Carme Torras
Premi Nacional de Recerca 'ex-aequo' 2020 per la FCRI
“El robot assistencial s’utilitzarà aviat en grans quantitats”
Els robots estan tenint una molt bona acceptació per part de la gent gran a qui ajuden
Catalunya està més ben posicionada que Àsia o els EUA en robòtica relacionada amb IA
Desenvolupar robots centrats en les persones és l’objectiu de les investigacions que realitza l’equip que dirigeix Carme Torras, matemàtica i escriptora, professora d’investigació del CSIC i cap del grup de recerca en Percepció i Manipulació de l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial (CSIC-UPC). La seva carrera científica, dedicada a la intersecció entre robòtica i intel·ligència artificial, i a la visió per computador i les xarxes neuronals, l’ha portat a ser guardonada amb el Premi Nacional de Recerca ex-aequo 2020, per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), un guardó que rebrà oficialment l’octubre vinent.
L’equip que dirigeix centra les investigacions en els robots col·laboratius. Què fan exactament?
Ens centrem en els robots assistencials dirigits a ajudar els terapeutes i cuidadors de persones grans. Un d’ells és un braç articulat acomodatici, que es deixa guiar suaument perquè a partir de les demostracions que li fem les persones, ell pugui anar aprenent. Ajuda a menjar o a vestir-se, per exemple. Un altre robot té un aspecte més humanoide, amb un cap que li permet percebre i tenir expressivitat per facilitar la interacció amb l’usuari.
Són ginys de suport. No conceben els robots com a unitats autònomes que puguin prendre decisions per si mateixes?
El robot no té experiència de vida i, per tant, no pot educar en valors ni proporcionar confort afectiu, per exemple. Però com a suport als professionals, s’han mostrat molt vàlids.
La pandèmia els va fer frenar o accelerar les investigacions?
D’una banda, ens va endarrerir el projecte Clothilde, que té l’objectiu d’establir les bases de la manipulació versàtil de roba per part dels robots. De l’altra, vam col·laborar amb la Fundació ACE, dedicada als pacients amb Alzheimer, amb Sòcrates, un robot que ajudaels terapeutes en les tasques d’acompanyament als pacients durant els tallers de memòria.
I va tenir bona acceptació entre els pacients?
Ens pensàvem que provocaria estranyesa o rebuig, però va ser tot al contrari. Els pacients interactuaven afablement amb el robot, que els guiava en els jocs.
Tenir l’ajut d’aquests ginys intel·ligents en residències de gent gran, centres sanitaris i de convalescència, seria de gran ajuda. El preu és assumible per a la sanitat pública?
El cost de fabricar aquests robots és alt i per això estem treballant en la manera de fer-los més econòmics. Ara per ara, el cost es pot situar entre els 7.000 i els 50.000 euros. Però és clar que es reduirà i, a la llarga, s’utilitzaran en grans quantitats.
Catalunya és competitiva pel que fa a la robòtica?
En la robòtica relacionada amb la intel·ligència artificial, Catalunya està millor que Àsia o els Estats Units, on està més enfocada a la mecànica i a la rapidesa de comercialització. Europa, en aquest aspecte, és capdavantera. Però tenim un gran problema: la retenció de talent. Hem de recuperar el perdut i atreure’n de nou.
És una gran defensora de la introducció de l’ètica en la tecnologia. És essencial?
Absolutament. Tant a Nord-Amèrica com a Europa es fa molt d’èmfasi en el desenvolupament ètic de la tecnologia, en formar els qui la desenvoluparan. En aquest sentit, vaig desenvolupar uns materials per als estudis d’informàtica i enginyeria, basats en la meva novel·la The Vestigial Heart, que em va publicar MIT Pressel 2018. Ara hem adaptat aquests materials per a l’etapa de secundària. Són a la xarxa i es poden descarregar sense cost.
Què va ser primer, la científica o l’escriptora?
Sempre m’ha agradat escriure i no estic d’acord a fer diferències entre lletres i ciències. A la universitat, em vaig matricular en matemàtiques i filosofia.
En quina obra s’ha implicat més personalment?
A la novel·la La mutació sentimental potser em vaig preguntar-me més seriosament cap a on anem amb la robòtica, com volem que sigui la societat i com m’agradaria que fos en el futur.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.