Opinió

SMI: recuperació per a les rendes més baixes

La comissió assessora per a l’anàlisi de l’SMI va establir augments del 2% el 2021 i del 4,1% el 2022

L’incre­ment del salari mínim tra­di­ci­o­nal­ment des­plega un debat ideològic que defuig sovint la con­tras­tació. Un refe­rent interes­sant sobre els efec­tes de l’aug­ment de l’SMI és Ale­ma­nya, on es va intro­duir el 2015 i on actu­al­ment es plan­teja un nou incre­ment fins a arri­bar als 12 euros/hora. Les con­clu­si­ons d’un informe recent de la Fun­dació Hans-Böckler, ens tras­lla­den que aquest aug­ment no tan sols no llas­trarà la cre­ació d’ocu­pació, sinó que com­por­tarà un incre­ment de la pro­duc­ti­vi­tat de l’1%, un crei­xe­ment econòmic afe­git de l’1,5% i una millora dels ingres­sos fis­cals de més de mig punt del seu PIB. La millora que està en debat, i que bene­fi­ciarà de 8 a 10 mili­ons de tre­ba­lla­dors ale­manys, per tant, no tan sols millo­rarà la situ­ació de les ren­des més bai­xes, sinó que, mit­jançant l’incre­ment del poder adqui­si­tiu i de les cotit­za­ci­ons i impos­tos, farà una apor­tació sig­ni­fi­ca­tiva a l’eco­no­mia i a la sos­te­ni­bi­li­tat de l’estat del benes­tar.

En el nos­tre cas, l’incre­ment de l’SMI, del 22,3% el 2019, no va supo­sar una bai­xada de l’ocu­pació abans de l’impacte de la covid, tot i que els seus efec­tes sobre la pro­duc­ti­vi­tat i l’eco­no­mia no són fàcils de situar en el con­text de la pandèmia. El que sí que està prou con­tras­tat és que aquesta nova crisi ha afec­tat espe­ci­al­ment les ren­des més bai­xes i que la dada avançada de l’IPC del setem­bre és del 3,3%. La inflació en pro­duc­tes i ser­veis bàsics (habi­tatge, llum...) és fins i tot supe­rior i ha afec­tat sig­ni­fi­ca­ti­va­ment les per­so­nes tre­ba­lla­do­res amb sala­ris més bai­xos. Incre­men­tar l’SMI és, per tant, en pri­mer lloc, una neces­si­tat per garan­tir la solvència de mol­tes llars tre­ba­lla­do­res, però com­porta, a més, un impuls impor­tant a l’hora de trans­for­mar el tei­xit pro­duc­tiu i adap­tar-lo en el marc del repte tec­nològic i climàtic que afron­tem.

Com mos­tra el cas ale­many, l’efecte d’un incre­ment de l’SMI sobre l’ocu­pació és la reducció d’oferta labo­ral d’empre­ses en sec­tors amb bai­xos sala­ris i baixa pro­duc­ti­vi­tat i el seu tras­llat a sec­tors més pro­duc­tius. És, per tant, un esce­nari posi­tiu en un moment de for­tes inver­si­ons en el tei­xit pro­duc­tiu i on hi ha un con­sens ampli que la millora de com­petències de les per­so­nes tre­ba­lla­do­res esdevé clau. En aquest marc cobren actu­a­li­tat les reco­ma­na­ci­ons de la comissió asses­sora per a l’anàlisi de l’SMI que va esta­blir aug­ments del 2% el 2021, del 4,1% el 2022 i del 4% el 2023. La senda d’ajust del salari mínim fins a com­plir el com­promís con­tret amb la sig­na­tura de la Carta Social Euro­pea i esta­blir l’SMI en el 60% del salari mitjà, per­met fer front a la pèrdua de cohesió social patida amb la pandèmia i acom­pa­nya els can­vis que recla­men l’eco­no­mia i el tei­xit pro­duc­tiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.