Gran angular

EDUARD TORRES

PRESIDENT DEL COMITÈ EXECUTIU DEL CONSORCI DE TURISME DE BARCELONA

“Els fons d’inversió oportunistes entraran aviat al sector hoteler”

Al sector ja s’està produint la temuda guerra de preus per captar el turisme de l’Estat espanyol Barcelona ha de fer venir turisme de més llarga estada per derivar-lo cap a la resta del país
Les reserves de cara a l’estiu a la Costa Brava ja són les mateixes que les de l’any 2019 Cal ampliar l’aeroport perquè Catalunya ha de ser un gran ‘hub’ intercontinental

El pre­si­dent de Turisme de Bar­ce­lona diu que el sec­tor ho passa molt mala­ment. Tot i així, les reser­ves a la Costa Brava per a l’estiu són les matei­xes que el 2019. Asse­gura que Bar­ce­lona ha de ser la porta d’entrada del turisme de valor afe­git per deri­var-lo cap al ter­ri­tori.

Els sec­tor hote­ler és un dels més tocats per la pandèmia. Creu que s’hau­ran tan­cat gai­res cade­nes o esta­bli­ments?
El sec­tor turístic és el 12% del PIB català, que repre­senta 30.000 mili­ons d’euros de fac­tu­ració de totes les empre­ses asso­ci­a­des. Vàrem tenir una afec­tació del 70% el 2020 i aquest any, quan pensàvem que recu­pe­raríem i ens posaríem a unes xifres del 65-70% del 2019, això no es com­plirà. Crec que ens que­da­rem, en glo­bal, al 40% del que es va fac­tu­rar l’any pas­sat. El desig és que els sec­tor faci una repun­tada potent el segon semes­tre.
La pre­visió és bona per al segon semes­tre?
Pensi que l’any pas­sat vam tenir una reta­llada de més del 70%, que va supo­sar una afec­tació de 20.000 mili­ons, 10.000 dels quals a Bar­ce­lona i província sobre els 30.000 mili­ons glo­bals. Si aquest any arri­bem al 40% hau­rem tin­gut una dis­mi­nució del 60%, que són uns 15.000 mili­ons. Són dos cops espec­ta­cu­lars.
I, després de posar aquest con­text glo­bal, ara on som?
Ara encara tenim ajuts a través dels ERTO. Pen­sem que a Bar­ce­lona el 60% dels hotels estan encara tan­cats. I per què estan tan­cats? Perquè hi ha els ajuts dels ERTO i hi ha encara un roma­nent que es va injec­tar en el sec­tor. Però els ERTO s’aca­ba­ran. Quan s’aca­bin i ens tro­bem en una situ­ació més nor­ma­lit­zada de mer­cat, lla­vors es veurà quants d’aquests esta­bli­ments hau­ran tan­cat. Nosal­tres sabem que els hotels no tan­ca­ran però can­vi­a­ran de mans. La res­tau­ració i el comerç sí que abai­xa­ran les per­si­a­nes. En el sec­tor de l’allot­ja­ment hi haurà un canvi de mans segur.
Es pre­veu una con­cen­tració de cade­nes hote­le­res o entrada de fons d’inversió inter­na­ci­o­nals?
Jo crec que anirà per aquí, sobre­tot amb l’entrada de fons d’inversió inter­na­ci­o­nals. Segu­ra­ment seran fons opor­tu­nis­tes però no ho sabem encara perquè real­ment a Bar­ce­lona, on hi ha 400 hotels, no s’han produït gai­res com­pra­ven­des fins ara.
La sos­pita o la infor­mació real que ja s’estan pro­duint no es té del cert?
Sí, se n’està par­lant però no hi ha una afluència gaire impor­tant. Ara s’està en espera que s’aca­bin els ajuts i s’entri en una situ­ació nor­ma­lit­zada als mer­cats.
I l’altre risc és que s’entri en una guerra de preus per a la caça del cli­ent. Ho veu així?
Ja està pas­sant. Perquè si diguéssim el con­trari seria auto­en­ga­nyar-nos. Pen­sem que ara estem tenint un repunt de l’acti­vi­tat en el sec­tor hote­ler perquè s’ha pas­sat durant molt de temps amb el 10% d’ocu­pació. El repunt ha sal­tat fins al 30% però amb una rebaixa impor­tant de preus. Per què? Perquè ara només tenim turisme de pro­xi­mi­tat, gent que arriba amb cotxe i turisme de l’Estat espa­nyol, que és la con­nec­ti­vi­tat que tenim en aquests moments. I això durarà ben bé fins a mit­jan estiu. La con­nec­ti­vi­tat inter­na­ci­o­nal de forma impor­tant no es començarà a pro­duir fins a final de juliol, sem­pre que no revifi la pandèmia.
Quin pes té el turisme inter­na­ci­o­nal als hotels de l’àrea de Bar­ce­lona?
Abans de la pandèmia el 83% de la gent arri­bava amb avió. Però teníem una quota de turisme naci­o­nal que era del 16%. Però no tot el turisme inter­na­ci­o­nal arri­bava amb avió. Per tant, podem dir que entorn del 75% era turisme pro­vi­nent dels mer­cats inter­na­ci­o­nals. Tot això ens ha des­a­pa­re­gut. Ara estem recu­pe­rant turisme naci­o­nal, que d’una quota del 16% està arri­bant al 30%. També comen­cen a venir els fran­ce­sos i els ita­li­ans.
Quin com­por­ta­ment tenen les reser­ves per a l’estiu?
S’ha de dife­ren­ciar molt entre el turisme urbà i el de sol i platja. El de platja està en xifres rècord. A la Costa Brava les pre­vi­si­ons ja són com les del 2019. Està repun­tant amb una força molt gran. L’urbà patirà molt. En aquest ens estem tro­bant que les reser­ves es faran al dar­rer moment. Però pre­ve­iem que hi haurà una remun­tada. En la segona part de l’any crec que ens situ­a­rem al 50% de les xifres del 2019 amb turisme urbà.
Han rebut aju­des direc­tes del govern de l’Estat o de la Gene­ra­li­tat?
N’hem rebut molt poques. Ara hi ha pre­vist aquest pla que va fer l’Estat en què posa­ven 7.000 mili­ons per a ajuts a les empre­ses. D’aquests, 1.000 ana­ven a les Canàries i 1.000 més, a les Bale­ars. I dels 5.000 res­tants, uns 900 venen a Cata­lu­nya, els està arti­cu­lant la Gene­ra­li­tat. Tot just ara s’han obert les con­vo­catòries i en el pròxim mes i mig es tra­mi­ta­ran. El que passa és que s’ha obert moltíssim el ven­tall de sec­tors que poden aspi­rar a aquests recur­sos. Per això, hi haurà una dis­se­mi­nació molt gran i s’ha d’aca­bar veient en quin pes queda repar­tit això. Els ajuts res­pecte d’altres països han estat simbòlics.
Des de Turisme de Bar­ce­lona tenen algun pla o pro­posta per revi­far l’arri­bada de turisme inter­na­ci­o­nal?
Hem tre­ba­llat molt durant tot aquest temps i ja hem llançat qua­tre cam­pa­nyes, alguna d’aques­tes amb l’objec­tiu d’ani­mar la pro­xi­mi­tat. Tenim molt interès a poder fer venir gent del mer­cat nord-ame­ricà i asiàtic. Aquests dos mer­cats en el futur seran fona­men­tals perquè és aquest visi­tant de llarga estada el que ens interessa. I també ens convé un visi­tant de valor afe­git en el sen­tit que a Bar­ce­lona el 2019 es va arri­bar a xifres molt impor­tants i lla­vors sem­pre hem tin­gut el debat de què ens dona el visi­tant i què ens treu en ter­mes de con­vivència amb els resi­dents. Ens va molt bé tenir un turista de valor afe­git perquè Bar­ce­lona és una ciu­tat petita que havia arri­bat a unes xifres de càrrega molt impor­tants.
Els hotels que ho han pas­sat més mala­ment han estat els urbans i els de la costa?
Sí, és cert, però quan nosal­tres diem que bus­quem visi­tants de valor afe­git, i els nord-ame­ri­cans i asiàtics ho són, ho fem perquè, en estar més dies a la ciu­tat, també tin­dran temps per poder visi­tar indrets del ter­ri­tori i això bene­fi­ciarà els hotels de l’inte­rior, que a més del visi­tant més pro­per també podran tenir visi­tants pro­ce­dents dels mer­cats inter­na­ci­o­nals. Bar­ce­lona ha de ser capaç de poder rebre turis­tes de valor afe­git i poder-los dis­tri­buir cap a altres parts del país, que també ho neces­sita. Hi ha molts nego­cis de l’inte­rior que tenen molts cli­ents pro­pis del país, de cap de set­mana. Hem de pro­cu­rar que els hotels de l’inte­rior tin­guin també cli­ents al llarg de la set­mana. A més, a Bar­ce­lona hi ha molt visi­tant repe­ti­dor que ja ha estat al Museu Picasso o la Sagrada Família. Per tant, seria ideal que en tor­nar a venir nova­ment se li pogués faci­li­tar els viat­ges cap a la Cata­lu­nya inte­rior. Per exem­ple, el Museu de Vic, que és sen­sa­ci­o­nal, amb les pin­tu­res de Josep M. Sert.
S’està tre­ba­llant amb la Gene­ra­li­tat per redis­tri­buir els visi­tants que arri­ben a Bar­ce­lona?
Aquesta col·labo­ració amb la Gene­ra­li­tat, que volem inten­si­fi­car, serà clau per redis­tri­buir el turisme inter­na­ci­o­nal a través del Prin­ci­pat. Amb el canvi de govern encara ho volem inten­si­fi­car més perquè el cert és que les xifres tor­na­ran. L’any vinent es pre­veu que ja sigui un bon any i tot allò que ens pas­sava abans ens tor­narà a venir ben aviat. Per tant, és fona­men­tal redis­tri­buir aquests visi­tants per altres zones de Cata­lu­nya, que també tenen molts atrac­tius. El ter­ri­tori ho neces­sita perquè els nego­cis siguin sos­te­ni­bles. Por­tar un cli­ent que s’hi esti­gui més temps, dur-lo al ter­ri­tori, això només ho podrem fer amb eines digi­tals.
Com ara qui­nes?
Des de Turisme de Bar­ce­lona hem llançat el pro­jecte Ama­zing Bar­ce­lona, que estem tre­ba­llant con­jun­ta­ment amb empre­ses grans com són Vue­ling, el FC Bar­ce­lona, Telefónica i Turisme de Bar­ce­lona, la Cam­bra de Comerç i l’Ajun­ta­ment de la ciu­tat. I també ho volem apro­fun­dir amb la Gene­ra­li­tat per fer aquesta pla­ta­forma digi­tal on poder ofe­rir tots aquests pro­duc­tes que tenim dis­per­sos tant a Bar­ce­lona com a la resta del país.
Per tant, és una manera de poten­ciar el nou model turístic; és a dir, més qua­li­tat i menys quan­ti­tat.
Aquesta és la tesi que tenim nosal­tres. Perquè es com­pleixi tot, cal una bona col·labo­ració entre admi­nis­tra­ci­ons per poder posar en marxa tota l’oferta i ali­near-la amb aquesta estratègia. Hem de mirar que la guerra de preus sigui la menor pos­si­ble per atreure aquest tipus de visi­tant. Ja hem tin­gut con­ver­ses pre­li­mi­nars amb el Depar­ta­ment d’Empresa i Turisme i la cosa està molt ben enfo­cada.
Creu que cos­tarà remun­tar el turisme de fires, con­ven­ci­ons i incen­tius d’empre­ses?
Crec que les fires remun­ta­ran més aviat i els petits con­gres­sos tri­ga­ran més. Les fires es recu­pe­ra­ran més de pressa perquè hi ha molt ajor­na­ment que s’aca­barà pro­duint. La fira al final és un espai on el con­tacte físic és molt difícil de subs­ti­tuir perquè quan es pre­sen­ten unes nove­tats no és el mateix que fer-ho de forma telemàtica. Una altra cosa són les con­ven­ci­ons i incen­tius de les empre­ses, que n’hi havia mol­tes. El 2019 hi va haver més de 1.000 actes cor­po­ra­tius d’empre­ses, que reu­nien els seus direc­tius, comer­ci­als, etc., i això són mol­tes ocu­pa­ci­ons hote­le­res. És magnífic que s’hagi fet el Mobile World Con­gress, tot i que les xifres han estat modes­tes, però és impor­tant que s’hagi dut a terme. I el que sí que sabem és que les pre­vi­si­ons del MWC per al febrer, que hi serem de seguida, seran espec­ta­cu­lars.
És favo­ra­ble a l’ampli­ació de l’aero­port de Bar­ce­lona?
S’ha d’ampliar claríssi­ma­ment. A nosal­tres ens agra­da­ria que Bar­ce­lona servís de porta d’entrada a la resta del ter­ri­tori. Això no pas­sarà si Bar­ce­lona no és una ciu­tat que fa un pas enda­vant. Neces­si­tem l’aero­port per molts motius. El pri­mer, perquè neces­si­tem una con­nec­ti­vi­tat inter­con­ti­nen­tal que si no s’amplia la pista no hi serà. Neces­si­tem aquesta con­nec­ti­vi­tat per l’eco­sis­tema empre­sa­rial perquè el hub no es pot pro­duir amb l’ampli­ació només de Girona i Reus. Hi ha tres argu­ments per no allar­gar la pista. El tema medi­am­bi­en­tal, la sos­te­ni­bi­li­tat i el model ter­ri­to­rial. Pel que fa a la sos­te­ni­bi­li­tat, és cert que es poden fer molts viat­ges en tren i una cosa no treu l’altra, perquè aquí el que volem és tenir un hub potent perquè hi hagi vols inter­con­ti­nen­tals. Pots anar a Madrid amb tren però neces­si­tes la pista llarga per tenir aquests vols inter­na­ci­o­nals. Quant al tema medi­am­bi­en­tal, aquí no hi haurà màqui­nes fun­ci­o­nant fins l’any 2026 i això no seria ope­ra­tiu com a mínim fins l’any 2030. Si ara no tra­mi­tem aquest pla, tot i que Europa tindrà la dar­rera paraula, voldrà dir que l’any 2030 quan tin­guem la demanda ten­si­o­nada no estarà aca­bada l’obra. I després hi ha el ter­ri­tori, Girona i Reus ja donen per si mateix ser­vei en aques­tes des­ti­na­ci­ons però són pis­tes que es bene­fi­ci­a­ran si Bar­ce­lona és un gran hub inter­na­ci­o­nal.
Cal apos­tar per l’Her­mi­tage?
Hi ha hagut dife­rents mira­des sobre l’Her­mi­tage. Neces­si­tem donar el mis­satge que fem coses a Bar­ce­lona. És un pro­jecte que ha evo­lu­ci­o­nat des que va néixer. Amb la col·labo­ració amb el Liceu, ja no és un pro­jecte única­ment tipus franquícia de l’Her­mi­tage de Sant Peters­burg. Ara tot això es tracta amb el Liceu, que apor­tarà una mirada més bar­ce­lo­nina. Crec que hau­ria d’anar enda­vant.
La pandèmia ha arri­bat a afec­tar la marca Bar­ce­lona?
La marca Bar­ce­lona ja ha patit perquè els dar­rers anys hem tin­gut de tot. Vam tenir una con­tes­tació al turisme que venia, uns atemp­tats ter­ro­ris­tes, hi va haver alda­rulls en saber-se la sentència dels líders del procés, però la marca és molt resis­tent perquè havent pas­sat tot això el millor any de la història va ser el 2019. Quan van suc­ceir els fets de l’1-O molts van pen­sar que no ens aixe­caríem en 10 anys. I dos anys després les xifres de fac­tu­ració o els preus dels hotels van sig­ni­fi­car un any rècord. La marca l’hem de cui­dar i l’hem de tre­ba­llar molt i hi ha molta feina a fer per part de tot­hom, no només de les admi­nis­tra­ci­ons, sinó que ha de ser un esforç de la soci­e­tat. Hem vis­cut les con­seqüències de veure una ciu­tat tan­cada. Per això, tots ens hem d’arre­man­gar, i de manera espe­cial la ini­ci­a­tiva pri­vada.
Hi ha ini­ci­a­ti­ves que aglu­ti­nin diver­ses admi­nis­tra­ci­ons?
Hi ha dife­rents acci­ons per les cam­pa­nyes que nosal­tres fem, l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona també fa les seves cam­pa­nyes. Però això no va només de cam­pa­nyes, això va de tenir una il·lusió i fer un esforç col·lec­tiu. El senyor que escom­bra el car­rer per tenir-lo net també és impres­cin­di­ble perquè el visi­tant gau­deixi de Bar­ce­lona i Cata­lu­nya.

Compaginar el turisme i la història

R. R. R.

Llicenciat en ADE per l’Escola Superior d’Administració i Direcció d’Empreses (ESADE), Eduard Torres és el fundador de la cadena hotelera Grup Duquessa, formada per tres establiments a la província de Barcelona, dels quals és conseller delegat. També és fundador de l’empresa de rehabilitació d’edificis Med-Building.

Actualment és vicepresident coordinador del Gremi d’Hotels de Barcelona i patró de la Fundació Cardona Històrica, ens publicoprivat que té com a objectiu promoure la dinamització turística de Cardona. És també secretari patró de la Fundació Vila Medieval de Cardona, que té com a missió la preservació i la millora del patrimoni cultural de la localitat del Bages. “M’agrada molt la història, l’assaig polític i l’esport”, diu Eduard Torres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.