Salut

Les farmàcies detecten uns 50 positius els primers dies de fer tests

Des de divendres fan uns dos mil tests d’antígens supervisats per personal

Els positius reben una trucada de Salut per incorporar-los a l’eina de rastreig

Des que divendres passat es va posar en marxa la supervisió a farmàcies del test d’antígens ràpid (TAR) per tal de detectar positius de Covid-19 asimptomàtics i que no són contactes estrets d’infectats, aquest mètode de cribratge ha permès detectar-ne una cinquantena entre els dos milers de tests que s’han fet, segons informa l’agència ACN.

Els tests es fan al mateix establiment sota la supervisió del farmacèutic i, en cas de sortir positius, Salut posa en marxa el protocol de seguiment de casos. La persona positiva rep un missatge al mòbil per connectar-se a l’eina de rastreig de casos, on podrà gestionar la baixa laboral i informar dels seus contactes estrets. El resultat queda registrat a la història clínica del pacient, però, encara que surti negatiu, no serveix per obtenir el certificat Covid digital perquè no està aprovat per la UE.

Aquest circuit, posat en marxa per un acord entre el Departament de Salut de la Generalitat i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, permet donar validesa clínica a aquests tests d’antígens ràpids a diferència dels que la persona compra a la farmàcia i s’endú a casa per fer-se l’autodiagnosi sense supervisió d’un expert. Els recels inicials de les autoritats sanitàries de permetre subministrar tests ràpids a les farmàcies es basava en els dubtes de donar validesa clínica als autodiagnòstics sense control dels experts. Finalment l’acord amb els col·legis de farmacèutics va permetre posar en funcionament aquest sistema en què es valida clínicament la prova que la persona fa en presència d’un farmacèutic.

Els ciutadans poden endur-se el test i fer-se’l sense validació, però, en aquest cas, només serveix per a informació pròpia i no és vàlid oficialment.

Tests en el lleure fins al 12-S

Per altra banda, les farmàcies també realitzen proves de detecció de positius de Covid-19 prescrites i finançades pel Departament de Salut. Concretament els tests ràpids sota supervisió de personal de les farmàcies s’estan fent a monitors d’activitats de lleure estival, però també a la resta de personal de serveis que pren part en aquests casals. Aquesta campanya està previst que s’allargui fins al 12 de setembre, just abans d’iniciar-se el curs escolar. Amb tot, les autoritats sanitàries no descarten prescriure les proves a d’altres sectors segons la situació donada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.