Ciència

Vall d’Hebron tracta en cinc anys 200 pacients adults amb suport ECMO, la meitat dels quals amb covid

És una tècnica que oxigena la sang fora del cos quan els pulmons o el cor no funcionen

L’Hos­pi­tal Uni­ver­si­tari Vall d’Hebron ha trac­tat 200 paci­ents adults en estat crític amb oxi­ge­nació per mem­brana extra­corpòria (ECMO), una tècnica que oxi­gena la sang fora del cos quan els pul­mons o el cor no fun­ci­o­nen, durant els 5 dar­rers anys.

El gener del 2016 es va trac­tar el pri­mer paci­ent, de 63 anys i amb un tras­plan­ta­ment de pulmó, dins el pro­grama ECMO d’Adults. Dels paci­ents que s’han trac­tat des d’ales­ho­res, 90 tenien la Covid-19. Vall d’Hebron és un dels vuit hos­pi­tals d’Europa que ha donat més suports amb aquesta tècnica, que va començar a uti­lit­zar-se a Pedi­a­tria, i un dels cen­tres del món que ha fet més tras­llats ECMO en la pandèmia. La taxa de super­vivència dels paci­ents que reben aquest suport a l’hos­pi­tal és del 70%, supe­rior a la mit­jana mun­dial.

L’ECMO no és una tècnica que puguin rebre tots els paci­ents crítics. No cura i l’objec­tiu d’apli­car-la és alli­be­rar els pul­mons i/o el cor men­tre es tracta la pato­lo­gia i es resol. És el cas de la Covid-19, quan els òrgans estan tan infla­mats per l’agressió del virus que la ven­ti­lació mecànica resulta insu­fi­ci­ent per aju­dar a recu­pe­rar les fun­ci­ons dels pul­mons o del cor.

Aquesta tècnica s’uti­litza en casos crítics d’insu­ficiència res­pi­ratòria de paci­ents que no res­po­nen als trac­ta­ments con­ven­ci­o­nals o quan el cor no té força sufi­ci­ent per bom­bar la sang i no reac­ci­ona a les mani­o­bres de rea­ni­mació habi­tu­als. No és un trac­ta­ment específic, però per­met gua­nyar temps perquè el paci­ent es recu­peri de la pato­lo­gia men­tre la màquina assu­meix les fun­ci­ons dels òrgans vitals. Abans de la pandèmia, la sigla ECMO era des­co­ne­guda fora de l’ambi­ent hos­pi­ta­lari, però l’ús d’aquesta tècnica per trac­tar els paci­ents més greus amb Covid-19 l’han fet més cone­guda.

Els hos­pi­tals xine­sos van ser els pri­mers a uti­lit­zar-la per trac­tar paci­ents amb la Covid-19, si bé els pri­mers resul­tats, obtin­guts entre el març i l’abril del 2020, no van ser bons. “Poste­ri­or­ment, en casos assis­tits en cen­tres espe­ci­a­lit­zats com Vall d’Hebron, els resul­tats van millo­rar i aquesta tècnica va supo­sar una espe­rança per a algu­nes per­so­nes ingres­sa­des”, explica el doc­tor Jordi Riera, direc­tor del Pro­grama ECMO d’Adults de Vall d’Hebron, que és cen­tre de referència d’aquesta tècnica a l’estat. Ins­ti­tu­ci­ons com l’Orga­nit­zació Mun­dial de la Salut (OMS) o l’Orga­nit­zació per al Suport Vital Extra­cor­pori (ELSO) van reco­ma­nar uti­lit­zar la tècnica per a deter­mi­nants paci­ents amb insu­ficiència res­pi­ratòria aguda cau­sada per la Covid-19.

El doc­tor Riera rela­ci­ona els resul­tats d’ECMO a Vall d’Hebron amb l’entre­na­ment dels pro­fes­si­o­nals amb simu­la­dors, als pro­to­cols per garan­tir la segu­re­tat en l’assistència i a una meto­do­lo­gia que pri­o­ritza la recu­pe­ració fun­ci­o­nal dels paci­ents amb l’ajuda del pro­grama de fisi­o­teràpia UCI Viva. “Quan superen la fase aguda, en què els paci­ents estan en coma, els des­per­tem perquè puguin rea­lit­zar exer­ci­cis de fisi­o­teràpia i comu­ni­car-se amb la família. En aquesta fase, els paci­ents estan des­perts, men­gen, fan exer­cici i interac­ci­o­nen amb nosal­tres, men­tre espe­rem que els pul­mons tor­nin a fun­ci­o­nar, fins i tot amb un cami­na­dor espe­cial poden posar-se drets i pas­se­jar per l’UCI”, explica el doc­tor Jordi Riera, que és mem­bre del Comitè de Direcció d’Euro­ELSO.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.