Eines

Catalunya vol captar 110 milions d'euros d'Europa per a R+D+i

CONVOCATÒRIA. La CE posa 6.400 milions d'euros en circulació el 2010 per potenciar la recerca i la innovació

La Comissió Europea va obrir el 20 de juliol la convocatòria de 2010 d'un programa destinat a impulsar la recerca i la innovació. Enguany hi destina 6.400 milions d'euros (un 12% més que el 2009), una xifra que suposa un rècord respecte a edicions anteriors. Aquesta convocatòria s'inscriu en l'anomenat 7è Programa Marc de la Comissió Europea (7PM), que és el principal instrument de finançament comunitari de projectes de recerca, desenvolupament tecnològic i innovació, i que abraça el període 2007-2013. L'objectiu europeu és estimular el que anomenen “creixement intel·ligent” i fomentar la creació d'uns 200.000 nous llocs de treball en l'àmbit de la Unió.

Poden beneficiar-se d'aquests ajuts instituts de recerca, universitats i empreses de tota mena. Aquest any, a més, la Comissió ha decidit concedir màxima prioritat a les pimes, que rebran prop de 800 milions d'euros del paquet global. També per primer cop hi haurà pressupostos específics per a determinats sectors d'activitat. Els programes específics que constitueixen els cinc pilars fonamentals del 7PM són: la cooperació, les idees, les persones, les capacitats i la investigació nuclear. I dins de l'àmbit de la cooperació, Europa estableix deu àrees claus: salut, alimentació, agricultura, pesca i biotecnologia; tecnologies de la informació i la comunicació; nanociències, nanotecnologies, materials i noves tecnologies de producció; energia; medi ambient; transport (inclòs l'aeronàutic); ciències socioeconòmiques i humanitats; espai i seguretat.

El Departament d'Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya impulsa la participació de l'empresariat català en aquest pla mitjançant un programa que porta per nom Connect-EU, que és gestionat de forma conjunta per ACC10 –l'agència per a la competitivitat de l'empresa catalana- i Talència -institució de foment a la recerca a Catalunya. Connect-EU ofereix acompanyament i assessorament especialitzat per impulsar, dinamitzar i fer factibles els processos col·laboratius i d'internacionalització de l'R+D+i de les empreses del país. Els pròxims dies 22 i 23 de setembre, en el marc del World Trade Center de Barcelona, ACC10 i Talència han organitzat unes jornades adreçades a totes aquelles empreses i organitzacions que tinguin un projecte susceptible de beneficiar-se dels ajuts del 7è Programa Marc o que vulguin iniciar un procés col·laboratiu i d'internacionalització relacionat amb la recerca, el desenvolupament i la innovació. Els projectes que es presentin a la convocatòria d'enguany començaran a desenvolupar-se durant el 2011 i tindran una durada mitjana de dos anys. L'aportació màxima de l'ajut pot arribar a representar el 100% del cost subvencionable.

actius.

Catalunya és una de les zones d'Europa més actives pel que fa a la millora de la competitivitat del seu teixit productiu. Enguany, i segons explica Mariona Sanz, gerent d'R+D+i Internacional d'ACC10, l'objectiu de Catalunya és aconseguir captar 110 milions d'euros dels ajuts europeus en aquesta matèria (a computar el 2009). Sanz considera que el Principat té encara “molt potencial de creixement” i per això el país aspira a millorar les xifres assolides en convocatòries anteriors. Des que es va engegar el programa el 2007, les entitats catalanes han aconseguit 246,65 milions d'euros, quantitat que representa un 1,84% del pressupost total del 7è Programa Marc i un 28,91% del que han rebut les entitats de l'Estat espanyol.En aquest sentit, Catalunya lidera la participació espanyola en els recursos obtinguts de la Unió.

En aquests anys s'han finançat 620 projectes amb participació catalana, dels quals 174 han estat liderats per entitats del país. En total, 247 empreses i institucions catalanes han participat en els projectes. Pel que fa al 2009, tot i que encara resten projectes per computar i els resultats són provisionals, Catalunya va rebre 76,68 milions d'euros, xifra que representa el 2% del pressupost del programa europeu, mantenint el percentatge assolit el 2008. El 2009 es van finançar 178 projectes amb participació catalana, dels quals 41 els han liderat catalans, i 114 entitats del Principat han participat en diversos projectes.

A Catalunya, les empreses que històricament han capitalitzat els ajuts han estat les del sector de les tecnologies de la informació i la comunicació, seguides per les de l'àmbit de la salut (incloent la xarxa hospitalària de Catalunya i les empreses relacionades amb instrumentació i equipament mèdic). Tanquen la llista, per ordre de recursos captats, els sectors industrials que apliquen nous materials, la nanotecnologia i els que inverteixen en la millora dels processos productius.

AUTOANÀLISI

Millor, però lluny del liderat

El conseller Huguet va presentar recentment un primer informe trimestral sobre l'acció del govern en R+D+i i va anunciar la creació d'un Llibre Blanc de bones pràctiques de recerca i d'innovació a l'administració catalana. Entre altres objectius, l'informe pretén ser una eina per analitzar l'evolució i la posició del sistema català de recerca i innovació. D'entrada, l'informe conclou que Catalunya se situa en el segon grup de regions innovadores, segons un informe europeu de 2009. Tot i que millora la seva posició relativa, encara es troba lluny de les regions líders europees. D'altra banda, l'informe de l'OCDE sobre la innovació a Catalunya detecta fortaleses però alerta sobre certes febleses rellevants, tot i que també destaca que es treballa per cobrir els dèficits detectats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.