Gran angular

La recuperació pressiona els preus

A mesura que la incidència de la vacunació ha permès controlar la virulència de la covid, ha tornat l’optimisme en l’economia. El creixement del PIB anirà de menys a més sempre que la inflació, que s’ha disparat, no ho acabi espatllant

Plou sobre mullat a les llars que més han patit la crisi derivada del virus
Hi ha una bossa d’estalvi que està alimentant el consum privat

Tot i que la covid-19 encara és ben pre­sent entre nosal­tres, i con­ti­nua havent-hi con­ta­gis i morts, l’èxit de la cam­pa­nya de vacu­nació ha permès que una certa nor­ma­li­tat s’ins­tal·li a les nos­tres vides i que l’eco­no­mia vagi de mica en mica recu­pe­rant el pols.

Ara bé, la represa de l’acti­vi­tat a escala mun­dial està oca­si­o­nant colls d’ampo­lla perquè escas­se­gen matèries pri­me­res i com­po­nents, i la com­petència glo­bal per aquests recur­sos els està enca­rint. La fac­tura de la llum, la de la ben­zi­nera o la del super­mer­cat estan reco­llint aquest desa­jus­ta­ment, que hau­ria de tenir un impacte limi­tat en el temps per les cau­ses con­jun­tu­rals que el moti­ven. Però ningú ho sap del cert, i això dibuixa inter­ro­gants en els augu­ris de millora gene­ra­lit­zada que fan els grups de recerca econòmica. La inflació pre­o­cupa perquè si es tras­llada als sala­ris i es fa estruc­tu­ral supo­sa­ria pèrdua de com­pe­ti­ti­vi­tat que aca­ba­ria afec­tant al crei­xe­ment.

Fa poc que ha aca­bat l’agost i l’última dada de l’IPC dis­po­ni­ble per a Cata­lu­nya és la del juliol, que marca un incre­ment intera­nual del 2,8%, una dècima menys que la de l’Estat. En el cas d’Espa­nya, l’INE ha publi­cat un avançament de l’agost que con­firma la inèrcia alcista, amb un 3,3%. Amb l’excepció del febrer, acu­mu­lem sis mesos d’incre­ments aquest any i cal retro­ce­dir a l’abril del 2017 per tro­bar una taxa simi­lar.

Val a dir que part d’aquesta inflació cal atri­buir-la a la recu­pe­ració dels preus, després de la dava­llada dels pri­mers mesos de la pandèmia; és l’ano­me­nat efecte esglaó, que dibuixa un salt en la com­pa­ració intera­nual. Però una altra història és l’enca­ri­ment del petroli i els seus deri­vats. Omplir el dipòsit de l’automòbil ha estat aquest estiu un 22% més car que fa un any i la fac­tura de la llum s’ha mul­ti­pli­cat per tres des que ha començat el 2021 i ha tren­cat rècords històrics gai­rebé cada dia, en part, pel preu del gas que s’uti­litza en les cen­trals de cicle com­bi­nat i que també s’ha dis­pa­rat. Alguns ser­veis com els rela­ci­o­nats amb el turisme també s’han enca­rit, així com els ali­ments. Tot ple­gat està pres­si­o­nant les eco­no­mies domèsti­ques, on plou sobre mullat, perquè en alguns casos estan patint la crisi deri­vada de la pandèmia. En tot cas, la inflació sub­ja­cent -la que no té en compte els preus de l’ener­gia ni dels ali­ments no ela­bo­rats– està en 0,1%, i tot i que també creix, ho fa de manera més con­tro­lada.

“Podríem con­cloure que aquest repunt de la inflació és un feno­men tran­si­tori?”, es pre­gun­tava Joan Ramon Rovira, cap del depar­ta­ment d’estu­dis de la Cam­bra de Bar­ce­lona, en la pre­sen­tació de l’última anàlisi de la con­jun­tura econòmica. “Podria ser, però hi ha un risc no menys­pre­a­ble d’un enquis­ta­ment i cal pre­ve­nir-lo.” Un dels recur­sos que els eco­no­mis­tes tenen a mà per anti­ci­par esce­na­ris sobre aquesta qüestió és obser­var un altre indi­ca­dor, el de preus indus­tri­als (IPRI), que sovint avança el que aca­barà pas­sant amb els preus de con­sum. El que diu l’IPRI és que hi ha tensió en mol­tes cate­go­ries de pro­duc­tes, espe­ci­al­ment en els energètics, però també en els béns inter­me­dis (maquinària) o en els mine­rals. Com s’ha dit, això passa perquè les mesu­res per com­ba­tre el virus van atu­rar molts esgla­ons de la cadena pro­duc­tiva, com ara el trans­port de mer­ca­de­ries per via marítima, la pro­ducció de deter­mi­na­des matèries pri­me­res, com ara l’acer, o dels micro­xips. Tac­tio, una firma de con­sul­to­ria estratègica, ha fet una enquesta que revela que el 30% de les pimes cata­la­nes situa la falta de matèries pri­me­res com el prin­ci­pal motiu de pre­o­cu­pació.

Tor­nar a fer que la cadena flu­eixi amb nor­ma­li­tat neces­sita temps i quan l’eco­no­mia entra en mode expan­siu, els preus pugen. “El risc és que per la via dels preus indus­tri­als la inflació passi als preus de con­sum amb una espi­ral preus sala­ris”, adver­teix Rovira. De moment, és massa aviat per saber si això està pas­sant. Cer­ta­ment, els cos­tos labo­rals per hora efec­tiva estan pujant, però podria ser un mer miratge estadístic, moti­vat per la des­trucció de llocs de tre­ball sobre­tot entre les per­so­nes de sous més bai­xos.

Cata­lu­nya no té l’exclu­siva de la pre­o­cu­pació per la inflació. És un temor mun­dial, i el con­sens entre els eco­no­mis­tes és que s’aca­barà cor­re­gint. Cal recor­dar que d’això també depèn la política monetària, perquè el BCE té el man­dat d’actuar si la inflació es des­boca. En tot cas, la ins­ti­tució que pre­si­deix Chris­tine Lagarde es va anti­ci­par a aquest esce­nari el juliol pas­sat en apro­var un canvi d’estratègica que con­sis­teix a fle­xi­bi­lit­zar la reacció del BCE quan la inflació a l’euro­zona arribi o superi el 2%, en el sen­tit de tole­rar un període tran­si­tori per sobre de l’objec­tiu. El cas és que aquest agost, l’IPC euro­peu va arri­bar al 3%.

Caldrà veure què pas­sarà amb els tipus d’interès ofi­ci­als, que estan en mínims, i el pro­grama de com­pres d’actius, les eines que el BCE té al seu abast. El Banc d’Espa­nya ha anti­ci­pat que “cal pre­ser­var unes con­di­ci­ons de finançament favo­ra­ble per a tots els sec­tors de l’eco­no­mia durant el període de la pandèmia; això és essen­cial perquè l’actual recu­pe­ració es con­ver­teixi en una expansió dura­dora i con­tra­resti l’impacte nega­tiu de la pandèmia sobre la inflació”.

El finançament, públic i pri­vat, ha estat clau perquè mol­tes empre­ses aguan­tin aquest període de bai­xos o nuls ingres­sos, tot i que no totes ho han pogut fer. A Cata­lu­nya el febrer del 2020 hi havia 230.839 empre­ses, segons el regis­tre de la Segu­re­tat Social; dos mesos després el saldo s’havia reduït en 12.219. A par­tir d’aquí, el cens ha anat aug­men­tant i el juliol pas­sat ja s’havia recu­pe­rat amb escreix i es comp­ta­ven 232.184 soci­e­tats. Ara bé, tot i que aques­tes xifres con­tri­bu­ei­xen a reforçar la idea de la soli­desa de la recu­pe­ració, cal pen­sar que la subs­ti­tució s’ha fet amb micro­em­pre­ses i, en molts casos, de la cons­trucció. A tot això s’ha d’afe­gir que mol­tes empre­ses aguan­ten gràcies als ERTO i als crèdits. En la mesura que aques­tes cro­ses es vagin reti­rant, i si els ingres­sos no es recu­pe­ren, els pro­ble­mes d’insolvència poden aflo­rar i moti­var una altra onada de tan­ca­ments o de can­vis de pro­pi­e­tat dels nego­cis, segons indi­cava Miguel Car­doso, eco­no­mista en cap per a Espa­nya de BBVA Rese­arch, en la pre­sen­tació de l’informe Situ­ació Cata­lu­nya.

Con­sum pri­vat.

Dit això, i mal­grat els colls d’ampo­lla de l’oferta, la demanda es mos­tra molt sòlida. Des­taca, en pri­mer lloc, el con­sum pri­vat. Els bancs estan obser­vant que la des­pesa de les famílies a través de les tar­ge­tes bancàries ha superat els nivells ante­ri­ors a la pandèmia, sobre­tot en pro­duc­tes i ser­veis de tipus social com poden ser la res­tau­ració, l’allot­ja­ment i el lleure en gene­ral. Una part d’aquest con­sum s’està finançant amb l’estalvi que mol­tes per­so­nes van fer obli­ga­des per les cir­cumstàncies de con­fi­na­ment i res­tric­ci­ons. El BBVA estima que la bossa d’estalvi per al con­junt de l’Estat seria d’uns 60.000 mili­ons d’euros, de la qual a Cata­lu­nya li cor­res­pon­dria més del 20% que li per­to­ca­ria per pes econòmic.

En els pròxims mesos -si la inflació no ho cap­gira tot-, el con­sum ten­dirà a aug­men­tar, com també la com­pra de pro­pi­e­tats, segons des­taca Car­doso: “La nul·la ren­di­bi­li­tat dels dipòsits a la vista, con­jun­ta­ment amb el canvi de pre­ferències sobre el tipus d’habi­tatge de les famílies com a con­seqüència de la pandèmia, està incre­men­tant la demanda immo­biliària”, asse­nyala.

Pel que fa a la des­pesa pública, els fons euro­peus Next Gene­ra­tion, estan cri­dats a ser la gran injecció d’adre­na­lina per a l’eco­no­mia en els pròxims mesos, tot i que encara hi ha molta incer­tesa sobre el calen­dari. Foment del Tre­ball ha apel·lat a la res­pon­sa­bi­li­tat de la classe política per dis­po­sar de pres­su­pos­tos (a Cata­lu­nya i a l’Estat) con­sen­su­ats i que no pena­lit­zin les ren­des amb nous impos­tos.

Res­pecte a la demanda exte­rior, les expor­ta­ci­ons també són una font de bones notícies. En el pri­mer semes­tre, les ven­des a l’exte­rior han repre­sen­tat 39.684 mili­ons d’euros, un 28,2% més que el 2020, però, també un 6,2% més que el del 2019, l’any previ a la pandèmia. Les pers­pec­ti­ves per al segon semes­tre de l’any són bones, perquè tots els eco­no­mis­tes estan revi­sant les pre­vi­si­ons de crei­xe­ment dels prin­ci­pals mer­cats recep­tors de Cata­lu­nya per ele­var-les. Per aca­bar, la inversió no vol ser el con­vi­dat de pedra i estarà en la pri­mera línia de l’acce­le­ració econòmica.

La con­clusió és que Cata­lu­nya ha ini­ciat un camí de crei­xe­ment força sòlid que anirà de menys a més els pròxims mesos. La Cam­bra de Bar­ce­lona estima que el PIB crei­xerà enguany un 6,3% i el 2022, un 6,7%. El BBVA Rese­arch pensa que serà un 6,6% i un 7,2%, res­pec­ti­va­ment. Caldrà, però, espe­rar a l’any que ve per recu­pe­rar el nivell previ a la pandèmia.

El turista estranger no compareix

Per por del virus o de les restriccions o de les quarantenes o de tot plegat, el turisme internacional continua sent el gran absent de la recuperació econòmica. El juliol passat, Catalunya va rebre 814.310 turistes estrangers, gairebé el doble que el mateix mes del 2020 (436.941), però molt lluny dels que van venir el juliol del 2019 (2.378.593). En conseqüència, la despesa econòmica ni remotament s’ha normalitzat: 875 milions d’euros aquest juliol, respecte als 428 del 2020 i dels 2.990 del 2019. Les destinacions de la costa i, especialment, Barcelona han patit més aquest dèficit. No obstant això, han tingut més visitants catalans i espanyols que de costum, perquè també han optat per quedar-se a prop. La Catalunya interior i les comarques de muntanya, que tradicionalment viuen més del turista domèstic, han vorejat la plena ocupació.

L’impacte de la campanya d’estiu en l’ocupació ha significat una reducció en el nombre d’aturats, que és la tendència entre abril i agost, de manera que ara hi ha 391.128 persones desocupades, mentre que 52.000 treballadors estan en situació de desocupació temporal, afectats per un ERTO.

L’impacte per territoris és molt dispar, en tot cas. BBVA Research pensa que la taxa d’atur serà del 13% a finals d’aquest any i que baixarà a l’11,2% el 2022. Aquest grup d’anàlisi preveu que entre aquest any i el que ve es crearan 200.000 llocs de treball a Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.