Salut

El govern estudia si pot recuperar el toc de queda als municipis més grans i amb més incidència de la Covid-19

Vilagrà justifica la voluntat de mantenir la restricció del dret a la mobilitat pel risc de contagi i la pressió hospitalària

El govern lamenta que el TSJC rebutgi prorrogar el confinament nocturn a la majoria de municipis on volia mantenir-lo

El govern de la Gene­ra­li­tat ana­litza  si és pos­si­ble “man­te­nir almenys per als muni­ci­pis més grans i amb una incidència més alta el toc de queda” noc­turn,  després que el Tri­bu­nal Supe­rior de Justícia de Cata­lu­nya (TSJC) hagi rebut­jat la seva pre­tensió de rebai­xar el llin­dar de la incidència del virus per man­te­nir les res­tric­ci­ons al dret a la mobi­li­tat als muni­ci­pis més grans i amb més incidència de la Covid-19.

En una atenció als mit­jans de comu­ni­cació a Prada de Con­flent, on ha assis­tit a la Uni­ver­si­tat Cata­lana d’Estiu (UCE), la con­se­llera de la Pre­sidència, Laura Vilagrà, ha defen­sat que el toc de queda és una mesura que els experts asse­gu­ren que “ha fun­ci­o­nat” i ha jus­ti­fi­cat que inten­tes­sin man­te­nir-lo a gai­rebé de 150 muni­ci­pis perquè Cata­lu­nya es troba encara en “risc alt” de con­tagi del coro­na­vi­rus i la pressió hos­pi­talària con­ti­nua sent molt ele­vada.

La con­se­llera ha opi­nat que els jut­ges “no hau­rien de fer d’epi­demiòlegs” sinó ava­luar allò que els experts plan­te­gen. I segons ella, el toc de queda ha estat “una bona mesura” per fer bai­xar la incidència del virus en les dar­re­res set­ma­nes, tot i que aquest indi­ca­dor ja havia començat a caure abans de l’entrada en vigor de la mesura, el pas­sat 17 de juliol.

Vilagrà ha apun­tat que l’exe­cu­tiu estu­dia ara qui­nes alter­na­ti­ves té després de la decisió del TSJC. Més enllà de les pos­si­bles acci­ons que pugui empren­dre, pre­veu reu­nir-se amb els repre­sen­tants muni­ci­pals per ava­luar la reso­lució i veure com pot rea­jus­tar les mesu­res. La con­se­llera ha avançat que pre­ve­uen pren­dre una decisió al res­pecte diven­dres al matí.

En aquest sen­tit, Vilagrà ha asse­nya­lat que reforçaran els dis­po­si­tius poli­ci­als per evi­tar bote­llots als car­rers.

El TSJC ha tom­bat aquest dijous la petició de man­te­nir el toc de queda entre la una i les sis de la mati­nada a la majo­ria dels muni­ci­pis on el govern volia con­ti­nuar apli­cant la mesura. El Pro­ci­cat havia plan­te­jat rebai­xar el llin­dar d’incidència per apli­car el toc de queda de 250 casos per cada 100.000 habi­tants en els dar­rers 7 dies a 125.  Aquest canvi endu­ria les con­di­ci­ons per sor­tir del toc de queda i com­por­tava que es con­tinués apli­cant a 148 muni­ci­pis.

El tri­bu­nal, però, ha rebut­jat aquest nou canvi de cri­teri –el govern ja va rebai­xar a prin­ci­pis d’agost el llin­dar d’incidència per dema­nar el toc de queda dels 400 casos ini­ci­als a 250– i, per tant, la res­tricció de la mobi­li­tat noc­turna no essen­cial només es podrà apli­car als 19 muni­ci­pis que tenen les incidències més altes. Els ter­mes afec­tats són Alcarràs, Amposta, Arenys de Munt, Badia del Vallès, Bala­guer, Banyo­les, Cala­fell, Celrà, Cer­velló, Gelida, Man­lleu, Mar­to­rell, Mont­blanc, Móra d’Ebre, Pala­folls, Salt, Sant Feliu de Guíxols, Sarrià de Ter i Tor­ro­e­lla de Montgrí.

A la resta del país aquest diven­dres a la mati­nada decaurà la mesura estava vigent des de la mati­nada del 17 de juliol i que s’ha man­tin­gut un mes amb diver­ses pròrro­gues.

La Justícia sí que ha ava­lat la petició del govern de man­te­nir la limi­tació de 10 per­so­nes en reu­ni­ons fami­li­ars i soci­als, així el topall 70% de l’afo­ra­ment en actes reli­gi­o­sos a Cata­lu­nya.


Mesu­res “urgents i necessàries per a la salut pública”
En un comu­ni­cat, el govern lamenta que el tri­bu­nal “no hagi esti­mat el gruix de les argu­men­ta­ci­ons tècni­ques expo­sa­des” en l’informe que acom­pa­nyava la sol·lici­tud d’auto­rit­zació de les mesu­res que el govern con­si­dera “urgents i necessàries per a la salut pública”, i que impli­quen limi­tació i res­tricció de drets fona­men­tals.

L’exe­cu­tiu admet que el toc de queda  “ha de ser una mesura excep­ci­o­nal” però insis­teix que “l’actual situ­ació gene­ral de la pandèmia, l’aug­ment de la mobi­li­tat asso­ci­ada a l’estiu i la vari­ant Delta jus­ti­fi­ca­ven l’adopció, tem­po­ral i aco­tada” de la mesura.

Esgri­meix que l’informe de l’Agència de Salut Pública expo­sava que encara no hi ha hagut “encara prou temps” per obser­var “un impacte sos­tin­gut i ele­vat en l’evo­lució decrei­xent” dels indi­ca­dors de la pandèmia, sobre­tot dels ingres­sos a planta, on hi ha 1.517 paci­ents amb Covid-19, i a les UCI, on ocu­pen 499 llits. Segons el govern, mal­grat la millora obser­vada els indi­ca­dors d’ocu­pació de llits con­ven­ci­o­nals i llits crítics encara “són prou ele­vats i con­di­ci­o­nen una situ­ació de risc molt alt a Cata­lu­nya”.

Davant aquest nou esce­nari, i “més enllà de con­si­de­ra­ci­ons de caràcter jurídic, polític i de les pos­si­bles acci­ons a empren­dre”, el govern asse­gura que està en “per­ma­nent con­tacte” amb el món local per com­par­tir les impli­ca­ci­ons de la reso­lució judi­cial i per “rea­jus­tar totes les mesu­res necessàries per garan­tir el màxim el com­pli­ment de les mesu­res sanitàries”. També es com­pro­met a man­te­nir els dis­po­si­tius con­junts mal­grat la “limi­tació d’ins­tru­ments de con­tenció del brot epidèmic”.

Final­ment, el govern fa una “crida a la res­pon­sa­bi­li­tat i el sen­tit comú” i apel·la al “res­pecte cívic” de totes les mesu­res indi­vi­du­als i col·lec­ti­ves de con­trol sani­tari per tal de mini­mit­zar el risc de con­tagi i pro­pa­gació de la pandèmia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.