Societat

El preu de la llum castiga la recuperació dels negocis

El 62% de les empreses ha tingut augment de la factura elèctrica aquests mesos

Comertia recorda que el sector de l’alimentació depèn de l’energia i avui es veu molt perjudicada per la llum

El 62% de les empreses ha tingut augment de la factura de la llum aquests mesos: el 24% ha registrat augments per sobre del 20% i el 39% pagarà fins a un 20% més, segons confirma Comertia, l’associació catalana de l’empresa familiar de retail. Globalment, afirma l’entitat, els comerços estan pagant entre un 15% i un 40% més. Un 32% de les empreses, però, afirma que no els ha afectat perquè tenen un preu tancat i un 6% més diuen que no els ha afectat la pujada del preu de l’electricitat perquè disposen del seu propi subministrament.

“Una pujada tan radical del preu de la llum perjudica la competitivitat de les companyies, en un moment en què, per culpa de la pandèmia, els marges són justos”, explica David Sánchez, president de Comertia, que hi afegeix que “com que, evidentment, els negocis no apujaran el preu del que venen, els afecta de ple en la competitivitat”. Recorda que “perquè un negoci físic sigui competitiu és molt important l’experiència de compra” i, en aquest cas i relacionat directament amb l’electricitat, hi ha que un establiment tingui “una il·luminació agradable, una bona temperatura, un bon sistema informàtic, etc.” Hi ha negocis en què la dependència del subministrament elèctric és “fonamental”, com ara tot el sector de l’alimentació (congeladors, neveres...), però en més o menys mesura “afecta el 100% dels establiments”, diu el president de Comertia, que recorda que “encara no estem als nivells d’abans de la Covid i tot això no hi ajuda” i la importància del comerç en el PIB del país. “Ens diuen que la llum segueix la normativa europea, però la llum també té impostos, directes i indirectes, i es podrien reduir, es podria compensar”, apunta, i va més enllà assegurant que “també es podria canviar la normativa europea”. “Estem en un mercat protegit per regulacions; per tant, el que cal és queixar-nos i exigir que, ja que és un mercat regulat, regulin en benefici de tota la societat i en contra de la regulació que hi ha ara, que no beneficia ni el particular, ni la petita empresa, ni la mitjana, ni la gran, perquè només beneficia unes poques grans empreses d’electricitat”, diu.

El sector de la restauració és un dels més afectats, com explica Ángel Higuera, propietari del restaurant Tío Papelón, especialitzat en menjar veneçolà. “Quan vaig obrir el local, fa dos anys, pagava uns 400 euros al mes de llum. Fa poc, vaig arribar a pagar-ne 1.000, motiu per què em vaig canviar de companyia, i ara en pago entre 600 i 700”, explica. Assegura que el seu negoci ha patit molt per culpa de la pandèmia i que només faltava ara la pujada de la llum. “He hagut de reduir una mica el consum. Com que tampoc podia tenir el local ple per culpa de les restriccions, he apagat un congelador i una de les neveres i de les quatre fregidores de dotze litres cada una que tinc, una no l’estic fent servir”, explica. També assegura que, aquest estiu, no ha tingut l’aire condicionat obert tot el dia, “només les estones que feia màxima calor”.

Explica l’Ángel que ha hagut d’encarar aquesta pujada de la llum en un moment molt delicat del negoci, amb mols mesos treballant amb restriccions i amb quatre treballadors en ERTO.

El rebut comunitari

També lamenta l’augment de la llum el president dels Encants de Sant Antoni, Joan Mestre, que assegura que el rebut comunitari, abans trimestral i ara mensual, els ha apujat un 20%. “Estem parlant no del rebut de cada establiment, sinó del que es paga per l’edifici: l’enllumenat, la climatització, els ascensors...”, diu Mestre, i recorda que es paga tantíssim “malgrat que, en la reforma de l’edifici, l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona ha treballat molt els aïllaments i l’estalvi d’energia”.

La Iliana és una pastissera que té botiga al carrer Rosselló, a l’eix comercial de la Sagrada Família. “Als autònoms ens tenen agafats pel coll, i la pujada de la llum és inassumible”, explica, i assegura: “Faig els pastissos de 5 a 8 del matí, i després em passo el dia estalviant tot el que puc. Quan una nevera queda buida, la tanco i així vaig fent.” S’ha canviat de companyia després que l’anterior li enviés una factura de 600 euros el mes de maig i de 700 el mes d’abril, quan va haver de tancar per una depressió que va passar. “M’han dit que era una lectura estimada i que ja m’ho tornaran. Ja veurem”, diu amb escepticisme. El preu normal que pagava al mes eren entre 400 i 500 euros i no s’explica “aquesta pujada, tot i tenir el local tancat”. Va canviar de companyia i s’ha posat en contacte amb l’Agència Catalana del Consum perquè l’ajudin a reclamar. El que sí té clar és que, aquest estiu i per unes obres, van estar dos dies sense llum: “No ens van avisar de res i he perdut 3.000 euros en productes. I, evidentment, ningú no m’ha pagat cap compensació.”

Una pujada tan radical del preu de la llum perjudica la competitivitat de les companyies
David Sánchez
president de comertia

La factura de la llum, al Senat

La històrica pujada del preu de l’electricitat serà una de les preguntes que demà haurà de respondre al Senat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, on assistirà a la primera sessió de control del nou període de sessions. El PP vol preguntar-li per què no suprimeix o redueix els impostos que graven el rebut de la llum i sufraga els costos energètics per reduir l’alça de la factura. La vicepresidenta econòmica del govern de l’Estat, Nadia Calviño, va admetre, dijous, que l’executiu es planteja una nova rebaixa fiscal sobre el rebut de la llum en l’última part de l’any per complir la meta marcada per Sánchez: que, en el conjunt del 2021, la factura mitjana de la llum sigui igual a la del 2018 (que, d’altra banda, va ser la més alta dels últims set anys). “Els impostos són un dels canvis que estem mirant”, va dir Calviño, que va recordar que l’augment dels preus en els mercats majoristes d’energia és un fenomen que afecta tot Europa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.