Gran angular

Patir la sequera de microxips

La crisi mundial de subministrament d’aquests components posa en qüestió el model actual de globalització

Potser serà necessari racionalitzar l’ús dels xips
Europa s’ha de plantejar fabricar productes clau per a l’economia

La crisi mun­dial de sub­mi­nis­tra­ment de xips, que afecta tots els sec­tors indus­tri­als que incor­po­ren digi­ta­lit­zació, gai­rebé tots, posa en qüestió el dis­seny actual de l’eco­no­mia glo­bal i inter­pel·la un bloc econòmic com la UE perquè, dins les pri­o­ri­tats estratègiques, incor­pori la fabri­cació de micro­xips dins de les seves fron­te­res, si no volem que patei­xin fabri­cants de mòbils, tele­vi­sors, ordi­na­dors, neve­res, cot­xes però també la ciber­se­gu­re­tat o el des­ple­ga­ment del 5G.

Si no és així, amb endar­re­ri­ments en el proveïment, que ha pas­sat del nor­mal de 8-12 set­ma­nes a les 30, s’abo­quen al col·lapse indústries com ara l’auto­mo­bilística, sub­mer­gida ple­na­ment en la digi­ta­lit­zació i que, segons algu­nes esti­ma­ci­ons, amb aquesta crisi haurà tin­gut unes pèrdues de 90.000 mili­ons d’euros.

con­cen­tració.

A l’hora de cer­car res­pos­tes al perquè d’aquesta crisi, es diu que això es veia a venir en estar cen­tra­lit­zada la fabri­cació mun­dial a dos estats, Taiwan i Corea del Sud, que aca­pa­ren el 83% de la pro­ducció de xips de pro­ces­sa­dor i el 70% de xips de memòria, tot en mans d’un petit reguit­zell d’empre­ses: TSMC, Sam­sung, Glo­bal­Foun­dries i STM Elec­tro­nics. Així, un pro­blema local, com ara la sequera per­sis­tent que pateix Taiwan -les fac­to­res de micro­pro­ces­sa­dors neces­si­ten un enorme con­sum d’aigua-, pot esde­ve­nir un pro­blema glo­bal de grans dimen­si­ons.

Però pot­ser hi ha raons més pre­go­nes, com explica Miquel Ser­ra­canta, pro­fes­sor del màster en supply chain (cadena de sub­mi­nis­tra­ment) a EAE: “La covid hi ha tin­gut alguna cosa a veure, si tenim en compte que en esti­mu­lar el tele­tre­ball ha dema­nat un esforç més gran en digi­ta­lit­zació, la qual cosa mul­ti­plica la demanda de xips.” Mòbils, ordi­na­dors, però també neve­res, pati­nets o cot­xes, neces­si­ten xips, així que “en una estruc­tura de sub­mi­nis­tra­ment en què dos països es fan càrrec del 83% de la fabri­cació, tot i que els fabri­cants s’hi escar­ras­sin, no s’arriba a satis­fer el proveïment i els estocs s’exhau­rei­xen”.

En ter­mes geo­es­tratègics, és clar que es tracta que hi hagi més diver­si­fi­cació glo­bal, i és per això que la UE, en la seva pros­pec­tiva per als pròxims 10 anys, es plan­teja que un 20% dels xips de dar­rera gene­ració de la demanda mun­dial es fabri­quin a ter­ri­tori comu­ni­tari. Però, com diu Ser­ra­canta, “no és tan sen­zill, perquè obrir una nova fàbrica reque­reix entre 18 mesos i tres anys, i pot supo­sar una inversió de 8.000 mili­ons d’euros”.

Pot­ser caldrà pen­sar en solu­ci­ons de més abast, de raci­o­na­lit­zació de recur­sos: “Hau­rem de deter­mi­nar quin és el millor ús dels xips, fixar pri­o­ri­tats entre pro­duc­tes de més i menys valor afe­git. Pot ser que ens replan­te­gem que tot hagi de ser con­nec­ta­ble.”

Caldrà pen­sar que no podem dei­xar atu­ra­des les fàbri­ques de cot­xes, que no estan acos­tu­ma­des a tre­ba­llar amb estoc, o l’expansió del 5G, i renun­ciar al fet que una aspi­ra­dora o un ras­pall tin­guin el seu xip?

I un altre risc és l’enca­ri­ment de béns de con­sum: “Si el fabri­cant d’ordi­na­dors i cot­xes ha de pagar 10 vega­des més pel xip, això reper­cu­tirà en el preu final.” De fet, ja ens hem tro­bat que el preu del semi­con­duc­tor prin­ci­pal, el silici, s’ha dis­pa­rat un 20%.

El pro­fes­sor d’eco­no­mia i finan­ces d’EADA, Joan Tar­ra­de­llas, vol dur aquesta crisi de sub­mi­nis­tra­ment molt més enllà: “La pandèmia ha dei­xat més clar que mai que patim una gran dependència d’Àsia, i no només en xips, sinó en tota la cadena de sub­mi­nis­tra­ment.” Així doncs, “no pot ser que depen­guem d’una sequera a Taiwan, cal que Europa fabri­qui aquells pro­duc­tes que són clau per al fun­ci­o­na­ment de l’eco­no­mia”.

Tar­ra­de­llas observa que els EUA “ja s’han posat les piles”, i l’admi­nis­tració Biden ha dema­nat al Congrés 50.000 mili­ons de dòlars per fabri­car semi­con­duc­tors. Val a dir que la quota de pro­ducció de xips als EUA res­pecte dels que es fabri­quen arreu del món havia cai­gut del 37% del 1990 al 12% del 2021. “Europa s’ha de plan­te­jar fabri­car xips però, és clar, és una decisió pri­vada, i això demana uns mesos abans no es con­creti, per la qual cosa hi podrien entrar els ajuts euro­peus.” Amb la mate­ri­a­lit­zació de grans fàbri­ques de micro­pro­ces­sa­dors als EUA i la UE, “ja no hi haurà tanta dependència”. Val a dir que el movi­ment dels EUA s’emmarca en la seva guerra par­ti­cu­lar amb la Xina, que s’ha anat abo­cant a l’aca­pa­ra­ment de xips durant els dar­rers temps pre­ci­sa­ment per no fre­nar la seva pro­ducció, tot impor­tant el 2020 xips semi­con­duc­tors per un valor de 226.500 mili­ons d’euros, un 25% del que es gasta en petroli.

En la pre­visió de Joan Tar­ra­de­llas, després de l’estiu es podria arri­bar a una situ­ació de certa nor­ma­li­tat, però no és des­car­ta­ble que “els preus de molts béns vagin cap amunt, tot sumant-hi l’alça que poden expe­ri­men­tar els preus del petroli”.

Banderes de conveniència

Ja ho té la globalització, que un productor sigui nominalment d’un país però hagi instal·lat les seves plantes de producció arreu del món. En el top 10 dels fabricants de semiconductors, el líder, Intel, amb un 15,6% de quota de mercat, dissemina les seves capacitats per estats asiàtics com ara Corea, Malàisia i la Xina, entre d’altres. Altres grans jugadors estatunidencs d’aquest mercat, com ara Micron, amb un 4,9% del mercat; Qualcomm (4%); Broadcom (3,5%); Texas Instruments (2,9%), i NVIDIA (2,2%), fan el mateix, tot fabricant al costat de les plantes dels grans productors asiàtics, com ara els coreans Samsung (12,5%) i SK Hynix (5,6%), la taiwanesa MediaTek (2,4%) i la japonesa Kioxia (2,3%).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.