Ciència

Els anticossos poden créixer mesos després de la infecció

Un estudi d’ISGlobal comprova que la protecció IgG contra el SARS-CoV-2 es manté estable, o fins i tot augmenta, passat mig any

Els asimptomàtics tenien més defenses contra el refredat comú

Els nivells d’anticossos IgG enfront de la proteïna Spike del SARS-CoV-2 es mantenen estables, o fins i tot augmenten, set mesos després de la infecció, segons ha comprovat un estudi en una cohort de personal sanitari coordinat per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) en col·laboració amb l’hospital Clínic de Barcelona. Els resultats, publicats a la revista Nature Communications, també donen suport a la idea que els anticossos preexistents contra els coronavirus del refredat comú poden protegir contra la Covid-19.

La dinàmica i la durada de la immunitat enfront del SARS-CoV-2 és cabdal per predir l’evolució de la pandèmia i desenvolupar estratègies eficaces per combatre-la. D’aquí que l’equip liderat per Carlota Dobaño, investigadora del centre impulsat per La Caixa, controlés, des de l’inici de la pandèmia, els nivells de diferents tipus d’anticossos dirigits contra diferents antígens del SARS-CoV-2 al llarg del temps en més de mig centenar de treballadors del Clínic.

“Es tracta del primer estudi per avaluar la resposta d’anticossos enfront d’un panell tan ampli d’antígens del SARS-CoV-2 al llarg de set mesos”, comenta Dobaño. Els científics d’ISGlobal van mesurar el nivell i tipus d’anticossos IgA, IgM o IgG enfront de sis antígens diferents del SARS-CoV-2, així com la presència d’anticossos contra els quatre coronavirus que causen el refredat comú. També es va analitzar l’activitat neutralitzadora dels anticossos en col·laboració amb investigadors de la Universitat de Barcelona.

Els resultats revelen que la gran majoria de les infeccions en personal sanitari van ocórrer durant la primera onada i que, a excepció dels anticossos IgM i dels IgG contra la nucleocàpsida del virus, els altres anticossos de tipus IgG (incloent-hi els anticossos neutralitzadors) es van mantenir estables al llarg del temps, cosa que confirma els resultats d’altres estudis recents. “De manera sorprenent, en el 75% de les persones es va veure fins i tot un augment d’anticossos IgG anti-Spike a partir dels cinc mesos, sense cap evidència que haguessin estat reexposades al virus”, comenta Gemma Moncunill, coautora sènior del treball. Aquest augment de la protecció, doncs, es va produir sense que es constatessin reinfeccions en la cohort.

Protecció creuada

Quant als anticossos contra els coronavirus del refredat comú (HCoV), els resultats obtinguts suggereixen que podrien conferir una protecció creuada enfront de la infecció o la malaltia per Covid-19, ja que les persones que es van infectar per SARS-CoV-2 tenien nivells més baixos d’anticossos contra HCoV. Així mateix, les persones asimptomàtiques tenien nivells més elevats d’IgG i IgA anti-HCoV que les persones simptomàtiques. “Encara que la protecció creuada per immunitat preexistent als coronavirus del refredat comú encara no s’ha confirmat, podria ajudar a explicar la susceptibilitat tan diferent de la població a la malaltia”, assenyala Dobaño.

LA XIFRA

578
sanitaris
del Clínic van participar en l’estudi i se’ls va mesurar la resposta d’anticossos en quatre moments diferents.

LA FRASE

En el 75% de les persones es va veure un augment d’IgG anti-Spike sense haver-se reinfectat
Gemma Moncunill
Investigadora d’ISGLOBAL


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.