Opinió

El valor del ‘compliance’ en temps de pandèmia opinió

El més important per al correcte compliment normatiu i l’eficaç prevenció de riscos penals és la cultura de compliment. És fonamental que aquesta cultura existeixi a la cúspide de l’organigrama de l’empresa, a nivell de l’òrgan d’administració i de l’alta direcció

La pandèmia del coro­na­vi­rus ori­gi­nada pel SARS-CoV-2, iden­ti­fi­cat per pri­mera vegada a la ciu­tat xinesa de Wuhan, ha afec­tat greu­ment el sec­tor empre­sa­rial i ha para­lit­zat pràcti­ca­ment la vida pública i social.

El que ini­ci­al­ment era una crisi sanitària s’ha con­ver­tit també en una crisi econòmica i social en què les empre­ses s’estan cen­trant prin­ci­pal­ment a desen­vo­lu­par estratègies i pren­dre deci­si­ons per sor­tir-ne el menys per­ju­di­ca­des pos­si­ble.

En un con­text tan volu­ble, les empre­ses s’han d’enfron­tar a immen­sos ris­cos de com­pli­ment: la cai­guda en la fac­tu­ració, les reta­lla­des de per­so­nal i pres­su­pos­tos, la implan­tació de la feina a distància, l’obli­gació de garan­tir el com­pli­ment de les nor­mes i la salut dels tre­ba­lla­dors, etc. En èpoques difícils i de crisi, el con­trol i la pre­venció es tor­nen impres­cin­di­bles.

La imple­men­tació d’un model de gestió de ris­cos penals cons­ti­tu­eix un exer­cici de res­pon­sa­bi­li­tat per part de les empre­ses, les quals no hau­rien d’obli­dar que, de con­for­mi­tat amb el Codi Penal, poden ser con­dem­na­des penal­ment per l’omissió d’adopció de les mesu­res que esta­ven al seu abast.

L’apli­cació dels con­trols de com­pli­ance ade­quats que es defi­nei­xen en el model de gestió de ris­cos penals per­metrà miti­gar a curt i a llarg ter­mini els ris­cos penals. Alguns d’aquests con­trols s’enu­me­ren a con­ti­nu­ació:

• Ela­bo­rar un codi ètic, a manera de guia d’actu­ació, que reflec­teixi els valors i la cul­tura de com­pli­ment i inte­gri­tat de cada empresa.

• Dis­po­sar d’una política de com­pli­ance i d’un regla­ment intern de l’òrgan de com­pli­ment.

• Fer una ava­lu­ació de l’impacte del coro­na­vi­rus en un mapa de ris­cos, així com rea­va­lu­a­ci­ons con­se­cu­ti­ves en les memòries anu­als.

• Imple­men­tar polítiques know your cus­to­mer i de pre­venció de blan­queig de capi­tals.

• Revi­sar les polítiques per trac­tar amb fun­ci­o­na­ris i admi­nis­tra­ci­ons públi­ques.

• Esta­blir meca­nis­mes de pro­tecció de la infor­mació i endu­rir les san­ci­ons inter­nes en cas d’ús inde­gut de les dades de la empresa.

• Fomen­tar l’ús dels canals ètics o whist­le­blowing, tenint en compte que, tot i l’emergència sanitària, s’inves­ti­ga­ran les denúncies rebu­des.

• Infor­mar el per­so­nal i proveïdors de l’empresa sobre les mesu­res de pre­venció que s’han imple­men­tat, i asse­gu­rar la prova docu­men­tal d’aques­tes mesu­res mit­jançant con­fir­mació per cor­reu electrònic o altres meca­nis­mes.

• Desen­vo­lu­par un pro­to­col de for­mació de la volun­tat societària, una estruc­tura orga­nit­za­ci­o­nal en què es desen­vo­lu­pen les fun­ci­ons i res­pon­sa­bi­li­tats de cada àrea de l’empresa.

• Tenir defi­nit un pro­to­col de gestió dels recur­sos finan­cers, que per­metrà con­tro­lar les par­ti­des que dedica l’empresa a com­plir amb els estàndards del com­pli­ance.

No obs­tant, el més impor­tant per al cor­recte com­pli­ment nor­ma­tiu i l’eficaç pre­venció de ris­cos penals és la cul­tura de com­pli­ment. És clau que aquesta cul­tura exis­teixi a la cúspide de l’orga­ni­grama de l’empresa, a nivell de l’òrgan d’admi­nis­tració i de l’alta direcció. Des d’aquest nivell, es trans­metrà degu­da­ment a la resta de l’orga­nit­zació.

Amb tot això, no s’ha d’obli­dar que el Codi Penal, en l’arti­cle 31 bis, pre­veu l’exempció de res­pon­sa­bi­li­tat penal per a les per­so­nes jurídiques que tin­guin degu­da­ment implan­tat un model de pre­venció de ris­cos penals i ho esti­guin desen­vo­lu­pant i apli­cant eficaçment. A hores d’ara, podríem dir que el Codi Penal ofe­reix a les empre­ses una vacuna eficaç i que depèn de les matei­xes empre­ses que els sigui admi­nis­trada.

Sens per­ju­dici de la pri­o­ri­tat pels ris­cos de caràcter penal, ente­nem que la cul­tura i volun­tat de com­pli­ment nor­ma­tiu han de ser trans­ver­sals i inte­grals i han de fixar-se també en aquells pos­si­bles il·lícits mer­can­tils, civils, labo­rals, admi­nis­tra­tius, fis­cals, medi­am­bi­en­tals, etc. Aquests, encara que no arri­bin a tenir una trans­cendència penal, sí que poden cau­sar un per­ju­dici econòmic i de repu­tació tant a l’empresa com a ter­cers que amb aquesta con­trac­tin o col·labo­rin.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.