Gran angular

Festo i Saba guanyen els premis Factor Humà

La Fundació formada per responsables de recursos humans reconeix el treball d’empreses que han sabut posar les persones al centre

La Fundació Factor Humà ha guardonat amb el Premi Mercè Sala a l’empresa experta en automatització de fàbriques i processos Festo. El premi que concedeix aquesta fundació de professionals de recursos humans és el principal reconeixement que es dona a les empreses i organitzacions que demostren el seu compromís amb les persones. Dimecres 7 de juliol passat, es va celebrar al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB), una gala de lliurament del Premi Mercè Salà i Premi Impacta, per primer cop amb un format híbrid. Tal i com ha explicat Anna Fornés, directora de la Fundació, “aquests Premis reten homenatge a Mercè Sala, la persona que va impulsar la Fundació i tenen l’objectiu de premiar aquelles empreses que destaquen per valors com la mirada humana, la innovació i la visió global”.

Festo, amb seu a Alemanya i present a 61 països ha estat escollit per la mirada humana, en factors com ara comptar amb un perfil laboral d’alta especialització, disposar de polítiques flexibles en conciliació laboral i d’una baixa rotació laboral entre els seus empleats, o pel foment de les vocacions tecnològiques. Respecte a la seva faceta més innovadora, Festo ha rebut el premi pel seu lideratge en tecnologia d’avantguarda, amb projectes com el braç biònic articulat BioniCobot que fa ús de la intel·ligència artificial inspirada en la naturalesa. Aquesta empresa familiar alemanya es defineix a si mateixa com a “enginyers de la productivitat” i, a més s’orienta cap a un model global de desenvolupament sostenible, utilitzant materials que maximitzen la vida dels productes per a la seva reutilització.

A més, la seva contribució en l’àrea de formació i coneixement que denominen “Responsabilitat Corporativa Educativa” ha contribuït també a ser l’escollida. La firma creu que l’educació és la base del futur. “En definitiva, són tot un exemple a seguir que demostra que l’automatització no està renyida amb l’humanisme”, explicava la directora de la Fundació Factor Humà, Anna Fornés.

Maria Dolors Rusinés i Bonet, secretària general de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya, va estar la responsable de lliurar el guardó al director general de Festo a Espanya i Portugal, Xavier Segura, qui va agraïr el Premi a la Fundació i als membres del Jurat: “Festo Espanya va celebrar aquest dimarts el seu 50è aniversari i no podíem tenir millor reconeixement al treball de tots aquests anys”. Segura va subratllar: “la tecnologia marcarà el nostre futur, però va íntimament lligada a les persones i a la seva formació”. En el seu discurs, també va reivindicar la necessitat de potenciar les vocacions STEAM (que incloguin la “A” d’art) entre les dones, ja que “el món tecnològic necessita més referents de talent femení”.

Sota el lema El verd ens permet avançar, Pep Plaza, actor i humorista, va presentar un esdeveniment que ha transmès valors i sensacions com l’equilibri, la sostenibilitat, la salut, l’aprenentatge, la innovació, la proximitat o l’ètica i la reflexió. Valors que formen part de l’ADN de la Fundació Factor Humà.

El president de la Fundació, Manel del Castillo, en el seu discurs d’obertura va insistir: “busquem i volem promoure organitzacions conscients que tenen capacitat de ser transformadores i inspiradores per a un món just que no deixi ningú enrere”.

L’altra de les empreses guardonades de la vetllada va estar Saba Infraestructuras amb el Premi Impacta. Aquesta condecoració es va crear per donar visibilitat a aquelles organitzacions que destaquen per la tasca que desenvolupen des dels seus departaments de Gestió de Persones, aquest reconeixement ha guanyat protagonisme en el darrer any, per les dificultats que ha causat la pandèmia en l’entorn laboral. La transformació digital i la ràpida adaptació del teletreball han estat essencials per a la supervivència de les empreses en aquesta crisi i, amb elles, Recursos Humans s’ha demostrat com a fonamental.

El Premi Impacta d’aquesta edició ha tingut dues finalistes en Everis i MC Mutual, però la guanyadora finalment ha estat l’empresa Saba Infraestructures pel seu projecte SabaWays. Segons expliquen des de lor’ganització, es tracta d’una iniciativa de canvi cultural per donar sentit i potenciar la transformació digital a nivell global d’aquesta companyia de serveis de mobilitat, focalitzant els esforços en les persones com agents clau de la transformació. “Un projecte estratègic que ha permès la continuïtat de la companyia i una gestió de crisi exitosa des del primer dia de la pandèmia”. Clara Alonso, directora de Persones i Organització de Saba Infraestructures va recollir el premi, de la mà de Jordi Camí, director general del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona. “Aquesta crisi s’ha convertit en una oportunitat de créixer, de canviar, de millorar”, va comentar. I va insistir en un dels grans valors de Saba: “hem posat a les persones en el centre, treballant per a elles”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.