Política

Por d’una crisi humanitària

L’ONU alerta sobre la situació dels desplaçats per l’ofensiva talibana i demana que no es tanquin fronteres

Cau Kandahar, segona ciutat del país, mentre els occidentals acceleren els preparatius per abandonar el país

La marxa talibana sobre Kabul continuava ahir amb la conquesta de quatre capitals més de província, inclosa Kandahar, la segona ciutat del país, i Lashkar Gah, principal localitat de Helmand.

Amb les forces governamentals afganeses en desbandada i enmig dels rumors de deserció del vicepresident del país, el camí cap a Kabul és cada vegada més planer. Els talibans controlen ja dos terços del territori, quan falten només dues setmanes perquè els EUA completin la retirada de tropes del país.

Davant l’inexorable avenç cap a la capital, creix ara la preocupació per una catàstrofe humanitària. L’ONU va instar ahir els països veïns de l’Afganistan a mantenir obertes les fronteres per permetre la fugida de civils que s’escapen dels atacs dels talibans.

Milers d’aquests desplaçats han arribat ja a Kabul, on es refugien en descampats a cel obert. Entre els desplaçats a la capital, Save the Children calcula que hi ha uns 72.000 menors. “No tenim diners per comprar pa o algun medicament per als nens”, explica a la BBC Asadullah, un venedor ambulant de 35 anys que va fugir de la província de Kunduz, al nord, després que els talibans calessin foc a la seva casa. “Tota la casa i les nostres pertinences van cremar, així és que vam venir a Kabul tot pregant a Déu que ens ajudi.” Alguns dels que han acabat d’arribar a Kabul dormen en camps improvisats als afores de la capital, mentre que altres ho fan en magatzems abandonats.

La caiguda de Kandahar, certificada ahir, va suposar un cop dur per al govern afganès. La ciutat del sud, de 600.000 habitants i antic feu talibà, té una gran importància estratègica gràcies al seu aeroport internacional i a la producció industrial i agrícola. La ciutat es considera el principal centre comercial amb el Pakistan, a través del qual s’abasteixen la majoria de les províncies afganeses.

Pas amb el Pakistan

Precisament, el govern pakistanès i els talibans van reobrir ahir el pas fronterer de Chaman-Wesh, una important porta duanera amb l’Afganistan que va caure en mans de la insurgència fa gairebé un mes. El pas de Chaman, al cantó pakistanès, i de Wesh, al cantó afganès, és el segon punt fronterer més gran entre tots dos països i proporciona un accés a l’Afganistan, que no té sortida al mar, fins al port marítim pakistanès de Karachi.

Quant a Herat, la segona ciutat del país, a l’oest, els talibans van anunciar la detenció del veterà milicià Ismail Khan.

L’ofensiva talibana avança mentre els EUA i altres països occidentals es retiren de l’Afganistan després de dues dècades d’operacions militars al país. La sortida dels aliats ha propiciat l’avenç dels rebels islamistes, que combaten contra les forces governamentals afganeses per obtenir el control del país. Només el mes passat, més d’un miler de civils van morir a conseqüència d’aquests enfrontaments. Els EUA es disposen a enviar prop de 3.000 soldats a l’aeroport de Kabul per poder evacuar un nombre “significatiu” del personal de la seva ambaixada a bord de vols especials. Segons la BBC, ahir ja va arribar un primer contingent d’aquesta força. Fonts de la legació expliquen haver sentit testimonis que els talibans executen soldats del govern que es rendeixen, fet que “podria ser constitutiu de crims de guerra”. En la mateixa línia, el Regne Unit ha desplegat 600 efectius per ajudar a evacuar els ciutadans britànics, mentre que el personal de l’ambaixada ha estat reduït al mínim. També a “mínims absoluts” ha esta reduït el cos diplomàtic alemany, mentre que Noruega i Dinamarca van anunciar ahir el tancament temporal de les seves respectives ambaixades i l’evacuació de tot el seu personal. L’Estat espanyol, per la seva banda, repatriarà els ciutadans espanyols que hi hagi a l’Afganistan i el personal de l’ambaixada. També els afganesos i les seves famílies que hagin treballat amb els militars espanyols en el país asiàtic durant els darrers anys.

Finalment, Rússia va responsabilitzar ahir el govern afganès de l’estancament de les negociacions amb els insurgents a Qatar, detonant del conflicte actual.

LES XIFRES

17
capitals de província
controlen els talibans, de les 34 que hi ha al país. Les han conquerit totes aquesta setmana.
100
quilòmetres
els falta als talibans per arribar a Kabul, la capital de l’Afganistan, encara en mans governamentals.

“El món no us reconeixerà”

Redacció

El secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenberg, va advertir ahir als talibans que la comunitat internacional no els reconeixerà “si prenen l’Afganistan per la força”, i va reiterar el seu suport al govern del país, on l’Aliança Atlàntica –segons va assegurar– mantindrà una presència diplomàtica que s’ajustarà quan calgui. “Continuem compromesos amb una solució política al conflicte”, hi va afegir Stoltenberg en un comunicat. Els ambaixadors dels països membres de l’OTAN van celebrar ahir una reunió no anunciada per efectuar consultes sobre la situació a l’Afganistan, crítica amb l’enduriment de l’ofensiva dels insurgents islamistes després de l’inici de la retirada de les tropes estrangeres, l’1 de maig passat. L’OTAN ha lliurat equipament i subministraments per valor de 72 milions de dòlars a les Forces de Defensa i Seguretat Nacional Afganeses durant el 2021. L’ última entrega va arribar al país dilluns passat, segons l’Aliança.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.