Economia

Catalunya recupera un 10,8% del teixit empresarial destruït en la primera onada de la pandèmia, segons la Cambra

De febrer a març del 2020, es van perdre uns 22.000 negocis

Cata­lu­nya ha recu­pe­rar un 10,8% del tei­xit empre­sa­rial des­truït per la pandèmia un any després, segons apunta el monogràfic Efec­tes de la pandèmia sobre el tei­xit empre­sa­rial. Una anàlisi per demar­ca­ci­ons, sec­tor i dimensió, ela­bo­rat pel Gabi­net d’Estu­dis Econòmics de la Cam­bra de Bar­ce­lona.

Entre el febrer i març del 2020, a Cata­lu­nya es van per­dre 22.000 empre­ses i un any després s’havien regis­trat 238.360 comp­tes de cotit­zació, un terme assi­mi­la­ble a l’empresa. Això són 2.339 més que el mateix mes de l’any ante­rior i repre­senta un incre­ment pro­per a l’11%.

La Cam­bra també des­taca el pes de les micro­em­pre­ses, que van supo­sar el 90% del tei­xit empre­sa­rial des­truït.

Dins del grup de les micro­em­pre­ses, els del sec­tor ser­veis van regis­trar reduc­ci­ons con­si­de­ra­bles, espe­ci­al­ment el comerç i l’hos­ta­le­ria, als quals cal sumar acti­vi­tats d’infor­mació i comu­ni­cació admi­nis­tra­ti­ves, immo­biliàries i cul­tu­rals.

La Cam­bra també subrat­lla els efec­tes sobre les indústries manu­fac­tu­re­res i la cons­trucció perquè el con­fi­na­ment va ser “total i gene­ra­lit­zat”, recorda l’ens.

Un any després, les micro­em­pre­ses també són les que van lide­rar la recu­pe­ració del tei­xit empre­sa­rial.

Con­cre­ta­ment, van aug­men­tar un 1,2% (+2.230 empre­ses), men­tre que el volum de pimes es va man­te­nir esta­ble i el tram de les que tenen més de 250 ocu­pats es va incre­men­tar en un 2,2% (+26).

Per demar­ca­ci­ons, l’aug­ment dels comp­tes de cotit­zació van oscil·lar entre el 0,3% de Lleida i l’1,9% de Tar­ra­gona.

Per sec­tors, les de la cons­trucció van lide­rar la recu­pe­ració, les de l’hos­ta­le­ria i el comerç també van pre­sen­tar una evo­lució posi­tiva, men­tre que la resta, com les acti­vi­tats admi­nis­tra­ti­ves, immo­biliàries i artísti­ques, entre d’altres, man­te­nen els des­cen­sos.

Una crisi “exògena, curta i brusca”

La Cam­bra cons­tata que la crisi econòmica deri­vada de la covid ha estat “exògena curta i brusca” a diferència de la crisi finan­cera del 2008, i que la recu­pe­ració està sent “rela­ti­va­ment ràpida” en com­pa­ració amb l’ante­rior.

En aquest sen­tit, afirma que la recu­pe­ració ja es va començar a pal­par just després de la deses­ca­lada però que es va veure inter­rom­puda per les poste­ri­ors ona­des i res­tric­ci­ons.

D’altra banda, l’estudi també cita els ERTO com una política excep­ci­o­nal que va per­me­tre man­te­nir l’ocu­pació i afron­tar la crisi d’una manera molt dife­rent que les ante­ri­ors.

Així men­tre l’eco­no­mia queia un 11,5% l’ocu­pació no ho feia en la mateixa pro­porció -retro­ce­dia un 3%- gràcies a aquesta mesura, que comp­ta­bi­litza els tre­ba­lla­dors en ERTO com a ocu­pats.

La mit­jana de tre­ba­lla­dors inclo­sos en un expe­di­ent de regu­lació tem­po­ral d’ocu­pació a Cata­lu­nya es va situar en els 290.984, tot i que es va regis­trar u pic màxim de 680.000 per­so­nes a l’abril de l’any pas­sat.

Quant als préstecs ava­lats per l’ICO, l’Estat ha posat a dis­po­sició més de 120.000 mili­ons d’euros perquè les empre­ses acce­dis­sin a crèdits amb avals públics. En data del 31 de març, a Cata­lu­nya s’han tan­cat més de 190.000 ope­ra­ci­ons arri­bant a quasi 120.000 empre­ses.

El total d’avals sol·lici­tat ha estat per valor de 16.724 mili­ons d’euros, que ha permès acce­dir a finançament per 21.841 mili­ons per garan­tir la liqui­di­tat de les empre­ses (una mit­jana de 183.829 euros per empresa).

Per últim, la Cam­bra situa l’evo­lució de la situ­ació sanitària i els fons Next Gene­ra­tion com a fac­tors “clau” perquè la recu­pe­ració con­tinuï enda­vant i no quedi inter­rom­puda.

Per això, avisa sobre una reti­rada “ràpida i brusca” d’algu­nes res­tric­ci­ons abans que s’asso­leixi la immu­ni­tat de grup o la sus­pensió dels ERTO i els ICO.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.