Societat

Imatges terapèutiques

El projector de realitat immersiva de Broomx transforma sales d’hospital i geriàtrics per millorar el benestar físic i emocional dels pacients

S’utilitza en sessions d’estimulació cognitiva, recuperació de lesions neurològiques o ‘mindfulness’

El grup va entrar fa dos anys al sector de la salut gràcies a un acord amb el Ministeri de Sanitat del Canadà

El grup ha fet sessions terapèutiques per calmar l’ansietat dels sanitaris que estan a primera línia

Hotels, comerços, museus i organitzadors d’esdeveniments i congressos eren fins fa dos anys els principals clients de Broomx, empresa emergent que realitza projeccions de continguts interactius en tres parets i sostre, transformant qualsevol habitació en un Imax. Treballaven sobretot per a marques que volien presentar de manera immersiva els seus productes i serveis, però ben aviat es van adonar de l’enorme potencial que el que feien podia tenir en el sector de la salut. Avui, la tecnologia de Broomx ajuda en diferents tractaments mèdics i està en funcionament en centres com l’Institut Guttmann o l’hospital Vall d’Hebron. També s’està introduint en residències de gent gran, on serveix com a suport en sessions destinades a treballar la memòria i a millorar el benestar, o fins i tot en les sessions de treball físic que porten a terme els equips de fisioteràpia. Per exemple, es projecta a l’habitació el dibuix que el terapeuta està fent en temps real amb l’iPad i així s’ajuda a rehabilitar pacients amb síndrome de negligència, que a causa d’una lesió cerebral són incapaços de detectar estímuls de la meitat del seu camp de visió.

Com explica Ignasi Capellà, cofundador de Broomx, l’empresa va començar a caminar el 2015 i per entrar en el sector de la salut va haver de resoldre la part tècnica, ja que les instal·lacions de videomapatge eren massa complexes i costoses. “Es trigava tres dies a tenir-ho tot instal·lat, feien falta diversos tècnics i hi havia molts cables i components.” Van apostar per la recerca i el resultat va ser el projector MK360, que pot muntar qualsevol persona en qualsevol habitació, només s’ha de poder enfosquir. En ple confinament, Broomx va transformar la sala d’un geriàtric del Clot de Barcelona en els carrers que els avis no podien trepitjar. “El mateix personal de la residència va anar a gravar al mercat i a la Sagrada Família i tothom es va emocionar molt, va ser brutal”, recorda Capellà, que remarca que la seva tecnologia pot ajudar a millorar tant l’estat físic dels que l’usen com l’emocional.

De fet, el projector que ha desenvolupat el grup –fa continguts però també treballa amb altres productores especialitzades– està instal·lat ja en diversos hospitals de Catalunya, l’Estat espanyol, Europa i els Estats Units. S’està fent servir en sessions d’estimulació física i cognitiva en geriàtrics o centres del grup Arrels i en la recuperació de lesions neurològiques en diverses unitats de rehabilitació. Per aportar el seu “granet de sorra”, Broomx també fa sessions terapèutiques dirigides a professionals sanitaris que han estat a primera línia durant la pandèmia. “S’està utilitzant com a complement a les sessions de mindfulness de l’hospital Vall d’Hebron, i a l’Hospital d’Olot han creat una sala de relaxament immersiva i han estudiat els efectes positius que provoca sobre el personal sanitari.” Hi ha centres, comenta Capellà, que també han provat el sistema per calmar pacients en moments de gran angoixa.

Primeres passes

L’aventura de Broomx en el sector de la salut va començar fa dos anys, quan va aconseguir tancar un acord amb el Ministeri de Sanitat del Canadà. “Va contactar amb nosaltres una empresa que participava en un projecte publicoprivat per millorar la qualitat de vida i l’estimulació cognitiva de pacients amb Alzheimer de l’estat d’Ontario; buscava una alternativa a les ulleres 3D i va veure el nostre projector”, explica Capellà. Al cap d’una setmana, “tothom volia fer la teràpia amb el projector perquè era molt més còmode que les ulleres i permetia participar en l’experiència en comunitat”. Broomx va col·laborar també en la segona fase de l’estudi, que es va ampliar a 300 pacients. El projecte va ser molt mediàtic i de seguida l’empresa catalana va tenir comandes de més empreses del Canadà, els EUA o Finlàndia. Avui en dia, el 50 per cent de la facturació prové del sector de la salut, i espera que la xifra vagi en augment.

El cofundador de Broomx reflexiona que la pandèmia ha frenat la implantació de molts projectes d’innovació, però confia que ara arribarà la “reactivació”. El grup ha captat 3,5 milions d’euros en finançament públic i privat, 2 just abans de la Covid-19, i actualment està treballant en aplicacions basades en la intel·ligència artificial, la interactivitat i el reconeixement del cos o la veu. Amb les persones que tenen trastorn bipolar i a qui els costa controlar els impulsos, per exemple, les imatges del seu projector canvien en funció del to de la veu –les onades són més grans si criden–, i així el terapeuta els pot fer veure quan perden el control i quins són els efectes.

50
per
cent és la part de la facturació de Broomx que prové actualment del sector de la salut.
2
milions
d’euros de finançament públic i privat va aconseguir captar el grup just abans de la pandèmia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.