Societat

En fase de control

El foc, anit encara actiu, ha calcinat 410 hectàrees al cap de Creus i s’hauria originat per una punta de cigarreta llançada des d’un vehicle

Més del 60% del perímetre estava estabilitzat

L’incendi forestal més important de l’any, que afecta el Parc Natural del Cap de Creus i els municipis de Llançà i el Port de la Selva, hauria calcinat una superfície de més de 410 hectàrees, segons les estimacions dels Agents Rurals, gairebé totes de terreny forestal, i dins dels límits del parc natural. Els bombers van assegurar que el foc continuava actiu tot i que estava estabilitzat de manera “molt precària”, i que si les condicions variaven durant la nit podria rebrotar. Amb tot, cap a la mitjanit, alguns veïns van poder entrar als seus habitatges, un cop es va estabilitzar més del 60% del perímetre. Es van aixecar les restriccions d’accés, excepte a les urbanitzacions de Mas Ferrer, la Santa Creu, el recinte de Sant Pere de Rodes i la Selva de Mar.

En els treballs d’extinció, hi van participar fins a setze mitjans aeris i una vuitantena de dotacions terrestres.

Per municipis, el foc ha calcinat 75 hectàrees del terme municipal de Llançà, 294 del Port de la Selva i 42 del nucli de la Selva de Mar, segons l’ACN. Així doncs, les flames van obligar a desallotjar dels seus domicilis i de manera preventiva més de 350 persones i van provocar afectacions en el subministrament elèctric de 279 abonats al Port de la Selva i de 47 abonats a Llançà, segons dades facilitades per Protecció Civil. Malgrat que es van haver de tallar algunes vies, entre les quals figuren les carreteres GI-612 al Port de la Selva, GI-613 de Roses al Port de la Selva, GIP-6041 a Vilajuïga i GIV-6121 al Port de la Selva, també a la mitjanit la GI-612 es va poder obrir al trànsit. Els bombers demanaven als veïns i curiosos que no s’acostessin a la zona afectada, perquè l’incendi, tot i estar perimetrat, encara es considerava actiu.

Actuar amb precaució

El conseller de Polítiques Digitals i Territori i vicepresident del govern va demanar als ciutadans que extremessin les precaucions fora de les zones urbanes, ja que el 40% dels incendis són provocats per negligències i situacions que es podrien haver evitat. Se sospita que el foc l’hauria originat una punta de cigarreta encesa que algú va llançar des d’un vehicle, ja que s’ha establert que el foc va començar al costat de la carretera.

En aquest sentit, Puigneró va assegurar que el govern serà “implacable” amb les persones “irresponsables i negligents” que causin incendis com el del cap de Creus, diu Efe.

Una tretzena de comarques de Catalunya presenten actualment un alt risc d’incendi i la zona del cap de Creus es manté amb l’alerta per perill molt alt. Puigneró va recordar que “no ens podem permetre” que es desfermi un segon foc, que dificultaria enormement la capacitat dels bombers per sufocar les flames.

LA FRASE

Una burilla de negligència són cinquanta anys de reforestació
Jordi Puigneró
CONSELLER DE POLÍTIQUES DIGITALS I TERRITORI I VICEPRESIDENT DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA

Veïns de Vilajuïga es queixen pel pont del tren

Veïns de Vilajuïga van publicar ahir a Twitter un vídeo de denúncia en què un camió dels bombers havia de girar cua per abastir-se d’aigua perquè no podia passar per sota del pont del tren, massa baix.

Analitzen l’ADN de la burilla localitzada

L’inspector d’Agents Rurals Josep Antoni Mur va explicar que en el punt on va començar l’incendi van trobar una burilla com a possible mitjà d’ignició, que la policia investiga per analitzar-ne l’ADN.

Sis helicòpters i sis avions en el dispositiu aeri

El dispositiu aeri el van integrar sis helicòpters bombarders, dos de comandament i sis avions de vigilància. I s’hi van incorporar dos hidroavions cedits pel Ministeri per a la Transició Ecològica.

L’Estat va descartar demanar avions a França

El govern espanyol va descartar ahir demanar al govern francès que ajudés amb dos hidroavions a sufocar l’incendi de Llançà tal com li ho havia reclamat la Generalitat de Catalunya, segons va explicar el subdelegat del govern espanyol a Girona, Albert Bramon, i recollia l’ACN. Bramon va detallar que, fins ahir a la tarda, el govern espanyol havia optat per no fer aquesta sol·licitud. “Hem pensat que era millor per evitar precipitar-nos que primer esgotéssim els recursos que hi havia”, va dir en declaracions a la premsa. Així mateix, va destacar que l’Estat espanyol ha fet “una oferta de més mitjans dels que hi havia a disposició” per combatre el foc de l’Alt Empordà. “Esperem que l’incendi no evolucioni de tal manera que torni a sorgir una situació critica”, hi va afegir.

Un segon incendi a l’Alt Empordà crema a Vilafant

Un altre incendi es va detectar ahir a l’Alt Empordà, concretament al puig d’en Corella, a Vilafant, que va cremar dues hectàrees i en què van treballar una vintena de dotacions dels bombers.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.