Economia

Les matriculacions de turismes cauen un 11,6% al juny, fins a 10.633 turismes

FECAVEM ho atribueix a la manca d’oferta i a l’espera de normatives i ajuts per rebaixar el cost dels vehicles

Les matriculacions de turismes han caigut un 11,6% interanual al juny, segons la Patronal Catalana de la Distribució d’Automoció (FECAVEM). En termes absoluts, en el sisè mes de l’any s’han matriculat 10.633 turismes, per sota dels 12.029 registrats en el mateix període de l’any anterior.

La patronal ha atribuït aquest descens a tres factors. En primer lloc, moltes operacions en curs esperen l’entrada en vigor de la norma que rebaixa el cost fiscal de l’impost de matriculació. El segon factor deriva del fet que el registre de sol·licituds d’ajudes del Pla MOVES III no ha entrat encara en funcionament i l’operació de compra i el registre de l’ajut encara no són simultanis. En tercer lloc, l’activitat està limitada per la manca de producte.

D’altra banda, la falta de microxips ha provocat una reducció de l’oferta d’alguns models de vehicles i ha estat incapaç de satisfer la demanda.

Davant aquesta situació, la patronal catalana d’automoció ha reclamat al Govern accelerar el registre dels ajuts MOVES III i publicar la convocatòria en el termini previst en el Reial Decret del pla, que finalitza el 14 de juliol.

L’acumulat de l’any presenta una “tímida recuperació” en un any “fatídic” per al sector. Entre gener i juny, les matriculacions de turismes han augmentat un 18,1% respecte a 2020, fins a 56.023 vehicles. En comparació amb el mateix període de 2019, la diferència percentual és del 38,6%.

A l’Estat, les matriculacions ha augmentat un 17,1% respecte a juny de 2020 i un 34,4% en l’acumulat de la primera meitat de l’any. Tot i això, aquestes han experimentat una “greu caiguda” en el canal de particulars, amb un descens del 19% respecte a les xifres de l’any passat i una disminució del 28% en comparació amb el mateix període de 2019.

ANFAC, Faconauto i Ganvam també han atribuït aquest descens a la proximitat de l’entrada en vigor de la reducció de l’impost de matriculació, previsiblement aquest juliol. Les associacions de l’automoció consideren que aquest element pot ser un al·licient per a les entregues d’aquest canal, el de més volum i el més sensible a les variacions de preu.

Aquesta rebaixa, sumada a la recuperació del turisme i l’activitat econòmica per la vacunació podrien impulsar les vendes en el segon semestre, tot i que aquestes quedaran previsiblement per sota les xifres de 2019.

En comparació amb juny de 2019, les matriculacions de turismes i tot-terreny han patit una “forta” caiguda de les entregues, amb un descens de les vendes del 25,8% respecte del juny de 2019 i 96.785 unitats matriculades. L’acumulat de l’any registra una caiguda del 34% respecte al mateix període de fa dos anys, amb 456.833 unitats.

En comparació amb les xifres de 2020, les matriculacions dels vehicles comercials lleugers han caigut un 5% a tot l’Estat, fins a 15.456 unitats. A Catalunya, el descens ha estat del 20,6%, fins a 1.887 unitats. Tot i això, l’acumulat entre gener i juny és un 20,2% superior a les dades registrades en el mateix període de 2020.

Per la seva banda, les matriculacions de vehicles industrials han augmentat un 17,7% a tot l’Estat, fins a 1.533. A Catalunya, en canvi, han caigut un 5,2%, amb 239 unitats matriculades. Entre gener i juny, s’han matriculat 1.774 vehicles industrials, un 31,7% més respecte als primers sis mesos de l’any passat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.