quarts de deu del matí, a la seu del Tri­bu­nal de Comp­tes, a Madrid, per deta­llar-los què els exi­geix a cada un o de forma solidària de la liqui­dació pro­vi­si­o­nal com­ple­mentària, en modi­fi­car part de la feta el gener del 2020, i de la qual els inves­ti­gats no en tenen conei­xe­ment i van denun­ciar “inde­fensió”, no accep­tada pel tri­bu­nal ni tam­poc per la fis­ca­lia ni l’Advo­ca­cia de l’Estat, que fan d’acu­sació. I si no hi hagués temps per aca­bar, es con­ti­nu­a­ria el dia 30 de juny. Els afec­tats podran pre­sen­tar recurs, però el tri­bu­nal, amb el seu sis­tema inqui­si­to­rial, els exi­girà que dipo­si­tin les fian­ces en un ter­mini de temps o se’ls embar­ga­ran béns i comp­tes cor­rents. Un cop fiançats els diners supo­sa­da­ment mal­ba­ra­tats, es rea­litza el judici, i con­tra la reso­lució sí que es pot recórrer a un tri­bu­nal de veri­tat i amb juris­dicció, com és la sala con­ten­ci­osa admi­nis­tra­tiva del Tri­bu­nal Suprem.

L’informe fis­ca­lit­za­dor sobre l’acció exte­rior del 2011 al 2017 és un encàrrec del Congrés dels Dipu­tats, del desem­bre del 2017, amb el govern espa­nyol del PP, que va obte­nir l’aval del PSOE per inter­ve­nir i radi­o­gra­fiar de dalt a baix la Gene­ra­li­tat amb el càstig del 155. En ter­mes gene­rals, la ins­truc­tora sosté que els governs d’Artur Mas i de Car­les Puig­de­mont van ultra­pas­sar les seves com­petències pel que fa a política exte­rior, que –insis­teix– està “sub­or­di­nada” a la política exte­rior del govern espa­nyol, a la qual “no pot inter­fe­rir ni per­tor­bar”. Hi afe­geix que “la pro­moció del procés sobi­ra­nista no és una com­petència autonòmica” ni tam­poc “dels interes­sos del con­junt de Cata­lu­nya”.

Per con­tra, el govern català, en les al·lega­ci­ons fetes el 2019, ha res­post que les con­ferències, entre­vis­tes amb peri­o­dis­tes o tro­ba­des amb altres grups par­la­men­ta­ris s’empa­ren amb el dret a la lli­ber­tat d’expressió i política dels càrrecs de la Gene­ra­li­tat, com han fet –indica– altres càrrecs espa­nyols en ser inter­ro­gats a l’estran­ger, i no inva­li­den la juris­prudència del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal sobre les com­petències que tenen les comu­ni­tats autònomes en acció exte­rior. A més, la Gene­ra­li­tat nega amb rotun­di­tat l’acu­sació de l’òrgan fis­ca­lit­za­dor que se li ha “ocul­tat” docu­men­tació i hi afe­geix que mem­bres de l’equip fis­ca­lit­za­dor fins i tot van anar a Cata­lu­nya a reco­llir docu­ments al Depar­ta­ment d’Afers Exte­ri­ors diver­sos cops, com per exem­ple el març del 2018.

Cal recor­dar, a més, que la vocal del Tri­bu­nal de Comp­tes María Dolo­res Genaro Moya va fer un vot en con­tra de l’informe, en con­si­de­rar que es va tan­car amb una “urgència incom­pren­si­ble”, ja que fal­ten des­pe­ses per com­pro­var amb infor­mes impar­ci­als, i s’han reproduït fets de forma “exa­ge­rada” , i algu­nes de les acci­ons polítiques són decla­ra­ci­ons que “no tenen incidència comp­ta­ble”. Per exem­ple, exposa que un viatge del 24 de gener del 2017 del pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat i altres càrrecs se cita fins a cinc cops. En aquest sen­tit, exposa que unes 64 acti­vi­tats que es con­si­de­ren il·lícites en l’informe no tenen una base sòlida, o per exem­ple qüesti­o­nen un viatge de diver­sos dies només perquè el polític català va fer unes decla­ra­ci­ons pun­tu­als del procés inde­pen­den­tista.

Pre­ci­sa­ment, en l’informe no només es recu­llen acci­ons a l’exte­rior per divul­gar l’1-O del 2017, sinó també per la con­sulta del 9-N del 2014, de la qual en la causa penal es va resol­dre que no hi havia hagut mal­ver­sació i el Tri­bu­nal de Comp­tes ja va recla­mar al govern 5,2 mili­ons d’euros, apor­tats per la Caixa de Soli­da­ri­tat. La par­tida més alta era per la com­pra de 7.000 ordi­na­dors (2,8 mili­ons), que mal­grat que van ser deri­vats a esco­les públi­ques el Tri­bu­nal de Comp­tes va resol­dre que tenien una pèrdua de valor en haver estat usats per a la con­sulta popu­lar.

En l’informe pro­vi­si­o­nal sobre l’acció exte­rior no s’atri­bu­ei­xen les des­pe­ses sota sos­pita a noms par­ti­cu­lars, sinó als càrrecs que ocu­pa­ven lla­vors, i amb la llista dels 40 citats es pot con­fir­mar qui són. Una de les prin­ci­pals par­ti­des qüesti­o­na­des són els viat­ges a l’estran­ger i con­si­dera mal­ba­ra­ta­ment onze dels 40 viat­ges fets pels pre­si­dent Mas (Brus­sel·les, Ams­ter­dam, dos als EUA) i Puig­de­mont (Flan­des, Lon­dres, París, Brus­sel·les, Copen­ha­guen i també dos als EUA) i que es quan­ti­fi­quen en prop de 400.000 euros. En els viat­ges feien alguna con­ferència, però també visi­ta­ven empre­ses de renom, com la planta de Grífols als EUA, o de pro­moció de Cata­lu­nya, acció ben legal.

En el govern català, l’acció exte­rior ha estat diri­gida pel Depar­ta­ment de Pre­sidència pri­mer i des del gener del 2016 pel d’Afers Exte­ri­ors, i per això es con­si­dera irre­gu­lar qua­tre viat­ges del 2014 al 2016 del lla­vors con­se­ller de la Pre­sidència, Fran­cesc Homs, que es xifra en 19.496 euros, i de la con­se­llera de Vice­pre­sidència, Neus Munté, dos viat­ges al Que­bec, que sumen 8.020 euros, per conèixer el seu sis­tema elec­to­ral.

A més, dels 21 viat­ges revi­sats al lla­vors con­se­ller d’Eco­no­mia, Andreu Mas- Colell, cinc es rela­ci­o­nen amb la pro­moció de la inde­pendència de Cata­lu­nya (xifrats en 20.677 euros), com ara un a York o un altre acom­pa­nyant el pre­si­dent Mas als EUA. A Mas-Colell se li impu­ten dos viat­ges més com a con­se­ller d’Empresa i Conei­xe­ment, a Àustria i a Mos­cou, dels quals la ins­truc­tora es queixa que la Gene­ra­li­tat no ha apor­tat el cost com fa amb altres par­ti­des. Mas-Colell –amb qui s’ha inter­na­ci­o­na­lit­zat la per­se­cució del Tri­bu­nal de Comp­tes, quan el seu fill va fer difusió del pos­si­ble embar­ga­ment de les seves pro­pi­e­tats i de la seva pensió de jubi­lació– també va denun­ciar “inde­fensió” en no saber quina quan­ti­tat se li reclama.

La llista de viat­ges con­ti­nua: al vice­pre­si­dent Oriol Jun­que­ras se li reclama un viatge del gener del 2017 a Brus­sel·les i al con­se­ller d’Afers Exte­ri­ors Raül Romeva, de 43 viat­ges revi­sats, setze es con­si­de­ren de pro­moció de la inde­pendència, amb un cost de 31.000 euros. La mala fe del Tri­bu­nal de Comp­tes és més evi­dent en la impu­tació de Jordi Turull, que va ser con­se­ller de la Pre­sidència del 17 de juliol al 27 d’octu­bre del 2017, quan la política exte­rior era ja diri­gida pel Depar­ta­ment d’Afers Exte­ri­ors. “L’única cita per al «reen­cu­en­tro» a què m’ha con­vo­cat l’Estat espa­nyol és al Tri­bu­nal de Comp­tes com a res­pon­sa­ble de des­pe­ses en els anys que no vaig ser con­se­ller ni tenia com­petències d’Exte­ri­ors. Aquesta és la rea­li­tat”, piu­lava Turull un dia abans de ser indul­tat.

A banda, es recu­llen dos viat­ges del con­se­ller d’Agri­cul­tura de l’època, un del 2014 als EUA, quan Josep Maria Pelegrí n’era el titu­lar, i un altre el 2017, amb la con­se­llera Merit­xell Ser­ret, però cap d’ells són citats. En canvi, sí que es recla­men diners al secre­tari gene­ral d’Agri­cul­tura, Rama­de­ria i Pesca David Mas­cort.

Els direc­tors gene­rals per­se­guits pel Tri­bu­nal de Comp­tes també ho són per viat­ges a l’exte­rior, en acom­pa­nyar els seus supe­ri­ors, i en total en són nou. Jordi Solé, ara euro­di­pu­tat per ERC, va ser secre­tari d’Afers Exte­ri­ors de la UE del gener al desem­bre del 2016, en subs­ti­tució de Roger Albi­nyana, que va ocu­par el càrrec del 2013 al 2016.

Pel que fa a les setze dele­ga­ci­ons exte­ri­ors de la Gene­ra­li­tat –que sumen una des­pesa de 27,2 mili­ons d’euros del 2011 al 2017–, el Tri­bu­nal de Comp­tes qüesti­ona el seu fun­ci­o­na­ment, la dis­pa­ri­tat de sous i des­pe­ses de més de 3.000 euros sense un con­trol exhaus­tiu. El Tri­bu­nal de Comp­tes s’atre­veix a reco­ma­nar que les dele­ga­ci­ons, en gran part tan­ca­des amb el 155, han d’infor­mar dels seus pro­gra­mes i “inte­grar-se” a l’estratègia de la Secre­ta­ria d’Estat de l’Espa­nya Glo­bal. I que la Casa de la Gene­ra­li­tat a Per­pinyà (amb un pres­su­post de 3,2 mili­ons en sis anys) s’hau­ria de tan­car perquè “té poca acti­vi­tat i se solapa amb la d’altres enti­tats a París”, a més de cri­ti­car que “encara” depen­gui de Pre­sidència.

LES XIFRES

4,5
milions d’euros
és la xifra que va calcular l’ex-secretari general del Diplocat, Albert Royo, que li faran pagar.
16.950
documents
ha entregat la Generalitat al Tribunal de Comptes. L’òrgan li retreu que només han estat 2.795.

La causa penal es reactivarà passat l’estiu

Dels quaranta càrrecs públics inclosos en la tercera reclamació de responsabilitat comptable per part del Tribunal de Comptes per haver defensat el procés d’independència de Catalunya (el primer va ser el 9-N i el segon, l’1-O), n’hi ha quatre que paral·lelament són investigats penalment pels mateixos fets però per partides diferents. Són el conseller d’Afers Exteriors fins al 2017, Raül Romeva; Albert Royo, secretari general del Diplocat del 2014 a l’octubre del 2017, quan es va tancar amb el 155 i el govern català el va reobrir l’estiu del 2018; Aleix Villatoro, secretari general d’Afers Exteriors fins l’octubre del 2017, i Roger Albinyana, secretari general d’Afers Exteriors de la UE. És una causa penal nova arran d’una querella de la fiscalia contra un total de deu càrrecs a qui acusa de malversació de fons públics, xifrada en uns 900.000 euros. La titular del jutjat d’instrucció 18 de Barcelona, Carmen García, té previst citar-los a declarar com a investigats a l’octubre.

Paral·lelament, hi ha la causa dels organitzadors de l’1-O, amb 28 investigats al jutjat d’instrucció 13, que seran jutjats per la secció 21 de l’Audiència de Barcelona. Aquí hi ha cinc càrrecs repetits amb el jutjat 18 i el Tribunal de Comptes: Albert Royo, Amadeu Altafaj –delegat del govern a la UE–, Aleix Villatoro, Teresa Prohías i Rosa Vidal. Per això l’advocada de Royo, la penalista Judit Gené, ha demanat a l’Audiència de Barcelona que unifiqui la seva causa en un únic jutjat, ja que se’l persegueix pel mateix càrrec al Diplocat tot i que per despeses diferents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.