Política

L’Estat descarta que Madrid pagui per la capitalitat a Catalunya

Montero desautoritza Escrivá en l’impost que compensi el poder de xuclar riquesa

ERC ho lligava en el sí al pressupost

La Comunitat de Madrid presumeix de recaptar més gràcies a impostos baixos i alhora denuncia que està infrafinançada, una doble paradoxa que és possible gràcies a l’esforç de tots els contribuents, des del català unionista fins a l’independentista, passant pel manxec que vota el PP. L’efecte capitalitat és un dels factors que permeten el dumping fiscal que fa que Madrid pugui oferir als seus una baixa tributació que va del tipus màxim de l’IRPF més baix –el 43%, contra el 48% català– fins al luxe de bonificar el 100% de patrimoni, i el ministre d’Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, obria la porta a posar fi a la deslleialtat amb un impost a Madrid per compensar Catalunya i la resta pel fet de xuclar empreses i patrimonis. Vint-i-quatre hores després, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, el va desautoritzar.

La idea d’Escrivá era un aval a la tesi del president valencià, Ximo Puig, que denuncia que el Madrid d’Isabel Díaz Ayuso trenca “l’ascensor territorial” amb el seu dumping fiscal, que no és altra cosa que oferir més bonificacions i deduccions i impostos baixos que els territoris veïns perquè s’ho pot permetre acollint la capital, el funcionariat dels ministeris i l’Íbex 35, i que la solució pot ser un tribut ad hoc. “El govern no farà mai una política que enfronti els territoris. Busquem el diàleg i el consens i la capacitat de posar-nos d’acord entre tots els territoris perquè no es produeixin ni comparacions ni greuges que facin que unes persones pensin que pel fet de viure en un lloc tinguin menys oportunitats que pel fet de viure en un altre. Aquesta proposta no és a l’agenda del govern i no hi serà mai”, va dir taxativament Montero. Per si no havia estat prou explícita en desautoritzar Escrivá, la ministra va reblar: “Alguns parlen de propostes, i ni existeix la proposta ni existirà.”

La fiscalitat deslleial i els seus efectes devastadors –obliga la resta a apujar impostos per continuar recaptant el mateix i així compensar les fugues que capta Madrid– va ser una de les obsessions d’ERC a l’hora d’entregar el vot a favor al pressupost del 2021 de Pedro Sánchez que ara està en vigor. I ho va fer a canvi de crear un grup de treball sobre l’harmonització dels impostos a les grans fortunes “amb l’objectiu clar de posar fi al dumping fiscal de Madrid”. “Posar fi al paradís fiscal que la dreta s’ha muntat a Madrid”, va concloure el portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián.

Quan el dia de l’acord d’ERC amb el PSOE, el 24 de novembre del 2020, se li van demanar a Rufián més concrecions sobre el com, el portaveu republicà al Congrés va ser molt enigmàticament lacònic: “Si ho dic... És que no es fa.” Ara han passat gairebé nou mesos de l’acord per explorar l’harmonització fiscal davant l’excepció madrilenya i Hisenda lliga qualsevol retoc fiscal a l’obertura del debat del model de finançament, caducat des del 2014 i que Montero vol debatre a partir del novembre.

LES FRASES

El govern no farà mai una política que enfronti els territoris. Aquesta proposta, ni existeix ni existirà
María Jesús Montero
ministra d’hisenda


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.