Gran angular

És a l’aire que respires

En els nous hàbits pandèmics, la cura sobre allò que respirem ha arribat a uns nivells de transcendència insospitats fa pocs anys. No és estrany, doncs, que algunes companyies s’afanyin a tenir un control absolut de les variacions qualitatives de l’aire que respiren els empleats a l’oficina.

Hom adopta metodologies com ara Reset, que permet obtenir informació precisa a temps real sobre la qualitat de l’aire interior i, a partir d’aquí, dur a terme les accions de prevenció o correcció que s’escaiguin. A casa nostra, l’enginyeria PGI Engineering ha implementat el projecte Reset en empreses com ara Théa Pharma, que ha estat la primera a casa nostra a sotmetre’s a aquesta eina.

“Pots sobreviure sense menjar o beure alguns dies, però només minuts sense respirar”, enuncia a manera de lema l’enginyer de PGI Guillem Richard, que reconeix que amb la covid-19 hi ha més consciència que cal estar sempre al damunt de l’aire que respirem: “No és que un sistema de monitorització pugui detectar el virus, però sí que els sensors que s’instal·len a les oficines rastregen paràmetres que en poden afectar directament l’aparició.”

Dels paràmetres que analitza Reset, quatre tenen a veure amb la capacitat de propagació de la covid-19 i la seva taxa de supervivència: la concentració de CO2, que informa de si funciona realment el sistema de ventilació; les micropartícules PM2.5, que poden contribuir a propagar el virus; si aquest s’hi adhereix, i la temperatura i la humitat, que si es troben en els nivells adequats rebaixen el temps de supervivència del virus a l’ambient. Amb tota aquesta informació, es poden aplicar les esmenes que calguin al sistema de ventilació, com ara ajustar a l’alça el cabal d’aire subministrat o canviar els filtres, entre d’altres.

Ha estat la ventilació una preocupació realment important fins ara? Per Guillem Richard, “la ventilació, ja sigui en centres de treball o en edificis públics, no ha estat una preocupació realment important fins ara, i l’exemple ens el donen les escoles, que l’únic sistema de ventilació que tenien, quan s’han hagut d’aplicar mesures preventives, era obrir les finestres, a l’hivern”.

Es plany que no s’inverteixi en ventilació, que “és necessària, en oficines, escoles, universitats, hotels, restaurants i botigues”.

Com ha pogut constatar sobre el terreny Richard, “les empreses estan fent servir certificacions com aquesta per transmetre tranquil·litat als empleats”.

Es considera que també pot representar un increment de valor en edificis destinat a l’habitatge, ja que la seguretat addicional que es pot garantir perfectament pot repercutir en el preu de venda o el lloguer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.