Economia

El BCE aprova un canvi històric en el seu objectiu d’inflació i l’eleva un 2%

Creu que facilitarà els estímuls a l’economia i donarà més marge davant la crisi

Anuncia plans per evitar la compra d’actius d’empreses contaminants

Canvi històric en la política monetària de l’euro. Després de 18 anys defensant un nivell d’inflació “proper, però per sota del 2%”, el Banc Central Europeu va anunciar ahir que eleva aquest objectiu al 2%. Amb aquest gir pretén donar més flexibilitat per fer front a crisis com l’actual per la pandèmia i deixa enrere una doctrina més conservadora.

En la seva revisió estratègica presentada ahir, el consell de govern de la institució monetària assegura que l’objectiu del 2% és “simètric”, la qual cosa significa que “les desviacions negatives i positives de la inflació són igualment indesitjables”. Tot i això, aquestes es poden produir de manera temporal sense que saltin les alarmes.

El BCE explica que “quan l’economia opera pròxima al límit inferior dels tipus d’interès nominals són necessàries mesures de política monetària especialment contundents o persistents per evitar que es refermin les desviacions negatives de l’objectiu d’inflació, el que també podria implicar un període transitori en què la inflació se situï lleugerament per sobre de l’objectiu”.

D’aquesta manera, Frankfurt flexibilitza la norma que pràcticament obligava a apujar els tipus d’interès quan l’índex de preus al consum (IPC) superava el 2%. Amb l’economia europea encara tocada per la pandèmia, s’està fent una política expansiva, que, entre altres coses, intenta mantenir els tipus d’interès baixos per estimular l’activitat.

Així, la presidenta del BCE, Christine Lagarde, va assegurar ahir que un límit inferior és un “obstacle” que requereix una reacció de la política monetària “contundent” en temps de crisi.

Altres canvis

A part d’elevar l’objectiu d’inflació al 2%, el BCE també va aprovar dos canvis més destacats en la seva nova estratègia. D’una banda, aposta per incloure l’habitatge a l’hora de calcular l’IPC perquè representi millor la inflació rellevant per a les llars.

D’altra banda, la màxima institució monetària de la zona euro tindrà més en compte a partir d’ara el canvi climàtic. Seguint una línia més ecologista marcada per Lagarde, el Banc Central Europeu també va anunciar ahir que està entre els seus plans evitar la compra d’actius de les empreses més contaminants, però encara està per veure com ho farà a la pràctica.

Multa als cotxes

La Comissió Europea va multar BMW, Porsche, Audi i Volkswagen amb 875 milions d’euros per haver-se aliat per restringir la innovació verda en el sector automobilístic. Els fabricants havien acordat des de feia anys no millorar la tecnologia SCR, que disminueix l’emissió d’òxid de nitrogen en cotxes de dièsel. Segons la vicepresidenta de la Comissió, Margrethe Vestager, tots posseïen la tecnologia per reduir les emissions més enllà del mínim legal, però van decidir no competir per no explotar al màxim aquesta tecnologia. La CE considera il·legal el pacte perquè redueix la competència en productes rellevants per als consumidors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.