Societat

La campanya de rebaixes no va bé i el comerç no aixeca el cap

La cinquena onada causa desconcert, disminueix el trànsit a les botigues i el comerç demana tornar a la presencialitat

Es calcula que uns 4.500 comerços poden haver tancat definitivament

Entre el 5 i el 10% dels comerços de Cata­lu­nya no hau­rien superat la crisi de la Covid i hau­rien tan­cat defi­ni­ti­va­ment, cal­cula el pre­si­dent de Retail­cat, la Unió d’Enti­tats de Retail de Cata­lu­nya, Joan Car­les Cal­bet. Això serien uns 4.500 esta­bli­ments a tot Cata­lu­nya des del març del 2020, sense comp­tar els esta­bli­ments de res­tau­ració. Els comerços que més han patit són els del tèxtil i com­ple­ments de moda i els que estan lli­gats al sec­tor turístic. “És veri­tat que encara hi ha molts nego­cis tan­cats i que no sabem si aca­ba­ran obrint algun dia, però, per con­tra –comenta Àlex Goñi, pre­si­dent de Pime­Co­merç–, el turisme inte­rior ha sal­vat mol­tes boti­gues de mun­ta­nya, de la costa i de l’inte­rior, on la gent té sego­nes residències o on ha anat a pas­sar uns dies.”

En gene­ral, però, el comerç passa hores bai­xes perquè aquesta cin­quena onada l’ha aga­fat, com a tot­hom, des­pre­vin­gut quan començava a haver-hi sig­nes de recu­pe­ració. “Hi ha menys trànsit a les boti­gues”, diu Cal­bet. I Goñi hi afe­geix que també s’està veient un canvi de model. “Per­ce­bem que hi ha un canvi impor­tant en el sec­tor del comerç i no sabem ben bé com aca­barà”, admet Àlex Goñi, que apunta que “amb la pandèmia molta gent s’ha acos­tu­mat a la com­pra per inter­net i, si bé al prin­cipi això ens va anar bé, perquè va per­me­tre no atu­rar l’acti­vi­tat, ara hem de fer que la gent vul­gui tor­nar a les boti­gues físiques”. “El comerç pre­sen­cial és una riquesa que no podem dei­xar per­dre”, defensa Goñi, que diu que el sec­tor està en un punt en què “hem de fer una gran reflexió per saber on volem anar”.

La cam­pa­nya de rebai­xes, en què mol­tes peti­tes boti­gues havien posat l’espe­rança, “ha anat mala­ment” i el sec­tor ja veu que la recu­pe­ració del comerç no començarà fins ben bé pas­sat el setem­bre, a l’octu­bre o al novem­bre. Joan Car­les Cal­bet, de Retail­cat, també asse­gura que aques­tes rebai­xes no estan ser­vint per a la recu­pe­ració: “Quan la segona set­mana de rebai­xes a les boti­gues ja anun­cien les ter­ce­res rebai­xes és que la cosa no va bé.” Recorda que a causa de la llei actual del comerç les rebai­xes han que­dat diluïdes i que cal­dria “recu­pe­rar” la cam­pa­nya de rebai­xes com era abans, perquè per a la gent era un al·lici­ent.

Pel que fa a les aju­des rebu­des, Pime­Co­merç les tit­lla de “més polítiques que efec­ti­ves”. “Hi ha hagut aju­des simbòliques però cap ajuda per evi­tar tan­ca­ments”, matisa Àlex Goñi, que, al seu parer, “si hagués de pun­tuar les admi­nis­tra­ci­ons en funció de les aju­des que han donat, jo posa­ria al cap­da­vant de totes els ajun­ta­ments”.

El 42,7% dels locals, cons­truc­ci­ons o espais que desen­vo­lu­pen acti­vi­tats comer­ci­als de qual­se­vol tipus a Cata­lu­nya es decla­ra­ven encara afec­tats per la crisi de la Covid-19 el segon tri­mes­tre del 2021, segons l’enquesta de clima empre­sa­rial de l’Ins­ti­tut d’Estadística de Cata­lu­nya (Ides­cat) fet públic aquest diven­dres.

No tot és dolent i entre les coses bones hi ha que creix el sec­tor del para­ment de la llar. La Dia­go­nal de Bar­ce­lona, amb un aug­ment d’ober­tu­res de boti­gues de mobles i roba i deco­ració per a la llar, n’és un exem­ple.

LA XIFRA

42,7
locals comercials
es declaren encara afectats per la crisi, segons l’enquesta de l’Idescat feta pública divendres.

Treballadors confinats

Una de les conseqüències en el comerç d’aquesta cinquena onada és la gran afectació que estan tenint els confinaments. Joan Carles Calbet, de Retailcat, assegura que ara mateix els comerços tenen entre el 10 i el 15 per cent del personal “a casa fent quarantena”. “Les botigues tenim problemes per obrir i atendre bé els nostres clients perquè tenim molts treballadors a casa, o bé amb Covid o bé perquè han estat contacte directe amb alguna persona que té el virus”, explica Calbet. El comerç no té capacitat per trobar tants treballadors substituts per només uns pocs dies, perquè primer els hauria de formar i no és viable, i en alguns negocis la quantitat de treballadors que s’han de quedar a casa està sent un veritable problema.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.