Societat

Imatges terapèutiques

El projector de realitat immersiva de Broomx transforma sales d’hospital i geriàtrics per millorar el benestar físic i emocional dels pacients

S’utilitza en sessions d’estimulació cognitiva, recuperació de lesions neurològiques o ‘mindfulness’

El grup va entrar fa dos anys al sector de la salut gràcies a un acord amb el Ministeri de Sanitat del Canadà

El grup ha fet sessions terapèutiques per calmar l’ansietat dels sanitaris que estan a primera línia

Hotels, comerços, museus i orga­nit­za­dors d’esde­ve­ni­ments i con­gres­sos eren fins fa dos anys els prin­ci­pals cli­ents de Bro­omx, empresa emer­gent que rea­litza pro­jec­ci­ons de con­tin­guts interac­tius en tres parets i sos­tre, trans­for­mant qual­se­vol habi­tació en un Imax. Tre­ba­lla­ven sobre­tot per a mar­ques que volien pre­sen­tar de manera immer­siva els seus pro­duc­tes i ser­veis, però ben aviat es van ado­nar de l’enorme poten­cial que el que feien podia tenir en el sec­tor de la salut. Avui, la tec­no­lo­gia de Bro­omx ajuda en dife­rents trac­ta­ments mèdics i està en fun­ci­o­na­ment en cen­tres com l’Ins­ti­tut Gutt­mann o l’hos­pi­tal Vall d’Hebron. També s’està intro­duint en residències de gent gran, on ser­veix com a suport en ses­si­ons des­ti­na­des a tre­ba­llar la memòria i a millo­rar el benes­tar, o fins i tot en les ses­si­ons de tre­ball físic que por­ten a terme els equips de fisi­o­teràpia. Per exem­ple, es pro­jecta a l’habi­tació el dibuix que el tera­peuta està fent en temps real amb l’iPad i així s’ajuda a reha­bi­li­tar paci­ents amb síndrome de negligència, que a causa d’una lesió cere­bral són incapaços de detec­tar estímuls de la mei­tat del seu camp de visió.

Com explica Ignasi Capellà, cofun­da­dor de Bro­omx, l’empresa va començar a cami­nar el 2015 i per entrar en el sec­tor de la salut va haver de resol­dre la part tècnica, ja que les ins­tal·laci­ons de vide­o­ma­patge eren massa com­ple­xes i cos­to­ses. “Es tri­gava tres dies a tenir-ho tot ins­tal·lat, feien falta diver­sos tècnics i hi havia molts cables i com­po­nents.” Van apos­tar per la recerca i el resul­tat va ser el pro­jec­tor MK360, que pot mun­tar qual­se­vol per­sona en qual­se­vol habi­tació, només s’ha de poder enfos­quir. En ple con­fi­na­ment, Bro­omx va trans­for­mar la sala d’un geriàtric del Clot de Bar­ce­lona en els car­rers que els avis no podien tre­pit­jar. “El mateix per­so­nal de la residència va anar a gra­var al mer­cat i a la Sagrada Família i tot­hom es va emo­ci­o­nar molt, va ser bru­tal”, recorda Capellà, que remarca que la seva tec­no­lo­gia pot aju­dar a millo­rar tant l’estat físic dels que l’usen com l’emo­ci­o­nal.

De fet, el pro­jec­tor que ha desen­vo­lu­pat el grup –fa con­tin­guts però també tre­ba­lla amb altres pro­duc­to­res espe­ci­a­lit­za­des– està ins­tal·lat ja en diver­sos hos­pi­tals de Cata­lu­nya, l’Estat espa­nyol, Europa i els Estats Units. S’està fent ser­vir en ses­si­ons d’esti­mu­lació física i cog­ni­tiva en geriàtrics o cen­tres del grup Arrels i en la recu­pe­ració de lesi­ons neu­rològiques en diver­ses uni­tats de reha­bi­li­tació. Per apor­tar el seu “gra­net de sorra”, Bro­omx també fa ses­si­ons terapèuti­ques diri­gi­des a pro­fes­si­o­nals sani­ta­ris que han estat a pri­mera línia durant la pandèmia. “S’està uti­lit­zant com a com­ple­ment a les ses­si­ons de mind­ful­ness de l’hos­pi­tal Vall d’Hebron, i a l’Hos­pi­tal d’Olot han creat una sala de rela­xa­ment immer­siva i han estu­diat els efec­tes posi­tius que pro­voca sobre el per­so­nal sani­tari.” Hi ha cen­tres, comenta Capellà, que també han pro­vat el sis­tema per cal­mar paci­ents en moments de gran angoixa.

Pri­me­res pas­ses

L’aven­tura de Bro­omx en el sec­tor de la salut va començar fa dos anys, quan va acon­se­guir tan­car un acord amb el Minis­teri de Sani­tat del Canadà. “Va con­tac­tar amb nosal­tres una empresa que par­ti­ci­pava en un pro­jecte publi­co­pri­vat per millo­rar la qua­li­tat de vida i l’esti­mu­lació cog­ni­tiva de paci­ents amb Alz­hei­mer de l’estat d’Onta­rio; bus­cava una alter­na­tiva a les ulle­res 3D i va veure el nos­tre pro­jec­tor”, explica Capellà. Al cap d’una set­mana, “tot­hom volia fer la teràpia amb el pro­jec­tor perquè era molt més còmode que les ulle­res i per­me­tia par­ti­ci­par en l’experiència en comu­ni­tat”. Bro­omx va col·labo­rar també en la segona fase de l’estudi, que es va ampliar a 300 paci­ents. El pro­jecte va ser molt mediàtic i de seguida l’empresa cata­lana va tenir coman­des de més empre­ses del Canadà, els EUA o Finlàndia. Avui en dia, el 50 per cent de la fac­tu­ració prové del sec­tor de la salut, i espera que la xifra vagi en aug­ment.

El cofun­da­dor de Bro­omx refle­xi­ona que la pandèmia ha fre­nat la implan­tació de molts pro­jec­tes d’inno­vació, però con­fia que ara arri­barà la “reac­ti­vació”. El grup ha cap­tat 3,5 mili­ons d’euros en finançament públic i pri­vat, 2 just abans de la Covid-19, i actu­al­ment està tre­ba­llant en apli­ca­ci­ons basa­des en la intel·ligència arti­fi­cial, la interac­ti­vi­tat i el reco­nei­xe­ment del cos o la veu. Amb les per­so­nes que tenen tras­torn bipo­lar i a qui els costa con­tro­lar els impul­sos, per exem­ple, les imat­ges del seu pro­jec­tor can­vien en funció del to de la veu –les ona­des són més grans si cri­den–, i així el tera­peuta els pot fer veure quan per­den el con­trol i quins són els efec­tes.

50
per
cent és la part de la facturació de Broomx que prové actualment del sector de la salut.
2
milions
d’euros de finançament públic i privat va aconseguir captar el grup just abans de la pandèmia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.