Política

Compte enrere angoixant

Les evacuacions haurien d’acabar demà per facilitar la retirada de tropes dels EUA

Molts afganesos assumeixen que no podran marxar

Els talibans esperen formar un govern “inclusiu” abans del 31 d’agost

El principal obstacle a què s’enfronta la complicada operació d’evacuació de l’Afganistan, ara per ara, és el temps. La negativa del govern dels EUA de posposar la presència militar més enllà del 31 d’agost ha obligat tothom a afanyar-se en la retirada per complir la promesa, i fa evident que la tasca quedarà a mitges i milers d’afganesos es quedaran a terra.

La desesperació i el descontrol són clamorosos. Els EUA insisteixen que, després de la data establerta, els nord-americans ja no tindran la responsabilitat de gestionar el que passa a l’aeroport de Kabul –es parla que la part civil de l’aeròdrom podria estar sota control turc a partir del setembre–, i han advertit els aliats que han d’accelerar el procés d’evacuació, que hauria d’acabar abans de demà perquè les tropes nord-americanes tinguin temps de recollir equipament i armament i marxar dimarts de la setmana vinent. De fet, uns 300 soldats dels gairebé 6.000 que quedaven de l’últim desplegament ja han tornat a casa.

La pressió és màxima. Els britànics tenien previst acabar ahir mateix les seves tasques d’evacuació. Els alemanys, avui. Tothom accepta que encara que el pla continués al ritme actual uns quants dies més no seria suficient per treure tota la gent que es vol escapar. Molts afganesos comencen a resignar-se i a assumir que no podran fugir del règim talibà com els havien promès. Els EUA, a banda de voler complir la promesa feta als talibans, justifiquen les presses pel creixent temor a un atemptat d’Estat Islàmic. Es calcula que a l’aeroport s’hi deuen amuntegar més de 10.000 persones que intenten entrar en qualsevol avió. El president dels EUA, Joe Biden, vol evitar un daltabaix que elevi encara més el caos i faci que se li amunteguin encara més les crítiques que li arriben de totes bandes.

No resol l’angoixa el fet, segons van informar funcionaris alemanys, que els talibans hagin acordat que permetran l’evacuació d’afganesos amb permisos de països estrangers més enllà de la data límit del 31 d’agost. Bàsicament perquè el compliment i aplicació d’aquesta assegurança és un misteri.

Les informacions que arriben de l’Afganistan relaten desenes de casos de persones amb papers en regla bloquejats pels talibans, que ja comencen a complir l’amenaça de no deixar sortir cap ciutadà local. Un informe intern de l’ONU obtingut per Reuters, per exemple, explica la pallissa que va rebre un treballador de l’organisme amb la identificació corresponent quan intentava arribar a l’aeroport.

Experts en refugiats asseguren que més de 300.000 persones estan en risc de patir represàlies per la seva relació amb les forces internacionals. Un dels grups en més perill són les dones, que poden patir un retrocés monumental en els seus drets sota les lleis talibanes. Els nous líders afganesos, en l’intent de donar una nova imatge, van demanar a les dones que de moment no surtin de casa ni vagin a treballar, perquè no han tingut temps per “entrenar” els seus combatents sobre com tractar-les i temen que podrien assetjar-les o colpejar-les.

D’altra banda, el principal portaveu talibà, Zabihullah Mujahid, va dir a Efe que esperen tancar l’acord per a la creació d’un govern “inclusiu” abans de la sortida de les tropes internacionals, cosa que significaria el retorn consolidat al poder del règim talibà.

La cancellera Merkel va instar la comunitat internacional a mantenir el diàleg amb els talibans per “protegir al màxim possible el que s’ha aconseguit” en els darrers vint anys.

LES XIFRES

82.000
persones
han estat evacuades des de la caiguda de la capital afganesa en mans dels talibans.
1.500
nord-americans
falten evacuar de l’Afganistan, segons càlculs del Departament d’Estat dels EUA.

El Banc Mundial suspèn el pagament de fons

Redacció

El Banc Mundial va congelar ahir els fons als projectes que estava desenvolupant a l’Afganistan després del retorn al poder dels talibans. La institució financera internacional va mostrar la seva preocupació per l’impacte que tindrà aquesta situació en les perspectives de desenvolupament del país, i, especialment per a les dones. “Hem suspès els pagaments de fons en el marc de les nostres operacions a l’Afganistan i estem seguint de molt a prop i avaluant la situació”, va comentar un portaveu del Banc Mundial. “Estem profundament preocupats per la situació a l’Afganistan i el seu impacte en les perspectives de desenvolupament del país, especialment per a les dones”, va destacar també. La decisió del Banc Mundial es produeix pocs dies després que el Fons Monetari Internacional (FMI) hagués suspès els pagaments a l’Afganistan. L’administració de Biden també ha congelat els actius del banc central de l’Afganistan que es troben als Estats Units.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.