Opinió

Intel·ligència Artificial: evolució ‘versus’ regulació

A Catalunya hi ha un ecosistema d’IA important que abraça tota la cadena de valor tecnològic. En el vessant de l’oferta, hi trobem des de la recerca bàsica desenvolupada per les universitats i instituts d’investigació fins a centres tecnològics focalitzats en la transferència de la innovació

Avui dia, les tec­no­lo­gies basa­des en la intel·ligència arti­fi­cial (IA) estan pre­sents, amb més o menys inten­si­tat, en una bona part dels sec­tors de l’acti­vi­tat econòmica. Les tro­bem en camps tan diver­sos com la salut, la mobi­li­tat, les finan­ces i la cons­trucció, per esmen­tar-ne alguns. I tots els indi­ca­dors i estu­dis de pros­pec­ti­ves de mer­cat asse­nya­len un crei­xe­ment impor­tant del volum de negoci de les apli­ca­ci­ons tec­nològiques i, en par­ti­cu­lar, les que com­bi­nen la ciència de les dades (big data) i la intel·ligència arti­fi­cial.

La inno­vació i la trans­ferència de conei­xe­ment en aquest àmbit és, per tant, fona­men­tal per poder aju­dar de manera pro­pera i efi­ci­ent les nos­tres empre­ses, pro­po­sant solu­ci­ons de base tec­nològica que res­pon­guin a les seves neces­si­tats de negoci.

A Cata­lu­nya hi ha un eco­sis­tema d’IA impor­tant que abraça tota la cadena de valor tec­nològic. En el ves­sant de l’oferta, hi tro­bem des de la recerca bàsica desen­vo­lu­pada per les uni­ver­si­tats i ins­ti­tuts d’inves­ti­gació fins a cen­tres tec­nològics foca­lit­zats en la trans­ferència de la inno­vació i, sobre­tot, un con­junt d’empre­ses i start-ups desen­vo­lu­pa­do­res de tec­no­lo­gia.

En el ves­sant de la demanda, s’observa que les empre­ses cada cop són més recep­ti­ves a incor­po­rar solu­ci­ons tec­nològiques basa­des en dades i intel·ligència arti­fi­cial als seus pro­ces­sos pro­duc­tius i de negoci. Ho pale­sen exem­ples mul­ti­sec­to­ri­als con­crets, per exem­ple el fer­ro­vi­ari, l’agro­a­li­men­tari, el media i el new space, per esmen­tar-ne alguns de relle­vants. La millora de la pre­cisió en la detecció de falles i el desen­vo­lu­pa­ment d’un man­te­ni­ment pre­dic­tiu més efi­ci­ent, la inte­gració i fusió de dades d’un procés pro­duc­tiu per opti­mit­zar la ràtio de pro­ducció i la qua­li­tat del pro­ducte final, la gene­ració de reco­ma­na­dors usant algo­ris­mes d’última gene­ració i el desen­vo­lu­pa­ment de pla­ta­for­mes que apli­quen la intel·ligència arti­fi­cial a dades satel·litals són exem­ples con­crets de solu­ci­ons per a aquests sec­tors implan­ta­des recent­ment.

Jus­ta­ment, l’impuls de l’adopció de les inno­va­ci­ons tec­nològiques basa­des en dades i IA per part de les empre­ses i, en gene­ral, de la soci­e­tat cata­lana és un dels prin­ci­pals objec­tius del Cen­tre d’Inno­vació en Tec­no­lo­gies de Dades i Intel·ligència Arti­fi­cial, CIDAI, una ini­ci­a­tiva publi­co­pri­vada com­posta per empre­ses, admi­nis­tra­ci­ons i cen­tres tec­nològics i de recerca, que faci­lita un efecte ampli­fi­ca­dor per arri­bar a més empre­ses i a més àmbits.

En aquest esce­nari de crei­xe­ment, un dels aspec­tes clau és com es regu­larà una IA cada vegada més com­plexa. Més enllà de la visió més o menys distòpica que es pugui tenir de la IA, la rea­li­tat mos­tra com les tec­no­lo­gies basa­des en la IA avan­cen de manera con­sis­tent. En el dar­rer any, s’han vist pro­gres­sos con­si­de­ra­bles en dife­rents àmbits, per exem­ple en la con­ducció autònoma i la com­prensió i la gene­ració de llen­guatge natu­ral. Fins i tot, es comença a tre­ba­llar en la intro­ducció de la IA en l’uni­vers nai­xent de la com­pu­tació quàntica.

La crei­xent adopció d’una IA cada vegada més madura i amb més poten­ci­a­li­tats anirà acom­pa­nyada, si més no en el con­text euro­peu, d’una regu­lació que cal tenir en compte i que les nos­tres empre­ses i admi­nis­tra­ci­ons han de conèixer. Europa està pre­pa­rant la legis­lació en intel·ligència arti­fi­cial (cone­guda en anglès com l’arti­fi­cial inte­lli­gence act, AIA) que supo­sarà un ele­ment més en el marc nor­ma­tiu euro­peu amb impacte sobre els desen­vo­lu­pa­ments d’IA, ja que se sumarà als ja exis­tents Regla­ment Gene­ral de Pro­tecció de Dades (GDPR), Pro­duct Lia­bi­lity Direc­tive (PLD) i Gene­ral Pro­duct Safety Direc­tive (GPSD), de caràcter gene­ral.

Entre altres aspec­tes, aquesta nova i com­plexa nor­ma­tiva limi­tarà i, fins i tot, pro­hi­birà deter­mi­na­des pràcti­ques que puguin repre­sen­tar un risc evi­dent per a la salut humana, tant física com men­tal, i clas­si­fi­carà els sis­te­mes d’IA segons el nivell de risc. És impor­tant subrat­llar que aquesta llei posarà també con­di­ci­ons exi­gents en relació amb la rellevància, la fia­bi­li­tat i el rigor de les dades empra­des per a l’entre­na­ment i la vali­dació dels models d’IA.

Això s’ali­nea amb el com­promís d’una intel·ligència arti­fi­cial ètica, una de les qüesti­ons que s’abor­da­ran a l’AI & Big Data Con­gress, que tindrà lloc a Bar­ce­lona els dies 14 i 15 de setem­bre, però el mis­satge de fons per a les empre­ses i, en gene­ral, per a tots els actors que tre­ba­llen en IA, és la neces­si­tat d’obrir el focus i començar a inte­ri­o­rit­zar aquests reque­ri­ments que, més aviat que tard, caldrà tenir en compte en les res­pec­ti­ves solu­ci­ons i pro­duc­tes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.