Gran angular

Perseverar o pivotar en el negoci?

Identificar les fortaleses de l’empresa i estar disposat a canviar la resta és la clau per sobreviure en el món actual

El pivotatge es fa per corregir i millorar, no per anar tirant sense rumb
La pandèmia ha estat una gran lliçó sobre l’adaptació de les empreses

Pivo­tar és un movi­ment de certs esports, com ara el bàsquet, en què el juga­dor gira el cos amb la pilota aga­fada entre les mans men­tre manté un dels seus peus cla­vat a terra. Pot tenir un caràcter defen­siu però també tàctic amb la intenció de can­viar la direcció de la jugada i sor­pren­dre l’equip con­trari.

Per ana­lo­gia, aquest movi­ment s’ha por­tat al món de l’empresa per nome­nar aquell cop de timó estratègic que ser­veix per adap­tar el negoci a l’entorn. Des d’aquest punt de vista, el mot pivo­tar no fa dis­tinció entre empre­ses tra­di­ci­o­nals i de la nova eco­no­mia, però sí que és cert que la seva menció en el con­text start-up és molt freqüent, per una qüestió d’agi­li­tat: una empresa emer­gent és, gai­rebé per defi­nició, una orga­nit­zació ori­en­tada a l’evo­lució con­tant, és a dir, a pivo­tar.

Els exem­ples d’empre­ses que han pivo­tat amb èxit són inter­mi­na­bles, des d’Ins­ta­gram o Face­book fins a Glovo: “Pivo­tar per a nosal­tres ha estat clau, perquè van estar a punt de tan­car en dues oca­si­ons i això ens va sal­var”, ha mani­fes­tat Oscar Pierre, fun­da­dor i con­se­ller dele­gat de la pla­ta­forma. Un estudi de la fin­tech Intuit con­clou que el 52% de les empre­ses de Sili­con Valley han sobre­vis­cut perquè han pivo­tat. Així doncs, pivo­tar pot ser la diferència entre l’èxit i el fracàs.

Dit això, també és cert que tot ple­gat ha ali­men­tat un cert postu­reig sobre el fet que pivo­tar és guai i cal fer-ne esment. Ara bé, de la mateixa manera que l’efec­ti­vi­tat del pivot del Barça Pau Gasol no es mesura pels girs que fa amb la pilota, els can­vis d’ori­en­tació de les empre­ses no s’hau­rien d’ana­lit­zar fora de con­text, ni veure com a posi­tius per si matei­xos, com sovint se sol fer, per esno­bisme.

Ans al con­trari: “Els can­vis con­ti­nu­ats poden sig­ni­fi­car que estàs inten­tant fer alguna cosa que no té sor­tida i dis­pa­res a tort i a dret com l’exèrcit de Pancho Villa”, adver­teix Jordi Damià, pro­fes­sor d’estratègia a Eada i soci direc­tor de la con­sul­tora Setesca. En el mateix sen­tit s’expressa Antoni Flo­res, expert en nous models de negoci i con­se­ller dele­gat de Loop: “Compte amb les empre­ses que pivo­ten per man­te­nir un negoci a la línia de flo­tació i anar cre­mant ron­des de finançament, en què l’únic objec­tiu és man­te­nir la com­pa­nyia viva, con­fo­nent el fet de cor­re­gir i millo­rar, propi de l’estratègia, amb el fet de sobre­viure sense més rumb que la pro­pera ronda.”

No resulta difícil enten­dre per què passa això si s’ana­litza un sec­tor tan hete­ro­dox com el de les start-ups, en què con­vi­uen empre­ses alta­ment espe­ci­a­lit­za­des i pro­fes­si­o­na­lit­za­des amb d’altres que vore­gen l’ama­teu­risme i l’aven­tura del recor­re­gut. “Els con­cep­tes mal ente­sos d’estratègies com ara l’agile i el lear­ning by doing tam­poc han aju­dat, apor­ten una falsa idea de velo­ci­tat i segu­re­tat en l’evo­lució de les empre­ses”, indica Flo­res. Una d’aques­tes eines de gestió, el lean star­tup, pot aju­dar a posar les coses en el seu lloc. La va desen­vo­lu­par l’empre­ne­dor i divul­ga­dor Eric Ries, que va adap­tar el model lean manu­fac­tu­ring de la indústria. Ries defi­neix pivo­tar com “una cor­recció estruc­tu­rada dis­se­nyada per pro­var una nova hipòtesi bàsica sobre el pro­ducte, l’estratègia i el motor de crei­xe­ment”. Damià posa l’accent en el fet que per pivo­tar cal man­te­nir un peu a terra: “Aquest peu són les for­ta­le­ses de l’empresa, allò que fa que sigui sòlida: la seva cul­tura, el saber fer, l’equip...” La resta es pot can­viar. De fet, en l’entorn actual de can­vis sob­tats, més que una pos­si­bi­li­tat és una obli­gació, perquè no fer res sig­ni­fica assu­mir ris­cos: “Si can­vies tu ets amo de la teva estratègia”, diu el pro­fes­sor d’Eada. Flo­res indica: “El més intel·ligent és tre­ba­llar sem­pre per maxi­mit­zar les opor­tu­ni­tats, no anar mai con­tra tendència i man­te­nir la filo­so­fia i el valor que ens fan dife­ren­ci­als, sense impor­tar el model de negoci que en aquest moment ens repre­senta al mer­cat.”

Als antípodes de les star­tups massa inqui­e­tes abans refe­ri­des hi ha les empre­ses que Jordi Damià ano­mena “d’amo”, és a dir, aque­lles que van tenir un pro­ducte d’èxit i es resis­tei­xen perquè pen­sen que no cal variar allò que un dia els va fun­ci­o­nar. Per aques­tes empre­ses, la intuïció és un valor per sobre d’un model més analític. I, quan esdevé un “cigne negre” com la pandèmia, la reacció més freqüent és pen­sar que quan torni la nor­ma­li­tat tot tor­narà a ser com abans: “Res més lluny de la rea­li­tat -afirma Antoni Flo­res-. Una crisi és, en si mateixa, un moment con­vuls en què al cos­tat dels ele­ments nocius es pro­du­ei­xen grans opor­tu­ni­tats de dre­ce­res i acce­le­ra­ci­ons en la cadena d’actors. Segur que qui no es mogui rebrà el doble d’impacte nega­tiu de la crisi.”

En un sec­tor tan cas­ti­gat com el turisme o el comerç, hi ha molts exem­ples d’adap­tació però també empre­ses que han apos­tat per pren­dre poques deci­si­ons en el curt ter­mini. Pivo­tar o per­se­ve­rar ha estat el dilema a resol­dre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.