Política

L’SNP i els verds escocesos tanquen un acord de governabilitat que preveu un nou referèndum aquesta legislatura

Sturgeon afirma que l’aliança fa “impossible” al govern britànic oposar-se a la consulta sobre la independència

Sturgeon diu que l’aliança fa “impossible” al govern britànic oposar-se a una votació sobre la independència

El Partit Nacional Escocès (SNP) i el Parit Verd han anunciat aquest divendres un acord de governabilitat que preveu treballar per la celebració d’un referèndum d’independència durant aquest mandat, preferiblement abans de finals del 2023, i mesures per abordar l’emergència climàtica.

L’SNP de la ministra principal d’Escòcia, Nicola Sturgeon, es va quedar a un escó de la majoria absoluta a les eleccions del maig passat –va aconseguir 64 diputats a Holyrood, el Parlament escocès- i ha negociat des d’aleshores amb els ecologistes, que tenen 8 diputats.

A canvi d’aquest suport, Sturgeon cedirà dues carteres als verds, que entraran per primera vegada a l’executiu d’Edimburg, tot i que ocuparan posicions júnior, equivalents al rang de secretari general a Catalunya. Si les bases ratifiquen l’acord el proper 28 d’agost, serà també el primer cop que la formació participa en un govern al Regne Unit.

L’esborrany del programa polític fet públic per les dues formacions manté el principal compromís de la campanya d’Sturgeon: convocar un nou referèndum d’independència una vegada se superi la pandèmia, però dins aquesta legislatura, que acaba el 2026.

La proposta té l’oposició explícita del primer ministre del Regne Unit, Boris Johnson, que considera que el referèndum de 2014, en el que un 55,3% dels votants es van oposar a la separació, , ha deixat tancada la qüestió per tota “una generació”.

En canvi, Sturgeon defensa que el Brexit ha modificat aquest escenari, ja que al referèndum del 2016 la majoria dels escocesos, el 62%, van rebutjar la ruptura amb la UE i només el 38% hi van votar a favor.

Segons la líder de l’SNP, el pacte de governabilitat “fa més difícil, de fet impossible, que d’acord amb la democràcia un govern britànic es resisteixi al dret dels escocesos a decidir el seu futur”.

L’acord de cooperació entre l’SNP i els Verds preveu que els dos partits treballin plegats per oferir “un lideratge efectiu i responsable a Escòcia” durant aquesta legislatura, en defensa del país, de la seva gent i de les “generacions futures”.

Sturgeon ha remarcat, però, que no es tracta d’una “coalició” en el sentit tradicional, perquè les dues formacions mantindran les seves agendes i no estan d’acord en tot. De fet, hi ha temàtiques que queden excloses del pacte. “Però sortim de la zona de confort per centrar-nos en el que compartim”, ha afegit Sturgeon.

Entre els punts en comú hi ha la transició verda, el referèndum d’independència, el transport, l’habitatge o el compromís d’aprovar els pressupostos o les grans peces de legislació del programa de govern. En canvi, les dues formacions tenen posicions divergents en àmbits com la participació del país a l’OTAN.

El colíder del Partit Verd, Patrick Harvie, ha descrit el pacte com “un moment històric” perquè suposa que la formació entri per primera vegada en un govern a Escòcia i, també, al Regne Unit. Harvie ha apuntat que les dues formacions “gestionaran les desavinences constructivament” i se centraran en la idea del referèndum un cop s’hagi superat la pandèmia de coronavirus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.