Salut

La pauta completa de vacunació arriba al 60% dels catalans

La cinquena onada recula, però encara provoca una alta mortalitat

Els experts alerten que n’hi haurà una sisena

La cinquena onada del coronavirus remet gràcies a l’efecte, entre altres factors, de la vacunació. A Catalunya es preveu que avui se superi el 60% de la població amb pauta completa (ahir era el 59,4%), un llindar que també s’ha assolit a escala estatal. Pel que fa a la primera dosi, la cobertura és del 67,2%, fet que fa pensar que se segueix el ritme previst per arribar a finals de mes o a principis de setembre amb un 70% de vacunats, per bé que ja no serà suficient per obtenir la immunitat de ramat.

El volum de morts d’aquesta onada continua sent elevat (ahir se’n van notificar 35 més), però hauria de començar a marcar un descens més pronunciat aviat, atès que ja ho han fet els contagis i els malalts amb complicacions greus. Ahir el nombre d’ingressats a l’UCI va caure fins als 582 (-16) i el nombre d’hospitalitzats va créixer, previsiblement perquè diumenge es donen menys altes, però continua per sota dels 2.000 a tot el país. El risc de rebrot continua caient, la velocitat de propagació és bona (0,72) i la incidència acumulada de casos els darrers set dies és de 230 per cada 100.000 habitants.

Així doncs, la baixada de la cinquena onada està sent molt més lenta i progressiva que l’abrupta arribada. I tot indica que no serà l’última, a criteri dels experts. El biofísic de la UPC Daniel López-Codina va explicar ahir a Catalunya Ràdio que, en el context de contagis i mutacions a escala mundial, l’arribada d’una sisena onada serà qüestió de temps. El cap de malalties infeccioses de l’hospital Clínic, Antoni Trilla, també ha expressat que a la tardor arribaran “onadetes”, teòricament més baixes.

La Catalunya del Nord aplica el passaport Covid

Com a la resta de l’Estat francès, els bars, restaurants i centres comercials de la Catalunya del Nord van començar a aplicar l’obligatorietat de l’anomenat “passaport Covid” per accedir a les seves instal·lacions. A Perpinyà, segons recull l’ACN, al migdia moltes terrasses estaven a mig gas i alguns restauradors reconeixien que la mesura els farà perdre clients. Entre els usuaris, diversitat d’opinions. I és que alguns creuen que el passaport és una mesura encertada que dona “certa” seguretat, mentre que d’altres admeten que en part es tracta d’una manera “encoberta” d’obligar la gent a vacunar-se. De fet, a França ja fa setmanes que també cal presentar el certificat de vacunació o una PCR negativa per anar al cinema, a museus i a altres esdeveniments culturals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.