Societat

La pressió redueix els ‘botellons’ a la Costa Brava i les policies locals demanen ampliar el toc de queda a tot el litoral

A Palafrugell els agents frenen una concentració, Mont-ras instal·la tanques de formigó i Calonge posa quatre denúncies

La pressió poli­cial i les mesu­res con­tra els bote­llons a la Costa Brava han acon­se­guit rebai­xar les con­cen­tra­ci­ons de joves durant la mati­nada. No les han evi­ta­des, però sí que les que hi ha hagut han estat menys nom­bro­ses que altres nits.

A Mont-ras, on l’Ajun­ta­ment ha posat tan­ques de for­migó als apar­ca­ments, se n’ha fet un a tocar de les Gavar­res. Al poble veí, Pala­fru­gell, la poli­cia ha avor­tat un bote­llon al paratge Boet. I a Calonge s’han dis­per­sat grups d’un cen­te­nar de joves al pas­seig i s’han posat qua­tre denúncies.

Les poli­cies locals giro­ni­nes recla­men que el toc de queda s’esten­gui arreu del lito­ral, perquè l’efecte crida als muni­ci­pis que no tenen con­fi­na­ment noc­turn crea pro­ble­mes d’ordre públic i “ten­si­ona” les plan­ti­lles.

Més reforç poli­cial a les nits, bans muni­ci­pals, tan­ca­ment de plat­ges... Les mesu­res que han emprès els ajun­ta­ments de la Costa Brava sense con­fi­na­ment per llui­tar con­tra els bote­llots han acon­se­guit reduir-los.

Si més no, aquesta pri­mera nit d’un cap de set­mana que fa témer, sobre­tot, l’efecte crida. Sí que hi ha hagut con­cen­tra­ci­ons de joves fumant i bevent al car­rer o en fin­ques rústi­ques, però no han estat tan mas­si­ves com les de les últi­mes nits.

Al Baix Empordà, a Calonge, la poli­cia ha hagut de dis­per­sar grups d’un cen­te­nar de per­so­nes que, a par­tir de les dues de la mati­nada, s’havien con­cen­trat a la zona de platja i del pas­seig de Sant Antoni.

Aquí els agents han fet vuit iden­ti­fi­ca­ci­ons i s’han inter­po­sat qua­tre denúncies (per molèsties, deso­bediències o nega­ti­ves a iden­ti­fi­car-se). Només per fer-se’n una idea del soroll que han gene­rat, l’Ajun­ta­ment explica que aquesta mati­nada la Poli­cia Local ha rebut unes 120 tru­ca­des per quei­xes dels veïns.

A Pala­fru­gell, on al tan­ca­ment de plat­ges el con­sis­tori hi ha sumat també el de parcs, fin­ques rústi­ques i zones pro­pe­res a bos­cos, la poli­cia ha avor­tat un bote­llot al paratge Boet. Aquí va ser on la mati­nada de dilluns van arri­bar a con­cen­trar-s’hi fins a 500 joves.

Cap a les tres de la mati­nada, les patru­lles han loca­lit­zat vuit vehi­cles al paratge. S’han denun­ciat tots els joves que hi havia i, a més, un d’ells també ha donat posi­tiu per alco­holèmia.

“Estem fent vigilància a dife­rents zones específiques per evi­tar macro­bo­te­llots; és més fàcil actuar quan hi ha una desena de vehi­cles que no pas quan ja s’han aple­gat cen­te­nars de per­so­nes”, diu el ser­gent de la poli­cia local David Fernández.

A Mont-ras i Regencós

La pressió poli­cial a Pala­fru­gell, això sí, ha fet que els bote­llots es des­pla­ces­sin a muni­ci­pis del vol­tant. N’hi ha hagut al poble veí de Mont-ras (a la zona de la urba­nit­zació Can Bur­jats) i també a Regencós i al paratge de Torre Simona.

A Mont-ras, l’Ajun­ta­ment s’ha vist forçat a ins­tal·lar tan­ques de for­migó als dos apar­ca­ments del poble on aquests dar­rers dies es feien bote­llots. N’hi ha al que es troba situat dar­rere l’Ajun­ta­ment i també al del cemen­tiri.

“Els qui es con­cen­tra­ven es dedi­ca­ven a vol­tar per dife­rents zones del poble; ens hem vist obli­gats a posar aques­tes tan­ques, però és trist que haguem de pren­dre aquesta mesura en ple mes d’agost”, diu l’alcal­dessa, Vanessa Peiró.

A la zona que hi ha a prop de la urba­nit­zació Can Bur­jats, aquest mig­dia encara eren evi­dents les res­tes del bote­llon d’aquesta mati­nada.

Aquí, els veïns han ins­tal·lat car­tells aler­tant que s’avisa la poli­cia. I hi ha pro­pi­e­ta­ris de fin­ques rústi­ques que, fins i tot, han cavat recs al vol­tant dels camps per impe­dir que els joves hi entrin amb els cot­xes.

“Fa basarda la quan­ti­tat de gots, ampo­lles, vidres tren­cats i buri­lles que t’hi tro­bes”, diu l’alcal­dessa. Vanessa Peiró també explica que aquests llocs estan a tocar de les Gavar­res, i cri­tica que els qui fan bote­llots no tin­guin “cap mena de res­pecte per res” quan s’està “en risc d’incendi màxim”.

Peiró diu que pobles petits com el seu que no tenen con­fi­na­ment es tro­ben “des­em­pa­rats”, però també admet que aquells que sí tenen poli­cia local, i on no s’aplica el con­fi­na­ment, els agents van “des­bor­dats”.

A l’Escala (Alt Empordà), on l’Ajun­ta­ment ha pro­hi­bit l’accés a les plat­ges, la pressió poli­cial entre agents locals i Mos­sos d’Esqua­dra ha evi­tat que hi hagués bote­llots a la zona de Riells (que era la que més pre­o­cu­pava).

Quan han tan­cat els bars, els joves s’han con­cen­trat a la plaça de l’Uni­vers, però la presència poli­cial –hi havia fur­go­nes dels ARRO- ha evi­tat que la situ­ació anés a més. Sí que els agents han hagut de dis­per­sar, però, alguns grups que feien la festa car­rers més inte­ri­ors del muni­cipi.

Ampliar el toc de queda

“Tenir muni­ci­pis con­fi­nats de mati­nada i altres que no fa que hi hagi desi­gual­tats, perquè els pri­mers reben moltíssima gent que ve de llocs on sí hi ha toc de queda”, explica el pre­si­dent de l’Asso­ci­ació de Caps de Poli­cies Locals de les comar­ques giro­ni­nes, l’ins­pec­tor David Puer­tas. Ell també és qui comanda la Poli­cia Local de Pala­fru­gell (Baix Empordà), un muni­cipi on el toc de queda va decaure a prin­ci­pis d’agost.

Pre­ci­sa­ment per això, Puer­tas també sap de què parla perquè als bote­llons que s’han fet a Pala­fru­gell (algun, amb 500 per­so­nes) la poli­cia ha iden­ti­fi­cat joves que venien de Platja d’Aro o Girona, però també de molt més enllà, com ara de Vic o Man­resa.

“Comen­cen la festa en un lloc i no els fa res fer quilòmetres per aca­bar-la en un altre; i tot això, amb el risc que com­porta”, diu l’ins­pec­tor. No tan sols perquè els joves després aga­fen el cotxe per tor­nar-se’n a casa, sinó també perquè als bote­llons les mesu­res de segu­re­tat con­tra la covid-19 “bri­llen per la seva absència”, subrat­lla David Puer­tas.

El cap de l’asso­ci­ació de poli­cies locals creu que cal­dria mirar més enllà dels ter­mes muni­ci­pals a l’hora d’apli­car el toc de queda. Perquè sinó “els joves aga­fen els cot­xes” i sal­ten al poble del cos­tat, o a aquell altre que no té con­fi­na­ment noc­turn, per fer-hi bote­llons.

Per això, Puer­tas diu que s’hau­ria de tenir en compte “l’afec­tació” que la mesura suposa en una deter­mi­nada àrea i apli­car-hi un cri­teri homo­geni per evi­tar efec­tes crida. I en el cas de la Costa Brava, les poli­cies locals recla­men que el toc de queda s’esten­gui arreu fins que hagi pas­sat el gruix de l’estiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.