Política

La Fiscalia dona suport perquè Bustos ingressi a la presó per condemna per retirar multes

Aquesta és la segona condemna ferma a l’exalcalde derivada de la investigació del cas Mercuri, sobre presumptes irregularitats a l’Ajuntament de Sabadell

La Fiscalia ha donat suport davant l’Audiència de Barcelona al fet que l’exalcalde de Sabadell (Vallès Occidental) Manuel Bustos (PSC) ingressi a la presó per complir la seva condemna de tres anys per ordenar a la policia local que retirés multes als seus familiars, per veure-ho una pràctica corrupta en abusar del seu càrrec.

En una de les peces separades del cas Mercuri, l’Audiència de Barcelona va condemnar el desembre del 2018 Bustos a un total de tres anys de presó per dos delictes de tràfic d’influències, en acreditar que va ordenar a la Policia Local que retirés multes de trànsit que havia imposat a la seva esposa i fills el 2012, quan governava el municipi.

En un escrit, al qual ha tingut accés Efe, la Fiscalia reconeix que en aquest cas es compleixen els requisits per suspendre l’ingrés a la presó de Bustos, ja que cap de les dues penes que se li va imposar per cadascun dels delictes de tràfic d’influències pels quals va ser condemnat supera els dos anys de presó.

No obstant això, el ministeri públic s’oposa a la concessió de la suspensió excepcional del compliment de les dues penes de presó per a Bustos, ja que considera que des del punt de vista de la “prevenció general” s’ha de tenir en compte que va ser condemnat per dos delictes de tràfic d’influències “per aconseguir un benefici privat per qui era la màxima autoritat municipal al moment dels fets”.

“Mitjançant el delicte de tràfic d’influències es protegeix la imparcialitat i l’objectivitat de la funció pública i la seva comissió, necessàriament dolosa, suposa l’exercici d’aquella funció amb parcialitat i favoritisme, la qual cosa comporta un incompliment greu de les normes que institueixen una funció pública transparent, ajustada a dret i responsable”, apunta la Fiscalia.

En el seu escrit, el ministeri públic remarca que, igual que ocorre amb els delictes de suborn, prevaricació, malversació o frau administratiu, el tràfic d’influències està vinculat “amb la corrupció en l’administració i les institucions de l’Estat”.

Per a la Fiscalia, els delictes de tràfic d’influències pels quals va ser condemnat Bustos es van cometre “amb abús de la seva condició com a alcalde de l’Ajuntament de Sabadell, per aconseguir un benefici privat, amb reiteració en el temps i comminant el més alt responsable de la policia local provocant un ’tràfic d’influències en cadena’”.

No és tant el perjudici causat a l’erari públic, adverteix la Fiscalia, ja que es limita a 400 euros, sinó la “conducta desenvolupada” per l’exalcalde.

D’aquesta forma, la Fiscalia dona suport al fet que Bustos ingressi a la presó i, en el cas que l’Audiència de Barcelona ho rebutgi i li concedeixi la suspensió, sol·licita que s’estableixi un termini de cinc anys de suspensió, una multa de 14.400 euros i que se l’obligui a participar en un programa formatiu amb eines socioterapèutiques sobre la “recta gestió” en l’administració pública.

Es tracta de la segona condemna ferma a Bustos derivada de la investigació del cas Mercuri, sobre presumptes irregularitats a l’Ajuntament de Sabadell, després de la que li va imposar el 2015 el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), al costat de l’exnúmero dos del PSC Daniel Fernández, per usar la seva influència sobre una alcaldessa socialista perquè donés feina a una exalt càrrec del tripartit.

El TSJC va acordar suspendre l’ingrés a la presó de Bustos per aquesta primera condemna, d’un any i nou mesos de presó, encara que les seves perspectives d’eludir la presó en aquesta ocasió es compliquen a causa d’aquesta segona sentència ferma.

La sala ha iniciat els tràmits per a l’execució de la sentència i decidirà si envia a la presó Bustos una vegada hagi rebut els informes de la resta de parts personades en la causa, entre elles l’acusació popular exercida per la plataforma Sabadell Lliure de Corrupció, que també ha demanat que entri a la presó.

Per contra, l’Ajuntament de Sabadell, governat pel PSC i Podem, s’ha inhibit, després que la junta de portaveus municipal no va arribar a cap consens, davant el que ha traslladat a l’Audiència de Barcelona l’acta de la reunió per visualitzar el posicionament de cada grup municipal.

En un comunicat, Sabadell Lliure de Corrupció s’ha mostrat confiat que la secció penal número 10 de l’Audiència de Barcelona actuï en “conseqüència” i mantingui el “compliment íntegre” de les penes imposades a Bustos “com a exemplificació de la tolerància zero en la lluita contra la corrupció i davant els delictes comesos”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.