Política

Merkel s’acosta a Londres

DIALOGANT

Allarga la mà a Johnson en la seva darrera visita a la Gran Bretanya com a cancellera

Anuncia que permetrà aviat l’entrada de britànics a Alemanya sense necessitat de quarantena i llima diferències sobre el ‘Brexit’

Angela Merkel va tornar a allargar la mà a Boris Johnson, obrint les portes als ciutadans britànics perquè puguin entrar a Alemanya sense haver de fer la quarantena i traient ferro a les tensions entre el primer ministre del Regne Unit i la Unió Europea (UE).

Johnson va rebre ahir la cancellera alemanya a la seva residència d’estiu de Chequers, al centre d’Anglaterra, en l’última visita de la mandatària al Regne Unit abans de deixar el càrrec, a finals d’any. Sobre la taula, dos temes candents: el protocol nord-irlandès de l’acord del Brexit i la Covid-19.

Quant a la pandèmia, en aquests moments, qualsevol persona que viatgi del Regne Unit a Alemanya s’ha d’aïllar per frenar la variant delta, que prové de les illes Britàniques, on és majoritària i on s’estan incrementant els casos de forma preocupant. Merkel havia demanat a tots els països comunitaris que imposessin la quarantena als britànics.

Ahir va moderar el discurs i, com és habitual en ella, es va mostrar dialogant i comprensiva amb Johnson. Ja ho va ser durant les complicades i tenses negociacions del Brexit, en què va fer de contrapunt al president francès, Emmanuel Macron. La cancellera va advertir ahir que la variant delta “està creixent molt ràpidament” a Alemanya, que està molt estesa al Regne Unit i que, per això, el seu govern ha imposat la quarantena.

Però va deixar clar que aquesta és una mesura temporal. “Creiem que, en un futur pròxim, aquells que hagin rebut les dues dosis de la vacuna, segons la nostra classificació, podran tornar a viatjar sense haver de fer-la.

Johnson, al seu torn, va confirmar que “s’està avançant” cap a la possibilitat de viatjar sense haver de fer la quarantena.

Ara mateix, els ciutadans alemanys –com també els espanyols i els catalans– que volen entrar al Regne Unit han de complir una quarantena de deu dies i fer-se dos o tres tests, que costen aquí uns 150 euros cadascun. El govern de Johnson estudia autoritzar tots els vacunats a entrar al país sense quarantena, però això serà més endavant, aquest estiu.

Nou tractat bilateral

L’altre gran tema sobre la taula va ser la situació a la frontera nord-irlandesa després del Brexit i les tensions entre Brussel·les i Londres. El problema és la impossibilitat del Regne Unit d’implementar el Protocol d’Irlanda del Nord sense que afecti el comerç interior britànic entre l’illa de la Gran Bretanya i la província d’Irlanda del Nord, situada a l’illa d’Irlanda. La UE va donar al Regne Unit una extensió de sis mesos per minimitzar l’impacte, que acabava el 30 de juny.

En la recent cimera del G7, Johnson ja va amenaçar d’eliminar els controls de manera unilateral, violant l’acord del Brexit, però finalment aquesta setmana la UE li ha concedit una nova pròrroga fins al 30 de setembre. “Soc optimista i crec que podem trobar una solució pragmàtica durant aquest període de gràcia”, va dir Merkel en la roda de premsa posterior. “Estic convençut, Angela, que amb bona voluntat i paciència podem arreglar això”, li va respondre Johnson.

En la seva vint-i-dosena visita al Regne Unit en els 16 anys que fa que és cancellera, Merkel va parlar també de “l’amplitud” de la cooperació i la relació entre el Regne Unit i Alemanya, materialitzada en un nou tractat bilateral i una reunió anual dels gabinets de tots dos països. “Desitjo que cooperem en molts àmbits, en matèria d’energia, tecnologia, cultura”, va dir Merkel.

I va expressar el desig que els joves dels dos països recuperin el contacte després que Londres cancel·lés el programa d’intercanvi d’estudiants universitaris Erasmus, suspès al Regne Unit arran del Brexit. També aquí, Merkel es va mostrar conciliadora amb Johnson.

Soc optimista i crec que podrem trobar una solució pragmàtica [‘Brexit’]
Angela Merkel
CANCELLERA ALEMANYA
Estic convençut, Angela, que amb bona voluntat i paciència podem arreglar això
Boris Johnson
PRIMER MINISTRE BRITÀNIC

Recepció amb tots els honors

Daniel Postico

La cancellera alemanya va ser acomiadada ahir amb tots els honors tant pel primer ministre britànic com per la reina d’Anglaterra. Elisabet II, de 95 anys, la va rebre al castell de Windsor, on resideix en aquesta època de l’any. Johnson també li va concedir l’honor de dirigir una reunió del gabinet britànic, un privilegi atorgat a molt pocs líders estrangers. Merkel és la primera líder a presidir una reunió de govern des de Bill Clinton el 1997, quan Tony Blair era el premier. En aquesta ocasió, però, per culpa de la pandèmia, la reunió va ser virtual. Johnson també va aprofitar la visita de Merkel, que és física de formació, per anunciar un premi de 12.000 euros d’astrofísica per a dones científiques alemanyes o britàniques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.