Gran angular

L’informe d’OBERcat reflecteix que Catalunya no avança en la implantació de renovables

L’Observatori destaca però l’important creixement de les instal·lacions d’autoconsum i de la generació en biomassa tèrmica

L’any 2020, la capa­ci­tat de gene­ració elèctrica reno­va­ble va créixer en 4,09 MW, molt lluny del que havia reco­ma­nat l’Obser­va­tori de les ener­gies reno­va­bles de Cata­lu­nya (OBER­cat) que, d’acord amb les esti­ma­ci­ons del govern, havia d’haver estat de 270 MW solars foto­vol­taics i 90 MW eòlics.

Així doncs, per a l’any 2021, l’esti­mació d’OBER­cat de 600 MW foto­vol­taics i 400 MW eòlics, és una xifra ara impos­si­ble d’asso­lir i que cons­tata que Cata­lu­nya pateix un retard molt impor­tant quant a tran­sició energètica.

Segons l’Obser­va­tori, només podem par­lar de dues dades posi­ti­ves, la pri­mera és la pro­gressió en auto­con­sum foto­vol­taic, impul­sat pel Decret Llei 16/2019, i que suma una potència nova ins­tal·lada de 49,7 MW, unes 2.200 ins­tal·laci­ons noves. La segona ha estat la ins­tal·lació d’una xifra rècord de gene­ració per bio­massa tèrmica en ter­mes de potència: 65,9 MW. Aquesta potència es con­cen­tra prin­ci­pal­ment en noves ins­tal·laci­ons indus­tri­als.

La demanda elèctrica de Cata­lu­nya el 2020 va ser de 43,99 TWh, un 6,5% infe­rior a la del 2019, fona­men­tal­ment a causa de la incidència de la COVID-19, que va supo­sar una atu­rada de l’acti­vi­tat social i econòmica. A més cal afe­gir que mete­o­ro­lo­gia va ser espe­ci­al­ment propícia per a la gene­ració hidroelèctrica. Aquests dos fac­tors van ser la causa que la minva de les emis­si­ons de CO2 asso­ci­a­des a la gene­ració elèctrica, tot pas­sant dels 124,4 kg de CO2 per MWh gene­rat el 2019 als 96,2 kg de CO2 el 2020.

La demanda va ser coberta prin­ci­pal­ment per fonts nucle­ars, seguida pels cicles com­bi­nats, que han apor­tat un 11,8% de la demanda, gai­rebé un 40% menys que l’any ante­rior i en ter­cer lloc la hidràulica, que ha apor­tat un 11,6%, un 47% més que al 2019. Quant a les altres fonts reno­va­bles, l’eòlica ha cobert un 5,7% de la demanda, un 16,3% menys que l’any ante­rior i la foto­vol­taica un 0,86% de la demanda, un 7,7% menys que l’any ante­rior.

OBER­cat con­si­dera que, atesa la situ­ació d’emergència climàtica, “tan greu com indis­cu­ti­ble”, és perillós foca­lit­zar els objec­tius d’implan­tació d’ener­gies reno­va­bles en l’horitzó del 2050 i és impres­cin­di­ble pri­o­rit­zar els objec­tius del 2030, tot esta­blint fites clares d’implan­tació de reno­va­bles d’acord amb uns objec­tius pre­ci­sos i molt defi­nits, per tal que Cata­lu­nya asso­leixi la sobi­ra­nia energètica. En aquest sen­tit, asse­nya­len que “seria d’una gran irres­pon­sa­bi­li­tat”, qual­se­vol actu­ació que empari una moratòria en la implan­tació de les reno­va­bles a Cata­lu­nya. Hom asse­nyala que una atu­rada impli­carà una pèrdua de con­trol res­pecte dels pro­jec­tes de reno­va­bles, que una part s’agru­pa­rien i es tra­mi­ta­rien per via minis­te­rial des de Madrid i altres es tras­lla­da­ran a zones de veïnes de l’Aragó, com ja està pas­sant.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.