Política

Nou anys de presó per al jove manifestant que va fer onejar una bandera a Hong Kong

Primer condemnat per secessionisme i terrorisme amb la llei de seguretat per aixafar la dissidència

Investiguen xiulades a l’himne xinès durant els Jocs Olímpics

Leon Tong Ying-kit és el pri­mer sen­ten­ciat amb la llei de segu­re­tat naci­o­nal, apro­vada el juliol de l’any pas­sat, i amb la qual el govern de Pequín vol posar fi al movi­ment pro democràcia i a l’auto­no­mia que ha tin­gut fins ara Hong Kong.

El sen­ten­ciat, amb nou anys de presó, és un jove de 24 anys, detin­gut quan anava amb la seva moto­ci­cleta i va enves­tir un grup de poli­cies. Un fet que la seva defensa asse­gura que va ser acci­den­tal. Tong feia one­jar una ban­dera amb eslògans de suport a les mas­si­ves pro­tes­tes anti­go­ver­na­men­tals de la segona mei­tat del 2019 a l’excolònia britànica. Con­cre­ta­ment, exhi­bia: “Alli­be­reu Hong Kong. La revo­lució dels nos­tres temps.”

El tri­bu­nal, per con­tra, con­si­dera que aquest inci­dent és “un càstig a Tong que hau­ria de reflec­tir la seva cul­pa­bi­li­tat i el rebuig de la soci­e­tat a la seves acci­ons, men­tre que al mateix temps hau­ria d’acon­se­guir un efecte dis­su­a­siu”, afirma sense com­ple­xos la jut­gessa Est­her Tho. Al jove mani­fes­tant l’han con­dem­nat pels càrrecs d’“inci­tació a la sub­versió” i “actes de ter­ro­risme”.

Fins a cadena perpètua

Pel càrrec de secessió, rela­tiu a l’exhi­bició de la ban­dera, Tong estarà tan­cat a la presó sis anys i mig. Men­tre que pel de ter­ro­risme l’han con­dem­nat a vuit anys més de presó, dels quals dos i mig els haurà de com­plir de manera con­se­cu­tiva amb els de secessió. El resul­tat és igual­ment ter­ri­ble: nou anys a la gar­jola.

La llei de segu­re­tat naci­o­nal pre­veu penes de fins a cadena perpètua –a la qual s’enfron­tava Tong– per pre­sump­tes delic­tes que les auto­ri­tats con­si­de­rin ter­ro­risme o “con­fa­bu­lació amb for­ces estran­ge­res”. El judici no va tenir jurat, cosa que es con­si­dera un fet inu­sual, ja que el Depar­ta­ment de Justícia va adduir per jus­ti­fi­car-ho que temia per la segu­re­tat per­so­nal dels mem­bres del jurat i de les seves famílies. Fora de l’edi­fici del tri­bu­nal, uns pocs mani­fes­tants es van expo­sar per donar suport al jove con­dem­nat. Tong ha estat des de la seva detenció sota arrest, ja que li han estat dene­ga­des totes les peti­ci­ons de lli­ber­tat sota fiança dema­na­des pels seus advo­cats. L’ara con­dem­nat ha negat els dos càrrecs.

Amnis­tia Inter­na­ci­o­nal ha asse­nya­lat que aquest cas és “un cop de mar­tell a la lli­ber­tat d’expressió”. La direc­tora per a Àsia-Pacífic de l’orga­nit­zació, Yamini Mishra, ha asse­gu­rat: “La sentència con­firma que la llei de segu­re­tat naci­o­nal no és sola­ment un ins­tru­ment per ater­rir els crítics amb el govern de Hong Kong. És una arma que usarà per empre­so­nar-los.”

Poli­cia als comerços

La poli­cia de Hong Kong ha ini­ciat una inves­ti­gació per esbri­nar qui va xiu­lar con­tra l’himne xinès en un cen­tre comer­cial de la ciu­tat, durant la retrans­missió en directe d’una com­pe­tició dels Jocs Olímpics de Tòquio, segons van infor­mar els mit­jans ofi­ci­als. Dese­nes de per­so­nes es van con­cen­trar, dilluns pas­sat, per veure una final d’esgrima i hau­rien pro­tes­tat xiu­lant con­tra l’himne. La poli­cia ha des­ple­gat agents de paisà als cen­tres comer­ci­als per “pre­ve­nir qual­se­vol escri­das­sada poten­cial a l’himne naci­o­nal durant la retrans­missió en directe” dels Jocs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.