Societat

Els contagis pugen a Europa per cinquena setmana consecutiva

Les hospitalitzacions per la Covid-19 es mantenen estables i la situació continua sent de “preocupació moderada”

L’expansió de la variant delta canvia les regles del joc i pot allunyar l’objectiu d’immunitat col·lectiva

La corba de contagis continua enfilant-se amunt a Europa per cinquena setmana consecutiva, segons va advertir ahir el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès). La situació, però, és de “preocupació moderada” per l’organisme de referència europeu per a epidèmies, ja que les hospitalitzacions es mantenen estables. La incidència durant els últims set dies es va situar a la zona euro en 214 casos per 100.000 habitants, un 6% més que la setmana anterior, amb Xipre al capdavant dels països amb el nombre més gran de contagis (1.241,77 per 100.000 habitants en els darrers catorze dies), seguida de l’Estat espanyol (720,71) i l’Estat francès (414,27), mentre que Polònia (4,29), Hongria (8) i Romania (9,31) presenten les xifres més baixes.

Grups de joves i grans

L’informe de control setmanal de l’ECDC preveu una tendència a l’alça en nous casos en disset països –Àustria, Bèlgica, Bulgària, Croàcia, Dinamarca, Estònia, Finlàndia, l’Estat francès, Alemanya, Islàndia, Irlanda, Itàlia, Letònia, Lituània, Noruega, Romania i Suècia– i, en morts, en tres –els estats espanyol i francès i Grècia.

“S’espera que l’actual situació epidemiològica, caracteritzada per un nombre alt de casos, continuï per l’augment de la presència de la variant delta, que ha estat la dominadora de la regió des de fa unes setmanes”, diu l’informe de l’ECDC, que destaca que les taxes més grans de nous casos es registren en els grups d’edats més joves, tot i que s’han observat en diversos països augments de casos en persones grans i en les hospitalitzacions.

Continuant a Europa, el Regne Unit va registrar ahir un augment de morts i nous contagis. Va notificar 31.808 casos de Covid, contra els 30.215 del dia anterior, i un total de 92 morts, sis més que dijous.

L’aparició de la variant delta va complicar la lluita contra la Covid-19 i va canviar les regles del joc. La seva expansió, amb una capacitat de contagi més elevada que la del virus original, està fent trontollar les previsions sobre la cobertura que ha d’assolir la vacunació per aconseguir l’objectiu de la immunitat col·lectiva, que podrien haver de revisar-se a l’alça, segons van reconèixer ahir els experts de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).

Més cobertura

Quan va començar la immunització contra la Covid-19, els experts van partir de la base que es necessitava vacunar un 70% de la població per assolir la immunitat de grup, però l’aparició de les variants està forçant a una nova reflexió al respecte.

En aquest sentit, la responsable del departament d’Immunització de l’OMS, Kate O’Brien, va reconèixer: “A mesura que veiem l’expansió de variants més transmissibles, entenem que es necessitarà una proporció més gran de la població que estigui vacunada.” L’experta va assenyalar que ara la cobertura de vacunació necessària podria estar en el 80% o més.

Variants de preocupació

La variant delta no és l’única que causa inquietud, ja que també l’alfa, la beta i la gamma han sorgit de mutacions que les han fet relativament més transmissibles, virulentes i amb el potencial de reduir l’efectivitat de les mesures recomanades per contenir la pandèmia, motiu pel qual l’Organització Mundial de la Salut les considera “variants de preocupació”.

Segons el seu últim informe epidemiològic, la variant delta (detectada a l’Índia) es transmet actualment en 135 països; la beta (Sud-àfrica), en 132; la gamma (Brasil), en 81 i l’alfa (Regne Unit), en 182.

Investiguen dades genètiques de laboratoris de Wuhan

Els serveis secrets dels EUA investiguen una gran quantitat de dades genètiques procedents del laboratori xinès de Wuhan que podrien ser clau per descobrir els orígens de la Covid-19. Es tracta de dades genètiques de mostres de virus estudiades a Wuhan, on alguns experts nord-americans creuen que podria haver estat la font del brot de la Covid-19, segons va informar ahir la CNN. El mitjà nord-americà, que cita fonts de persones familiaritzades amb l’estudi, va dir que no està clar com i quan les agències van accedir a les dades, però hi va afegir que la “maquinària” involucrada en la creació i el processament de dades genètiques a partir de virus generalment està connectada a servidors externs, al núvol, cosa que deixa oberta la possibilitat que hagin estat piratejades.

Acomiadats a la CNN per ser a l’oficina i no estar vacunats

Tres treballadors de la CNN han estat acomiadats per haver anat a treballar a l’oficina sense haver rebut la vacuna contra la Covid-19, segons va revelar el conseller delegat de la cadena nord-americana, Jeff Zucker. En una circular interna, enviada per correu electrònic al personal dijous i publicada a Twitter pel reporter de la CNN Oliver Darcy, el director de la cadena explicava que la setmana passada la companyia va tenir coneixement de tres treballadors que van arribar a l’oficina sense haver estat immunitzats i hi afegia: “Tots tres van ser acomiadats.” Zucker recorda als treballadors que la vacunació es obligatòria si van a les oficines o si van a fer treball de camp on estiguin en contacte amb altres treballadors. “Permeti’m ser clar: tenim una política de tolerància zero en això”, afegeix a la nota.

L’atur als EUA cau al nivell més baix des de l’inici del virus

L’índex de desocupació als Estats Units va baixar cinc dècimes fins al 5,4% al juliol, el nivell més baix des del març del 2020, segons va informar ahir l’Oficina d’Estadístiques Laborals. El mes passat l’economia més gran del món va sumar 943.000 llocs de treball, la xifra més alta des del setembre del 2020, i el nombre de persones sense feina es va situar en 8,7 milions, és a dir, 782.000 persones menys que al juny. Tot i que les xifres han baixat considerablement des de la fi de la recessió entre el febrer i l’abril del 2020, continuen estan molt per sobre de l’inici de la pandèmia. El president nord-americà, Joe Biden, va celebrar aquestes dades en un discurs a la Casa Blanca, on va afirmar que per primer cop l’economia ha sumat llocs de treball cada mes durant sis mesos.

La Xina confirma més d’un centenar de casos diaris

Les alarmes s’han disparat a la Xina en les últimes hores. Les autoritats xineses van notificar ahir 124 positius –80 locals i 44 importats– de coronavirus registrats dijous, la xifra més alta en els darrers sis mesos, enmig d’un augment dels contagis atribuïts a la propagació de la variant delta que ha dut a les autoritats a reimposar restriccions de moviment i a fer tests massius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.