Política

Por d’una crisi humanitària

L’ONU alerta sobre la situació dels desplaçats per l’ofensiva talibana i demana que no es tanquin fronteres

Cau Kandahar, segona ciutat del país, mentre els occidentals acceleren els preparatius per abandonar el país

La marxa tali­bana sobre Kabul con­ti­nu­ava ahir amb la con­questa de qua­tre capi­tals més de província, inclosa Kan­da­har, la segona ciu­tat del país, i Lashkar Gah, prin­ci­pal loca­li­tat de Hel­mand.

Amb les for­ces gover­na­men­tals afga­ne­ses en des­ban­dada i enmig dels rumors de deserció del vice­pre­si­dent del país, el camí cap a Kabul és cada vegada més pla­ner. Els tali­bans con­tro­len ja dos terços del ter­ri­tori, quan fal­ten només dues set­ma­nes perquè els EUA com­ple­tin la reti­rada de tro­pes del país.

Davant l’ine­xo­ra­ble avenç cap a la capi­tal, creix ara la pre­o­cu­pació per una catàstrofe huma­nitària. L’ONU va ins­tar ahir els països veïns de l’Afga­nis­tan a man­te­nir ober­tes les fron­te­res per per­me­tre la fugida de civils que s’esca­pen dels atacs dels tali­bans.

Milers d’aquests des­plaçats han arri­bat ja a Kabul, on es refu­gien en des­cam­pats a cel obert. Entre els des­plaçats a la capi­tal, Save the Chil­dren cal­cula que hi ha uns 72.000 menors. “No tenim diners per com­prar pa o algun medi­ca­ment per als nens”, explica a la BBC Asa­du­llah, un vene­dor ambu­lant de 35 anys que va fugir de la província de Kun­duz, al nord, després que els tali­bans cales­sin foc a la seva casa. “Tota la casa i les nos­tres per­ti­nen­ces van cre­mar, així és que vam venir a Kabul tot pre­gant a Déu que ens ajudi.” Alguns dels que han aca­bat d’arri­bar a Kabul dor­men en camps impro­vi­sats als afo­res de la capi­tal, men­tre que altres ho fan en magat­zems aban­do­nats.

La cai­guda de Kan­da­har, cer­ti­fi­cada ahir, va supo­sar un cop dur per al govern afganès. La ciu­tat del sud, de 600.000 habi­tants i antic feu talibà, té una gran importància estratègica gràcies al seu aero­port inter­na­ci­o­nal i a la pro­ducció indus­trial i agrícola. La ciu­tat es con­si­dera el prin­ci­pal cen­tre comer­cial amb el Pakis­tan, a través del qual s’abas­tei­xen la majo­ria de les províncies afga­ne­ses.

Pas amb el Pakis­tan

Pre­ci­sa­ment, el govern pakis­tanès i els tali­bans van reo­brir ahir el pas fron­te­rer de Cha­man-Wesh, una impor­tant porta dua­nera amb l’Afga­nis­tan que va caure en mans de la insurgència fa gai­rebé un mes. El pas de Cha­man, al cantó pakis­tanès, i de Wesh, al cantó afganès, és el segon punt fron­te­rer més gran entre tots dos països i pro­por­ci­ona un accés a l’Afga­nis­tan, que no té sor­tida al mar, fins al port marítim pakis­tanès de Karachi.

Quant a Herat, la segona ciu­tat del país, a l’oest, els tali­bans van anun­ciar la detenció del veterà milicià Ismail Khan.

L’ofen­siva tali­bana avança men­tre els EUA i altres països occi­den­tals es reti­ren de l’Afga­nis­tan després de dues dècades d’ope­ra­ci­ons mili­tars al país. La sor­tida dels ali­ats ha pro­pi­ciat l’avenç dels rebels isla­mis­tes, que com­ba­ten con­tra les for­ces gover­na­men­tals afga­ne­ses per obte­nir el con­trol del país. Només el mes pas­sat, més d’un miler de civils van morir a con­seqüència d’aquests enfron­ta­ments. Els EUA es dis­po­sen a enviar prop de 3.000 sol­dats a l’aero­port de Kabul per poder eva­cuar un nom­bre “sig­ni­fi­ca­tiu” del per­so­nal de la seva ambai­xada a bord de vols espe­ci­als. Segons la BBC, ahir ja va arri­bar un pri­mer con­tin­gent d’aquesta força. Fonts de la legació expli­quen haver sen­tit tes­ti­mo­nis que els tali­bans exe­cu­ten sol­dats del govern que es ren­dei­xen, fet que “podria ser cons­ti­tu­tiu de crims de guerra”. En la mateixa línia, el Regne Unit ha des­ple­gat 600 efec­tius per aju­dar a eva­cuar els ciu­ta­dans britànics, men­tre que el per­so­nal de l’ambai­xada ha estat reduït al mínim. També a “mínims abso­luts” ha esta reduït el cos diplomàtic ale­many, men­tre que Noru­ega i Dina­marca van anun­ciar ahir el tan­ca­ment tem­po­ral de les seves res­pec­ti­ves ambai­xa­des i l’eva­cu­ació de tot el seu per­so­nal. L’Estat espa­nyol, per la seva banda, repa­triarà els ciu­ta­dans espa­nyols que hi hagi a l’Afga­nis­tan i el per­so­nal de l’ambai­xada. També els afga­ne­sos i les seves famílies que hagin tre­ba­llat amb els mili­tars espa­nyols en el país asiàtic durant els dar­rers anys.

Final­ment, Rússia va res­pon­sa­bi­lit­zar ahir el govern afganès de l’estan­ca­ment de les nego­ci­a­ci­ons amb els insur­gents a Qatar, deto­nant del con­flicte actual.

LES XIFRES

17
capitals de província
controlen els talibans, de les 34 que hi ha al país. Les han conquerit totes aquesta setmana.
100
quilòmetres
els falta als talibans per arribar a Kabul, la capital de l’Afganistan, encara en mans governamentals.

“El món no us reconeixerà”

Redacció

El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, va advertir ahir als talibans que la comunitat internacional no els reconeixerà “si prenen l’Afganistan per la força”, i va reiterar el seu suport al govern del país, on l’Aliança Atlàntica –segons va assegurar– mantindrà una presència diplomàtica que s’ajustarà quan calgui. “Continuem compromesos amb una solució política al conflicte”, hi va afegir Stoltenberg en un comunicat. Els ambaixadors dels països membres de l’OTAN van celebrar ahir una reunió no anunciada per efectuar consultes sobre la situació a l’Afganistan, crítica amb l’enduriment de l’ofensiva dels insurgents islamistes després de l’inici de la retirada de les tropes estrangeres, l’1 de maig passat. L’OTAN ha lliurat equipament i subministraments per valor de 72 milions de dòlars a les Forces de Defensa i Seguretat Nacional Afganeses durant el 2021. L’ última entrega va arribar al país dilluns passat, segons l’Aliança.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.