Política

Fugida cap al Pakistan

Creix l’èxode d’afganesos que creuen la frontera després de la massacre de Kabul

Els EUA admeten que els últims dies de presència a l’Afganistan són els més perillosos

Els morts per l’atac suïcida a l’aeroport són ja 170

Tot i el bany de sang provocat per l’atemptat suïcida de dijous a les portes de l’aeroport de Kabul –un atac que ha deixat almenys 170 morts i 200 ferits, segons un nou balanç–, una multitud d’afganesos es concentrava ahir pels voltants de la instal·lació intentant desesperadament fugir del país, controlat pels talibans. La urgència per marxar era visible també a la frontera amb el Pakistan, travessada ahir per un nombre “sense precedents” de persones, segons van informar autoritats locals.

El govern d’Islamabad ha advertit que no acceptarà refugiats, però en els darrers dies han entrat en territori pakistanès pel pas de Boldak-Chaman, al sud-est de l’Afganistan, centenars de milers d’afganesos.

Una altra font citada pel diari The Guardian explicava que el nombre d’entrades per Chaman s’ha més que triplicat els darrers dies. Així, de les 6.000 persones de mitjana que creuen normalment aquesta frontera, s’ha passat últimament a 20.000. Entre els que fugen hi ha paixtus –el principal grup ètnic de l’Afganistan–, tadjiks i minories com ara els xiïtes hazara.

L’Agència de l’ONU per als Refugiats (Acnur) ja prepara un pla en cas que es reforci l’èxode quan acabin definitivament les evacuacions aèries, la setmana vinent. El pitjor escenari que calculen és la sortida de fins a mig milió d’afganesos per via terrestre cap als països veïns. Diversos estats europeus van tancar ahir les operacions d’evacuació de nacionals i col·laboradors locals, però encara queden a l’Afganistan moltes persones que volen sortir, una situació que obligarà a activar la via diplomàtica. La data límit per a la sortida de persones és el pròxim 31 d’agost, quan els EUA treguin les seves forces armades de l’Afganistan.

El Regne Unit, Itàlia, Espanya, Noruega i Suècia són alguns dels països que van tancar ahir el seu pont aeri. França, per la seva banda, va reiterar ahir que podria allargar les operacions d’evacuació que havia de culminar ahir, després d’haver mantingut contactes amb els talibans a Doha (Qatar) per negociar com treure els centenars d’afganesos que encara els falta expatriar.

Mentrestant, continuava ahir el recompte de víctimes de la massacre de dijous a Kabul perpetrada per la branca local d’Estat Islàmic, un càlcul incert perquè no hi ha un balanç oficial. Segons fonts sanitàries i pròximes als talibans, els morts per l’explosió suïcida serien almenys 170, inclosos tretze soldats dels EUA, i 150 ferits. Entre els centenars de morts hi hauria també afganesos de nacionalitat nord-americana, segons revelava ahir The New York Times, i britànica.

Reunió de crisi

Quant a les explosions, el Pentàgon va precisar ahir que va ser una, fora del recinte de l’aeroport de Kabul, i no dues com havia informat dijous. La Casa Blanca va advertir ahir que els últims dies de presència militar a l’Afganistan dels EUA, abans del replegament del 31 d’agost, poden ser “els més perillosos fins a la data d’avui”.

La portaveu del govern nord-americà, Jen Psaki, va explicar que el president Biden es va reunir ahir a la Sala de Crisi amb el seu equip de seguretat nacional, en una trobada en què també van intervenir comandants i diplomàtics desplegats a l’Afganistan. Psaki va indicar que els assessors i comandants van avisar Biden que “és probable” que hi hagi un altre atemptat a Kabul i que s’estan prenent les màximes mesures de protecció de l’aeroport de la capital. Actualment, els EUA tenen més de 5.000 militars desplegats al país centreasiàtic per protegir l’aeròdrom i garantir la seguretat de les evacuacions pendents.

Arran d’aquesta situació, el president demòcrata va autoritzar els alts comandaments militars a fer tot el que calgui per protegir les seves tropes. També va rebre nova informació sobre diferents plans per atacar posicions d’Estat Islàmic com a represàlia pel mortífer atemptat de dijous.

Per la seva banda, el Consell de Seguretat de l’ONU va condemnar ahir “en els termes més enèrgics” l’atemptat de l’aeroport de Kabul. En un comunicat, va subratllar la importància de combatre el terrorisme a l’Afganistan per garantir que el seu territori no serà utilitzat per amenaçar o atacar un altre país.

LES FRASES

Hi ha encara amenaces creïbles [contra la missió dels EUA a l’Afganistan]
John Kirby
PORTAVEU DEL PENTÀGON
El pitjor escenari seria 500.000 persones [fugint de l’Afganistan]
Kelly Clements
ALTA COMISSIONADA ADJUNTA DE L’ONU PER ALS REFUGIATS

Turquia estudia si gestionar l’aeroport de Kabul

Redacció

El president turc, Recep Tayyip Erdogan, va admetre ahir que el seu país manté contactes oficials amb la milícia talibana que domina l’Afganistan des de mitjan mes, i va assegurar que aquests contactes continuaran. Erdogan va explicar que els talibans han proposat a Turquia gestionar l’aeroport de Kabul, després de la retirada internacional, el 31 d’agost, una petició sobre la qual –va assegurar– encara no s’ha pres cap decisió. “No tenim pressa per reprendre els vols [civils]”, va dir. Erdogan va informar que l’evacuació de forces militars turques a l’Afganistan continua via Islamabad. Organitzacions d’ajuda humanitària pressionen per assegurar el subministrament d’ajuda a l’Afganistan, que pateix la segona sequera en quatre anys i on 18 milions de persones, gairebé la meitat de la seva població, depenen de la recepció d’assistència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.